null Hajdú-Bihar megye – 21. számú vizsgálat – Napközis Főzőkonyha - Létavértes

Hajdú-Bihar megye – 21. számú vizsgálat – Napközis Főzőkonyha - Létavértes

Hajdú-Bihar megye – 21. számú vizsgálat – Napközis Főzőkonyha - Létavértes

21. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Napközis Főzőkonyha
(4281 Létavértes, Kossuth utca 8.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 19,6  pont

 

 

Menü: Zöldségleves csigatésztával, Zúzapörkölt csigatésztával,
Vitaminsaláta


 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. január 23.

Mintavételi alap : 845 adag
 

Főzőkonyha:
u.a.

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldségleves csigatésztával (2,5 dl/adag)

Külső megjelenés: Az alaplé tiszta, zsiradékcseppeket kellő mennyiségben tartalmaz, világossárga színű. A zöldségek felismerhetőek (sárgarépa, petrezselyem, karlábé), egyenletes méretűek, szabályos négyzet alakúak, jól tisztítottak. A levesbetét (csigatészta) tetszetős, mennyisége arányos az alaplével. A zöldfűszerek aránya és mennyissége megfelelő.
Állomány: Az alplé hígan folyó, jellemző sűrűségű. A zöldségekkellően átfőttek, puhák, rágási maradékot nem adnak. A levesbetét egyenletesen átfőtt, nem ázott.
Illat: Zöldségre jellemző, idegen illattól mentes. Illata harmonikus.
Íz: Harmonikus, jellegzetes ízű, megfelelően fűszerezett. A só, ízfokozó hatása megfelelő. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zúzapörkölt + Bulgur ( dkg /adag)

Külső megjelenés:

Bulgur: Sárgás-barnás színű, foltokat nem tartalmaz, felülete matt. Szemek közel azonos méretűek, gőmbölydedek, nem sérültek, különállóak. A fűszerszemcsék színe és aránya megfelelő.

Zuzapörkölt: A szaft alapja megfelelő sűrűsűgű és színintenzitású. A zsíradékcseppek kellő mennyiségben találhatóak benne. A zöldfűszerek aránya megfelelő. A hús egyenletes nagyságú, megfelelő méretűre vágott.

Állomány: Bulgur: Egyenletesen átfőtt, jellegzetesen rugalmas, kellően puha, csomóktól mentes. Nem vizes, nem zsíros, nem száraz, könnyen rágható. Rágási maradékot nem ad.
Zúzapörkölt: A hús kellően puha, átfőtt, jól vágható, nehezen rágható részeket nem tartalmaz, nem száraz.
Illat: Bulgur: Tiszta, idegen szagtól mentes, jellehzetes, harmonikus. A gabona natur illata érződik. Zúzapörkölt: Jellegezets, telt, aromás illattal rendelkezik. Karakteres. Idegen szagtól mentes.
Íz:

Bulgur: Idegen íztől mentes, a gabona natúr íze érződik. Megfelelően fűszerezett, a só és az ízfokozó hatása érvényesül.

Zúzapörkölt: Telt, jellegzetes, aromás ízű. Megfelelően ízesített, fűszerezett. Tiszta, idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vitaminsaláta (

Külső megjelenés: A felhasznált zöldségek frissek, megfelelően tisztítottak, kártevőktől mentesek. A felhasznált növények színe a fajtájukra jellemző. Zöldségek csíkozott formában vannak jelen. (káposzta, sárgarépa, lilahagyma).
Állomány:
Roppanós, az összetevőkre jellemző állagú, jól rágható, lédús.
Illat: A édeskés, savanykás illatú, intenzív, harmonikus, aromás. Idegen szagtól mentes, teljes élvezeti értékű.
Íz: Édeskés, kissé savanykás, megfeleően ízesített, harmonikus. A felhasznált összetevőkre jellemző, intenzív, tiszta, friss íz. Idegen íztől mentes.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:

Zöldségleves csigatésztával
Olaj 0,32 l
Csigatészta 1,6 kg
Fekete őrölt bors 0,12 kg
Só 0,11 kg
Ételízseítő 0,11 kg
Fűszerkeverék, ízvarázs 0,17 kg
Csontlevespor 0,056 kg
Tyúkhúslevespor 0,056 kg
Marhahúslevespor 0,056 kg
Vöröshagyma 0,36 kg
Zöldségleverék, húsleves 4,4 kg

Zúzapörkölt
Pulykazúza 32 kg
Olaj 1,6 l
Fűszerpaprika 0,16 kg
Só 0,26 kg
Pirosarany 0,26 kg
Gulyáskrém 0,26 kg
Vöröshagyma 6 kg

Bulgur 8,8 kg

Vitaminsaláta
Kristálycukor 0,8 kg
Őrölt kömény 0,008 kg
Ecet 0,46 l
Fejes káposzta 30 kg
Sárgarépa 6,6 kg
Lilahagyma 5 kg
 



 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >