null Hajdú-Bihar megye – 16.számú vizsgálat – Bocskai Iskola, Magyar úti Tagintézmény – Tálalókonyha

Hajdú-Bihar megye – 16.számú vizsgálat – Bocskai Iskola, Magyar úti Tagintézmény – Tálalókonyha

Hajdú-Bihar megye – 16.számú vizsgálat – Bocskai Iskola, Magyar úti Tagintézmény – Tálalókonyha

16. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Bocskai Iskola, Magyar úti Tagintézmény - Tálalókonyha
(4080 Hajdúnánás, Magyar út 104.)

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 11,2 pont

 

 

Menü: Zöldségleves, Húsgombóc sertéshúsból, paradicsommártás,
Fehérkenyér

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. szeptember 27.

Mintavételi alap : 274 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-14 év

Főzőkonyha: Hajdúnánási Gyermek- és Közétk. Nonprofit Kft.
(4080 Hajdúnánás, Bocskai u. 6.)

 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Zöldségleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: A sárgás színű kissé zavaros alaplében megfelelő mennyiségű, feltehetően fagyasztott zöldségkeverékből származó 1x1 cm-es kockára vágott narancsos sárgarépadarabok, tört fehér zöldségkockák és barnás foltokat tartalmazó zellerkockák láthatók.  A levesbetét tört fehér eperlevél tészta. Az étel elnevezéséhez képest kevés féle zöldséget tartalmaz.
Állomány: Az alaplé jellemzően hígan folyó, a zöldségek egy része túlfőtt, a tészta szétázott.
Illat: A leves kevésbé jellegzetes, üres illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Kevésbé jellegzetes, üres ízű, a só és a mirelit zöldségekre emlékeztető íz dominál.  Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Húsgombóc sertéshúsból, paradicsommártás (6-8 dkg + 2,5dl  /adag)

Külső megjelenés: Sűrűn folyó, narancsos színű, sűrítési csomókat tartalmazó paradicsom mártásban a két húsgombóc 3,5-4 cm átmérőjű, gömb alakú, drappos, fekete borszemektől pöttyözött. A metszésfelületen látható, hogy a kevésbé átfőtt rizs mennyisége túlzó a húshoz képest.
Állomány: A szósz kocsonyás állományú, sűrű, sűrítési csomókat tartalmaz. A húsgombóc nem egyenletesen átfőtt nehezebben rágható részeket tartalmaz, kemény, a hús-rizs aránya nem megfelelő, a rizs mennyisége túlzó.
Illat: A szósz illatában a sűrítés illata dominál, kevésbé paradicsomos. A húsgombóc borsos illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: A mártás kevésbé paradicsomos ízű, édeskés, a sűrítés íze érezhető, a húsgombóc kevésbé intenzív ízű, a rizs gabonás íze dominál. Minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fehérkenyér

Külső megjelenés: A kenyérszelet kb. 10x15,5x1,5 cm-es nyitott formában sütött, az alsó részen a forma szerinti méretűre, a felső rész gombaszerűen domború. Héja összefüggő, világosbarna színű, nem vastag, a bélzet fehér színű, a héjtól nem elválló. Túlkelt.
Állomány: A bélzet átsült, kalácsszerűen lazított, laza, rugalmas, több nagyobb lyukat tartalmaz. Nem fehérkenyérre jellemző, inkább toast jellegű.
Illat: Semleges, nem aromás, kissé savanykás.  Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegtelen, kissé üres ízű, minden idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva:

Zöldségleves
Őrölt bors 0,005 kg
Csont 2 kg
Karalábé 0,7 kg
Kelkáposzta 0,5 kg
Olaj 0,4 l
Petrezselyemgyökér 1 kg
Petrezselyemzöld 0,05 kg
Sárgarépa 1,5 kg
Só 0,12  kg
Száraztészta 1,2 kg
Vöröshagyma 0,2 kg
Zeller 0,7 kg

Húsgombóc
Sertés hús 4 kg
Rizs 1 kg
Őrölt bors
Tojás 10 db
Vöröshagyma 0,3 kg
Só 0,1 kg

Paradicsom mártás
Őrölt bors
Liszt 0,7 kg
Kristálycukor 0,8 kg
Olaj 0,4 l
Paradicsompüré 2,5 kg
Só 0,1 kg
Vöröshagyma 0,3 kg
Zeller 0,3 kg
 

Paprikás burgonya virslivel
Burgonya 20 kg
Őrölt bors 0,005 kg
Fűszerpaprika 0,02 kg
Füstölt kolbász 1 kg
Lecsó konzerv 1 kg
Olaj 0,4 l
Só 0,02 kg
Virsli 5 kg
Vöröshagyma 1,2 kg

Uborkasaláta
Uborka 7 kg
Ecet 0,6 l
Kristálycukor 0,6 kg
Só 0,06 kg



 


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >