null Győr-Moson-Sopron megye - 27. számú vizsgálat - Ikrényi Általános Iskola Tálalókonyha

Győr-Moson-Sopron megye - 27. számú vizsgálat - Ikrényi Általános Iskola Tálalókonyha

Győr-Moson-Sopron megye - 27. számú vizsgálat - Ikrényi Általános Iskola Tálalókonyha

27. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Ikrényi Általános Iskola Tálalókonyha
(9141 Ikrény, Vasútsor u. 6.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,6 pont

 

 

Menü: Kapros karfiol leves, Lecsós csirkemáj bulgurral, Csemegeuborka

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. június 4

Mintavételi alap : 109 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-14 év

Főzőkonyha: RÁBAKÉSZ Kft. "R" Konyha
(9027 Győr, Szent Imre u. 1-3.)
 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Kapros karfiol leves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Fűszerpaprikától narancsos-barnásra színezett, opálos alaplében karikára vágott narancsos sárgarépa, eltérő méretű  törtfehér színű, túlnyomóan szétfőtt, néhol elszíneződött karfiolrózsa darab, szétfőtt zöldség törmeléket és csekély mennyiségű kagylótészta láthatók. A leves tetején kis mennyiségű pirosas zsiradékcseppek gyöngyöznek, benne kaporlevelek vannak.
Állomány: Az alaplé jellegzetes sűrűségű, a zöldségek átfőttek, a karfiol túlfőtt, szétmálló.
Illat: Jellegzetes, a fűszerpaprika, a kapor illata dominál.  Minden idegen szagtól mentes.
Íz: Túlfűszerezett, a kapor íze elnyomja a többi összetevő ízét, a só használat kissé túlzó. Minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lecsós csirkemáj bulgurral (4+ 15 dkg /adag)

Külső megjelenés:

Az alapanyagra jellemző, drappos-sárgás színű bulgur a köret. Pirospaprikától színezett, sötétbarna, kevés zsiradékcseppet tartalmazó sűrű szaftban eltérő méretű, barna felületű, barnás-rózsaszínű metszésfelületű csirkemáj darabok láthatóak. A szaftban csekély mennyiségben paprika és paradicsomhéj darab, fekete pontszerű borsszemcsék láthatók. A feltálalt étel és az étel elnevezése nincs összhangban, kevésbé lecsós jellegű.

Állomány: A bulgur egyenletesen és jól átfőtt, jól rágható, némelyik szem enyhén gumiszerű. A máj kellően puha, nem szétfőtt, kissé száraz. A paprika és paradicsom jelenlétére néhány zöldséghéj darab utal. A szaft megfelelő sűrűségű.
Illat: A kitálalt köret a bulgurra jellemző gabona illatú. A lecsós csirkemáj hagymás, fűszeres- májas illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: A bulgurra jellemző gabona íz mellett a máj jellegzetes májas borsos íze érződik a paprika enyhe kesernyés íze mellett, kevésbé lecsós-paradicsomos jellegű. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csemege uborka

Külső megjelenés: 2 db kb. 8 cm hosszú, 2,5 cm átmérőjű uborka egységesen olíva zöld színű, megfelelően göbös felületű, belseje világosabb színű, egynemű, átérett.
Állomány: Külseje roppanós, belseje egyöntetű, rugalmas állományú.
Illat: Jellegzetes, savanykás, ecetes, kissé jellegtelen. Idegen szagtól mentes.
Íz:
Dominánsan savanyú, ecetes. Minden idegen íztől mentes.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 37 adagra:

Kapros karfiol leves
Bors 0,003 kg
Csemege paprika 0,014 kg
Eperlevél tészta 4 tojásos 0,278 kg
Fehérrépa mirelit 0,278 kg
Kapor 0,056 kg
Karfiol mirelit 1,388 kg
Liszt 0,278 kg
Olaj 0,3 l
Petrezselyemzöld 0,06 kg
Sárgarépa friss 0,6 kg
Só, jódozott 0,02 kg
Vöröshagyma 0,4 kg

Lecsós csirkemáj
Csemege paprika 0,3 kg
Csirke máj 3,3 kg
Lecsón konzerv 0,7 kg
Liszt 0,4 kg
Majoranna 0,03 kg
Olaj 0,5 l
Só, jódozott 0,015 kg
Vöröshagyma 0,6 kg

Bulgur 2,5 kg



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >