null Győr-Moson-Sopron megye – 19. számú vizsgálat – Dénesfai Rózsadomb Óvoda Tálalókonyha

Győr-Moson-Sopron megye – 19. számú vizsgálat – Dénesfai Rózsadomb Óvoda Tálalókonyha

Győr-Moson-Sopron megye – 19. számú vizsgálat – Dénesfai Rózsadomb Óvoda Tálalókonyha

19. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Dénesfai Rózsadomb Óvoda Tálalókonyha
(9365 Dénesfa, Fő u. 13.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,0 pont

 

 

Menü: Köménymagleves, Lecsós csirkemell párolt rizzsel,
Káposztasaláta

 

 

Mintavétel ideje: 2017. május 17.

Mintavételi alap : 16 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év

Főzőkonyha: Beledi ÁMK Konyha
(9343 Beled, Rákóczi út 122.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Köménymagleves (2,5 dl/adag)

Külső megjelenés: Pirospaprikától narancsos-barnára színezett, opálos jellemző sűrűségű alaplében zöldfűszer darabok, feketebors-szemcsék láthatók, tetején narancsos zsírcseppek gyöngyöznek. A levesbetétet alkotó betűtészta megfelelő mennyiségben van jelen, de kissé szétázott.
Állomány: Az alaplé megfelelő sűrűségű, a sűrítés egynemű, homogén, a levesbetét kissé túlfőtt.
Illat: A leves jellemző illatú, a kömény illata dominál. Idegen szagtól mentes.
Íz: A leves harmonikus, jellemzően fűszerezett, a kömény íze érezhető. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lecsós csirkemell párolt rizzsel (1-2 dl +16 dkg/adag)

Külső megjelenés: Megfelelő sűrűségű, pirospaprikától narancsosra színezett lecsós alapból származó zöldpaprika-csíkokat, paradicsomhéjat, hagymadarabokat, fekete fűszerszemcséket, zöld fűszerdarabokat, tartalmazó szaftban különböző méretűre (2x1 cm, 5x2 cm) és szabálytalan alakúra vágott törtfehér színű, szafttal színezett csirkemell darabok láthatók megfelelő és a szafthoz képest arányos mennyiségben. Tetején megfelelő mennyiségű zsiradékcseppek gyöngyöznek. A rizs törtfehér színű, némelyik szem barnára elszíneződött jellemző, hosszúkás alakú, pergős, felületén feltehetően ételízesítőből származó fűszerszemcsék láthatók. Összhatásában tetszetős megjelenésű.
Állomány: A szaft megfelelő sűrűségű, sűrűn folyó, csomómentes, a benne található paprika és paradicsomdarabok rágási maradékot nem adnak. A hús jól tisztított, jól átfőtt, puha, jól rágható. A rizs pergős, kissé száraz, némelyik szem keményebb, de a szaftos hússal együtt fogyasztva megfelelő állományú.
Illat: A rizs tiszta, semleges gabona illatú,  a szaftos hús jellegzetes, lecsóra emlékeztető hagymás-paradicsomos illatú.  Idegen szagtól mentes.
Íz: A rizs tiszta, gabona ízével a szaftos hús, karakteres, lecsóra jellemző, édes-savanykás, paradicsomos-hagymás íze megfelelően harmonizál. A só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. Összhatásában tetszetős, telt, karakteres.  Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Káposztasaláta (7- 9 dkg/adag)

Külső megjelenés: Tört fehér színű, hosszú, közel azonos csíkokra gyalult édeskáposzta a savanyúság, melyben néhány gyalult hagymadarab is látható, felöntő lé nélkül. Fűszerezettségre utaló szemcse, fűszerdarab nem látható.
Állomány: A káposzta többnyire ropogós, megfelelő állományú.
Illat: Édeskés-ecetes illatú, jellegtelen, fűszerszegény. Idegen illat nem érződik.
Íz: Édes, kissé ecetes-savanykás ízű, édesítőszerre emlékeztető utóízzel, fűszerezettség nem érezhető. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva:

Köménymagleves
Ételízesítő só mentes 0,8 kg
Fűszerpaprika 0,05 kg
Húsos csont 1 kg
Őrölt kömény 0,5 kg
Liszt 0,4 kg
Olaj 0,4 l
Petrezselyemlevél 0,01 kg
Só 0,12 kg
Vöröshagyma 0,5 kg

Lecsós csirkemell
Őrölt bors 0,2 kg
Csirkemell 4 kg
Fűszerpaprika 0,1 kg
Lecsó 0,5 kg
Olaj 0,4 l
Só 0,12 kg
Vöröshagyma 1 kg

Párolt rizs
Ételízesítő só mentes 0,08 kg
Olaj 0,4 l
Rizs 6 kg
Só 0,12 kg

Káposzta saláta
Fejeskáposzta 6 kg
Őrölt kömény 0,2 kg
Ecet 0,3 l
Kristálycukor 0,5 kg
Só 0,05 kg
Vöröshagyma 0,3 kg
 

 

 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >