Győr-Moson-Sopron megye - 26. számú vizsgálat - Mackó-Kuckó Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde - Öttevény
Győr-Moson-Sopron megye - 26. számú vizsgálat - Mackó-Kuckó Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde - Öttevény
26. számú vizsgálat – (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Mackó-Kuckó Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha
(9153 Öttevény, Fő út 105.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 16,1 pont |
Menü:Tavaszi zöldségleves, Lencsefőzelék, debreceni, Teljes kiőrlésű graham kenyér
Mintavétel ideje: 2018. június 4.
Mintavételi alap : 88 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 év
Üzemeltető: Öttevényi Polgármesteri Hivatal
(9153 Öttevény, Fő u. 100.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Tavaszi zöldségleves (2 dl/adag)
Külső megjelenés: | Áttetsző, tiszta aranysárga színű alap lében megfelelően tisztított közel azonos méretű, kockára vágott narancsos színű sárgarépa, tört fehér színű fehérrépa kocka, tört fehér színű változó nagyságú karfiolrózsa darabok, és sérült felületű, vajsárga színű zöldbab látható arányos és megfelelő mennyiségben. A tetején nagy mennyiségű zsiradék és eltérő méretűre vágott petrezselyemlevelek úsznak. Levesbetétként kis mennyiségben tört fehér színű apró téglalap alakú tészta látható. |
Állomány: | Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek megfelelően megfőttek, a tészta túlfőtt. |
Illat: | Kissé jellegtelen, a zöldségek enyhe illata mellett a zsiradék illata erősebben érezhető. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A zöldségek ízének harmonikus hatását az erősen zsíros íz elnyomja, a só ízfokozó hatása nem kellően érvényesül. Idegen íztől mentes. |
Lencsefőzelék, debreceni (3 dl + 7 dkg /adag)
Külső megjelenés: |
A jellegzetes sűrűségű, sárgásbarnás színű főzelékalapban barna színű, többségében egész lencseszemek, apró fekete és pirosas fűszerszemcsék láthatók. A feltétként tálalt 1 egész darab, kb. 12 cm hosszú 2,5 cm átmérőjű, fűszerpaprikától színezett, fekete borszemcsékkel tarkított tetszetős metszésfelületű debreceni kolbász felülete tiszta, zsiradéktól enyhén csillog, irdalásokat tartalmaz. |
Állomány: | A megfelelő, néhány sűrítési csomót tartalmazó főzelékalapban a lencseszemek nem egyenletesen főttek át. A debreceni kolbász megfelelően átsült, rugalmas, puha, harapáskor roppanós. |
Illat: | Lencsefőzelékre jellemző, enyhén savanykás, a fűszerek illata megfelelően érezhető. A debreceni kolbász füstölt illatú, jellemző. Összhatásában harmonikus. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A főzelék jellegének megfelelő, enyhén savanykás, jól fűszerezett. A debreceni kolbász karakteres, borsos-paprikás ízű. Összhatásában harmonikus. Idegen íztől mentes. |
Teljes kiőrlésű graham kenyér
Külső megjelenés: | A formában sült kenyérszelet felülete arányosan domború. A héj barna, a bélzet a héjtól nem elválló, egységes, világosabb barna, a felhasznált lisztre jellemző. |
Állomány: | A héj és a bélzet jól átsült, a héj megfelelő vastagságú. A bélzet egyenletesen lazított, enyhén üreges szerkezetű. |
Illat: | Enyhén savanykás, aromás, tiszta gabona illatú, harmonikus, jellemző. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Enyhén savanykás, aromás, jellemző, minden idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 28 adag:
Zöldségleves
Bors 0,002 kg
Liszt 0,15 kg
Fokhagyma 0,01 kg
Fűszerpaprika 0,011 kg
Karalábé 0,19 kg
Karfiol 0,17 kg
Kelkáposzta 0,15 kg
Olaj 0,08 l
Petrezselyemgyökér 0,29 kg
Petrezselyemzöld 0,01 kg
Sárgarépa 0,4 kg
Só 0,031 kg
Száraztészta 0,17 kg
Zeller 0,19 kg
Zöldborsó 0,25 kg
Lencsefőzelék
Bors 0,003 kg
Liszt 0,28 kg
Ecet 10% 0,08 l
Fokhagyma 0.01 kg
Kristálycukor 0,056 kg
Lencse 2,38 kg
Mustár 0,11 kg
Olaj 0,11 l
Só 0,056 kg
Frissföl 12/ 0,84 l
Vöröshagyma 0,14 kg