Hajdú - Bihar megye - 24. számú vizsgálat - Arany János Gyakorló Általános Iskola - Debrecen
Hajdú - Bihar megye - 24. számú vizsgálat - Arany János Gyakorló Általános Iskola - Debrecen
24. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Arany János Gyakorló Általános Iskola Konyha
(4026 Debrecen, Hajó utca 18-20.)
A menü minősítése:
KIVÁLÓAN MEGFELELT | 18,6 pont |
Menü: Tárkonyos sertésragu leves, Grízes metélt
sárgabarack ízzel,
Mintavétel ideje: 2018. március 20.
Mintavételi alap : 540 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-10 év
Főzőkonyha: Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft.
Arany János Gyakorló Általános Iskola Konyha
(4026 Debrecen, Hajó u. 18-20.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Tárkonyos sertésragu leves (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | Az alaplé opálos, világos krém színű. Zsiradékcseppeket kellő mennyiségben és arányban tartalmaz. Tárkony (zöldfűszer), sárgarépa, zöldborsó, gomba, nokedli, petrezselyem található benne. A sertéshús megfelelő méretűre darabolt. A lé homogén, csomómentes. |
Állomány: | Harmonikus, savanykás, jellegzetesen ízesített. A leves elnevezése és a bírált étel íze összhangban van. |
Illat: | Jellegzetesen telt, harmonikus. A zöldségek, a hús és a sűrítőanyag illata harmonikusan érezhető. A leves elnevezése és a bírált étel illata összhangban van. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Harmonikus, savanykás, jellegzetesen ízesített. A leves elnevezése és a bírált étel íze összhangban van. |
Grízes metélt (15 dkg /adag)
Külső megjelenés: |
A színintenzitás megfelelő. A tészta azonos méretű rövidmetélt. A tésztadarabok nem sérültek, nem töröttek. A tészta főzés után nincs összetapadva. |
Állomány: | A tészta kellően átfőtt, puha, nem széteső, kissé zsíros, könnyen rágható, rágási meradákot nem ad. A rátét (gríz) és a tészta aránya megfelelő. A barack íz megfelelő sűrűségű. |
Illat: | Nem harmonikus, a zsíradék illata dominál, a túlpirított rátét (gríz) illata érződik, enyhe égett szag érezhető. A barack íz illata jellegzetes, savanykás, harmonikus, tiszta. |
Íz: | A grízes tészta esetén a zsíradék íze dominál, kesernyés utóízt hagy a szájban. A barack íz kellemes, harmonikus, savanykás. A grízes tészta a barack ízzel való összekeverése után, mind a zsíradék íze, mind a kesernyés utóíz kevésbé érezhető. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Tárkonyos sertésragu leves
Őrölt bors 0,03 kg
Zöldbors mirelit 6 kg
Citromlé 1,5 l
Setéscomb 15 kg
Ételízesítő 0,09 kg
Fokhagymakrém 0,5 kg
Gyökér, mirelit 4,6 kg
Vöröshagyma 2,5 kg
Karalábé mirelit 1,8 kg
Liszt 0,7 kg
Olaj 1 l
Sárgarépa 2 kg
Só 0,13 kg
Tárkony 0,01 kg
Tejföl 20% 1,5 l
Zeller mirelit 1 kg
Grízes metélt
Száraztészta 6,7 kg
Só 0,1 kg
Olaj 0,5 l
Sárgabarack lekvár 1,1 kg
Búzadara 3,6 kg