null Gyermek reggeliző készletet hívtak vissza

Gyermek reggeliző készletet hívtak vissza

2016. május 31, kedd

Kínai származású, különféle mintával díszített, reggeliző készletet kell kivonni a forgalomból kadmium és kobalt kioldódás miatt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az EU tagállamok gyors riasztási rendszerén (RASFF) értesült a német bejelentésről. Kadmium és kobalt határértéket meghaladó kioldódása miatt, a KIK Textilien & Non-Food GmbH visszavonta a kínai eredetű, kerámia reggeliző készletet.

A különféle mintával - „Minnie Mouse”, „Hello Kitty”, „Star Wars”, „Pókember” - forgalmazott szettből (bögre, tálka és tányér) több tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak. A NÉBIH felvette a kapcsolatot a magyarországi forgalmazóval annak érdekében, hogy a kifogásolt termékeket azonnal kivonják a forgalomból. A cég tájékoztatása szerint a reggeliző szett az üzletekben már nem kapható.

Figyelembe véve a termék rendeltetését, valamint azt, hogy a magasabb hőmérsékletű italok, ételek az esetek többségében felgyorsítják a kioldódási folyamatokat. Kérjük hogy, aki rendelkezik háztartásában a képeken szereplő készlettel, ne használja tovább.

Amit a kobaltról és a kadmiumról tudni kell:

A kobalt nyomelem, a B12 vitamin (kobalamin) központi atomja, kis mennyiségben az emberi szervezetnek szüksége van rá. Nagyobb mennyiségben azonban az emberi szervezetben nem kívánatos anyag. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a kobalt és kobalt vegyületek csoportját lehetséges emberi rákkeltőként a 2B csoportba sorolta be.

A kadmium a természetben csaknem mindenütt előforduló környezeti szennyező anyag. Vegyületei erősen mérgezőek. A szervezetben elsősorban a májban és a vesében felhalmozódásra képes, bizonyítottan rákkeltő hatású. Élelmiszerekkel érintkező, nem megfelelően készített anyagokból, edényekből, eszközökből is kioldódhat, jelenléte a legkisebb mértékben sem kívánatos.

Kapcsolódó tartalmak:
Közlemény letölthető formában



Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >