null Hajdú-Bihar megye – 15.számú vizsgálat – Bocskai Iskola, Iskola utcai Tagintézmény – Tálalókonyha

Hajdú-Bihar megye – 15.számú vizsgálat – Bocskai Iskola, Iskola utcai Tagintézmény – Tálalókonyha

Hajdú-Bihar megye – 15.számú vizsgálat – Bocskai Iskola, Iskola utcai Tagintézmény – Tálalókonyha

15. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Bocskai Iskola, Iskola utcai Tagintézmény - Tálalókonyha
(4080 Hajdúnánás, Iskola utca 6.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,8 pont

 

 

Menü: Gyümölcsleves, Paprikásburgonya virslivel, Uborkasaláta

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. szeptember 26.

Mintavételi alap : 220 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-10 év

Főzőkonyha: Hajdúnánási Gyermek- és Közétk. Nonprofit Kft.
(4080 Hajdúnánás, Bocskai u. 6.)

 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Gyümölcsleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Sötét rózsaszínű, opálos, csomómentesen sűrített alaplében jellemző színű és beazonosítható eperszemek, magozott meggyszemek és ribizli szemek találhatók megfelelő és arányos mennyiségben. A levesben apró barnás fűszerszemcsék láthatók.
Állomány: Az alaplé megfelelő sűrűségű, sima, csomómentes, a gyümölcsök megfelelő állományúak, puhák, egy-két eperszem kissé szétesett.
Illat: Jellegzetes, édeskés-savanykás, a gyümölcsök illata és a fahéj-szegfűszeg karakteres illata harmonikusan érződik.  Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes, telt, édeskés-savanykás, a gyümölcsök íze és a  fahéj-szegfűszeg karakteres íze harmonikusan érződik. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paprikásburgonya virslivel (30 dkg  /adag)

Külső megjelenés:

Pirospaprikától narancsos-barnásra színezett, szaftos alaplében szabálytalan alakúra darabolt a zsiradéktól narancsosra színezett burgonyadarabok és 2-3 mm vastagságú kolbászkarikák és piszkosrózsaszínes-barnás színű, néhol szétfőtt 3 mm vastagságú virsli karikák láthatók arányos mennyiségben. Zöldpaprika darabkákat és fekete fűszerszemcséket tartalmaz.

Állomány: Megfelelő sűrűségű, szaftos. A burgonya egy része és a virsli szétfőtt, málló, pépes. A kolbász rugalmatlan, de átfőtt.
Illat: A burgonya és fűszerpaprika illata mellett a füstölt kolbász illata dominál.  Idegen szagtól mentes.
Íz: A füstölt íz elnyomja az ételre jellemző harmonikus ízhatást. Kissé kesernyés. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uborkasaláta

Külső megjelenés: Héjától megfosztott, jellemző, világoszöld színű, megfelelő és egyenletes vastagságúra szelt kígyóuborka karikák láthatók megfelelő mennyiségű, átlátszó, tiszta felöntőlében. Tetszetős megjelenésű.
Állomány: Az uborka roppanós  friss hatású, kellően átérett a felöntőlében.
Illat: Illata megfelelően savanykás-édeskés, jellemző. Idegen szagtól mentes.
Íz: Édes íz dominál, savanykás íz nem érződik. Idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva:

Gyümölcsleves
Erdeigyümölcs keverék mirelit 6,5 kg
Búzaliszt 0,6 kg
Fahéj 0,04 kg
Kristálycukor 1 kg
Szegfűszeg 0,03 kg
Tejföl 3,5 l

Paprikás burgonya virslivel
Burgonya 20 kg
Őrölt bors 0,005 kg
Fűszerpaprika 0,02 kg
Füstölt kolbász 1 kg
Lecsó konzerv 1 kg
Olaj 0,4 l
Só 0,02 kg
Virsli 5 kg
Vöröshagyma 1,2 kg

Uborkasaláta
Uborka 7 kg
Ecet 0,6 l
Kristálycukor 0,6 kg
Só 0,06 kg



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >