null Hajdú - Bihar megye - 24. számú vizsgálat - Arany János Gyakorló Általános Iskola - Debrecen

Hajdú - Bihar megye - 24. számú vizsgálat - Arany János Gyakorló Általános Iskola - Debrecen

Hajdú - Bihar megye - 24. számú vizsgálat - Arany János Gyakorló Általános Iskola - Debrecen

24. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Arany János Gyakorló Általános Iskola Konyha
(4026 Debrecen, Hajó utca 18-20.)

 

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 18,6 pont

 

 

Menü: Tárkonyos sertésragu leves, Grízes metélt
sárgabarack ízzel,

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. március 20.

Mintavételi alap : 540 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-10 év

Főzőkonyha: Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft.
Arany János Gyakorló Általános Iskola Konyha
(4026 Debrecen, Hajó u. 18-20.)

 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Tárkonyos sertésragu leves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Az alaplé opálos, világos krém színű. Zsiradékcseppeket kellő mennyiségben és arányban tartalmaz. Tárkony (zöldfűszer), sárgarépa, zöldborsó, gomba, nokedli, petrezselyem található benne. A sertéshús megfelelő méretűre darabolt.
A lé homogén, csomómentes.
Állomány: Harmonikus, savanykás, jellegzetesen ízesített. A leves elnevezése és a bírált étel íze összhangban van.
Illat: Jellegzetesen telt, harmonikus. A zöldségek, a hús és a sűrítőanyag illata harmonikusan érezhető. A leves elnevezése és a bírált étel illata összhangban van. Idegen szagtól mentes.
Íz: Harmonikus, savanykás, jellegzetesen ízesített. A leves elnevezése és a bírált étel íze összhangban van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grízes metélt (15 dkg /adag)

Külső megjelenés:

A színintenzitás megfelelő. A tészta azonos méretű rövidmetélt. A tésztadarabok nem sérültek, nem töröttek. A tészta főzés után nincs összetapadva.
A rátét (gríz) egyenletesen, megfelelő mennyiségben van jelen. A rátét (gríz) túlpirított, néhány sötétebb szemcse látató. A barack íz a termékre jellemző színű.

Állomány: A tészta kellően átfőtt, puha, nem széteső, kissé zsíros, könnyen rágható, rágási meradákot nem ad. A rátét (gríz) és a tészta aránya megfelelő. A barack íz megfelelő sűrűségű.
Illat: Nem harmonikus, a zsíradék illata dominál, a túlpirított rátét (gríz) illata érződik, enyhe égett szag érezhető. A barack íz illata jellegzetes, savanykás, harmonikus, tiszta.
Íz: A grízes tészta esetén a zsíradék íze dominál, kesernyés utóízt hagy a szájban. A barack íz kellemes, harmonikus, savanykás.
A grízes tészta a barack ízzel való összekeverése után, mind a zsíradék íze, mind a kesernyés utóíz kevésbé érezhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Tárkonyos sertésragu leves
Őrölt bors 0,03 kg
Zöldbors mirelit 6 kg
Citromlé 1,5 l
Setéscomb 15 kg
Ételízesítő 0,09 kg
Fokhagymakrém 0,5 kg
Gyökér, mirelit 4,6 kg
Vöröshagyma 2,5 kg
Karalábé mirelit 1,8 kg
Liszt 0,7 kg
Olaj 1 l
Sárgarépa 2 kg
Só 0,13 kg
Tárkony 0,01 kg
Tejföl 20% 1,5 l
Zeller mirelit 1 kg

Grízes metélt
Száraztészta 6,7 kg
Só 0,1 kg
Olaj 0,5 l
Sárgabarack lekvár 1,1 kg
Búzadara 3,6 kg



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >