Győr-Moson-Sopron megye - 24. számú vizsgálat - Óvodai Főzőkonyha - Halászi
Győr-Moson-Sopron megye - 24. számú vizsgálat - Óvodai Főzőkonyha - Halászi
24. számú vizsgálat – (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Óvodai Főzőkonyha
(9228 Halászi, Petőfi S. u. 62.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,5 pont |
Menü: Csontleves, Paradicsomos káposzta virslivel
Mintavétel ideje: 2018. május 31.
Mintavételi alap : 560 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 2-14 év
Üzemeltető: HEVI Kft.
(9228 Halászi Petőfi S. u. 62.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Csontleves (2 dl/adag)
Külső megjelenés: | Az áttetsző, sárga színű alaplé tetején zsiradékcseppek láthatók. Az alap lében elvétve narancsos sárgarépadarab és fekete fűszerszemcsék és zöldfűszer található. A levesbetét tört fehér színű kis kagylótészta. A leves üres hatású. |
Állomány: | Az alaplé jellemzően hígan folyó, a csekély mennyiségű sárgarépa kellően megfőtt, a levesbetét puha. Az összetevők aránya nem megfelelő. |
Illat: | Nem csontlevesre jellemző, gyenge, jellegtelen illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A csontlevesre kevésbé jellemző, üres ízhatású, nem telt, nem aromás. Idegen íztől mentes. |
Paradicsomos káposzta virslivel (2 dl + 5 dkg /adag)
Külső megjelenés: |
Paradicsomos ételre jellemző, megfelelő sűrűségű, pirosas-narancsos színű alapszószban apró fekete borsszemek, egyenetlen méretűre darabolt üveges-törtfehér káposztacsíkok láthatók megfelelő és arányos mennyiségben. A paradicsomos káposzta tetején megfelelő mennyiségű zsiradék látható. Egy darab, barnás-rózsaszínű, 15 cm hosszú, 2,0 cm átmérőjű virsli a főzelék feltétje. Metszéslapja rózsaszín színű húspép, egynemű, a burkolata tiszta. |
Állomány: | A paradicsomos szósz kelleténél hígabb, feltehetően a keményítőt tartalmazó sűrítés miatt kissé kocsonyás érzetű. A káposzta nem egyenletesen főtt át. A virsli roppanós, kellően átfőtt, jól rágható, egynemű húspép alkotja. |
Illat: | Édeskés-savanykás, kevésbé intenzív paradicsomos káposzta illatú, a virsli jellemző, főtt-füstölt illatúl. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A paradicsomos-káposzta kissé gyenge édes savanykás ízét kiegészíti a virsli füstölt, főtt íze. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Csontleves
Csont 8 kg
Vegyeszöldség 8,5 kg
Só 0,17 kg
Levesbetét 1,7 kg
Paradicsomos káposzta
Káposzta 20 kg
Paradicsom püré 1,8 kg
Só 0,17 kg
Köménymag 0,08 kg
Liszt 1 kg
Olaj 1,7 kg
Cukor 0,17 kg
Virsli 7 kg