Győr-Moson-Sopron megye - 22. számú vizsgálat - Kossuth Lajos Gimnázium - Mosonmagyaróvár
Győr-Moson-Sopron megye - 22. számú vizsgálat - Kossuth Lajos Gimnázium - Mosonmagyaróvár
22. számú vizsgálat – (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Kossuth Lajos Gimnázium Főzőkonyha
(9200 Mosonmagyaróvár, Gorkij u. 3.)
A menü minősítése:
KIVÁLÓAN MEGFELELT | 19,6 pont |
Menü: Meggyleves, Natúr csirkemell burgonyapürével,
Uborkasaláta
Mintavétel ideje: 2018. május 30.
Mintavételi alap : 896 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 12-18 év
Üzemeltető: Intézményi Működtető és Gazdálkodási Szervezet
(9200 Mosonmagyaróvár Gorkij u. 3.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Meggyleves (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | Meggyre jellemző, élénk mályvaszínű, krémszerű, csomómentesre sűrített leves tetején drappos színű mandulaszelet szórat látható. A gyümölcs a levesben pürésített. A levesben a feltehetően tejterméktartalmú sűrítésből származó apró fehér pettyek láthatók. |
Állomány: | A leves krémlevesre jellemző sűrűségű, krémes, selymes, sima, csomómentes, a gyümölcsök egyenletesen pürésítettek, a mandula könnyen rágható. |
Illat: | Jellegzetes, édeskés-savanykás, a gyümölcsök illata harmonikusan érződik. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Jellegzetes, telt, édeskés-savanykás, a gyümölcs és a mandula íze harmonikusan érződik. Idegen íztől mentes. |
Natúr csirkemell burgonyapürével (15 + 20 dkg /adag)
Külső megjelenés: |
A 2 darab, kb. 12x 5 cm nagyságú, jellemző hússzelet formájú, arany barnára sütött, apró fűszerszemcséket, borsszemcséket tartalmazó hússzelet köreteként sárgás színű, néhány burgonyadarabot tartalmazó, matt felületű burgonyapürét kínálnak. Egymáshoz viszonyított arányuk és mennyiségük megfelelő. |
Állomány: | A burgonyapüré, krémes, lágy, de egy-két apró burgonyadarab érezhető benne. A hús kellően átsült, szaftos, jól rágható, porhanyós. |
Illat: | A burgonyapüré jellegzetes, semleges illatát a hús jellemző frissen sült illata harmonikusan kiegészíti. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A burgonyapüré tiszta, ízét a megfelelően ízesített hús frissen sült íze harmonikusan kiegészíti. Idegen íztől mentes. |
Uborkasaláta
Külső megjelenés: | Héjat tartalmazó, jellemző, világoszöld színű, megfelelő és egyenletes vastagságúra, kellően vékonyra szelt kígyóuborka-karikák láthatók megfelelő mennyiségű, átlátszó, tiszta felöntőlében. Tetszetős megjelenésű. |
Állomány: | Az uborka roppanós, friss hatású, zsenge, kellően átérett a felöntőlében. |
Illat: | Illata megfelelően savanykás-édeskés-fokhagymás, jellemző. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Savanykás-édeskés, tiszta ízű, meglelően ízesített. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adag:
Meggyleves
Kristálycukor 1,6 kg
Szegfűszeg, őrölt 0,008 kg
Meggy, mirelit 14 kg
Citromlé 0,23 l
Fahéj, őrölt 0,008 kg
Keményítő 0,12 kg
Puncs puding 0,54 kg
Főzőkrém 1,3 l
Natúr csirkemell
Liszt 0,6 kg
Olaj 0,6 l
Só 0,14 kg
Csirkemell filé 10 kg
Burgonyapüré
Burgonya 25 kg
Só 0,2 kg
Margarin 1,2 kg
Tej 2 l
Uborkasaláta
Só 0,2 kg
Kristálycukor 0,5 kg
Fokhagyma 0,06 kg
Ecet 0,3 l
Kígyó uborka 47 kg