null Győr-Moson-Sopron megye - 24. számú vizsgálat - Óvodai Főzőkonyha - Halászi

Győr-Moson-Sopron megye - 24. számú vizsgálat - Óvodai Főzőkonyha - Halászi

Győr-Moson-Sopron megye - 24. számú vizsgálat -  Óvodai Főzőkonyha - Halászi

24. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Óvodai Főzőkonyha
(9228 Halászi, Petőfi S. u. 62.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,5 pont

 

 

Menü: Csontleves, Paradicsomos káposzta virslivel

 

Mintavétel ideje: 2018. május 31.

Mintavételi alap : 560 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 2-14 év

Üzemeltető: HEVI Kft.
(9228 Halászi Petőfi S. u. 62.)
 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Csontleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Az áttetsző, sárga színű alaplé tetején zsiradékcseppek láthatók. Az alap lében elvétve narancsos sárgarépadarab és fekete fűszerszemcsék és zöldfűszer található. A levesbetét tört fehér színű kis kagylótészta. A leves üres hatású.
Állomány: Az alaplé jellemzően hígan folyó, a csekély mennyiségű sárgarépa kellően megfőtt, a levesbetét puha. Az összetevők aránya nem megfelelő.
Illat: Nem csontlevesre jellemző, gyenge, jellegtelen illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: A csontlevesre kevésbé jellemző, üres ízhatású, nem telt, nem aromás. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paradicsomos káposzta virslivel (2 dl + 5 dkg /adag)

Külső megjelenés:

Paradicsomos ételre jellemző, megfelelő sűrűségű, pirosas-narancsos színű alapszószban apró fekete borsszemek, egyenetlen méretűre darabolt üveges-törtfehér káposztacsíkok láthatók megfelelő és arányos mennyiségben. A paradicsomos káposzta tetején megfelelő mennyiségű zsiradék látható.  Egy darab, barnás-rózsaszínű,  15 cm hosszú, 2,0 cm átmérőjű virsli a főzelék feltétje.  Metszéslapja rózsaszín színű húspép, egynemű, a burkolata tiszta.

Állomány: A paradicsomos szósz kelleténél hígabb, feltehetően a keményítőt tartalmazó sűrítés miatt kissé kocsonyás érzetű. A káposzta nem egyenletesen főtt át. A virsli roppanós, kellően átfőtt, jól rágható, egynemű húspép alkotja.
Illat: Édeskés-savanykás, kevésbé intenzív paradicsomos káposzta illatú, a virsli jellemző, főtt-füstölt illatúl. Idegen szagtól mentes.
Íz: A paradicsomos-káposzta kissé gyenge édes savanykás ízét kiegészíti a virsli füstölt, főtt íze.  Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Csontleves
Csont 8 kg
Vegyeszöldség 8,5 kg
Só 0,17 kg
Levesbetét 1,7 kg

Paradicsomos káposzta
Káposzta 20 kg
Paradicsom püré 1,8 kg
Só 0,17 kg
Köménymag 0,08 kg
Liszt 1 kg
Olaj 1,7 kg
Cukor 0,17 kg
Virsli 7 kg



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >