Vissza

Fokozottan ügyeljenek a vállalkozások a tojások kezelésére

Fokozottan ügyeljenek a vállalkozások a tojások kezelésére

Fokozottan ügyeljenek a vállalkozások a tojások kezelésére
2016. december 7.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja az élelmiszervállalkozások (forgalmazók, főzőkonyhák) figyelmét, hogy kiemelten ügyeljenek a tojások kezelésére vonatkozó élelmiszerbiztonsági előírásokra.

Hazánkban a közelmúltban lezajlott három tömeges, tojásos étel okozta ételfertőzés kivizsgálásában is azonosították a hatóságok azt a kórokozót (Salmonella Enteritidis PT8, MLVA2-9-7-3-2 törzs), amely – a RASFF rendszeren keresztül októberben érkezett értesítés szerint – a lengyel étkezési tojások okozta európai élelmiszerjárványban érintett. A megbetegedettek száma a három hazai eseménynél meghaladt a 130-at.

Mindhárom ételfertőzés közétkeztetésben történt, és valamennyinél lengyel termelőktől származó, magyarországi tojáscsomagolóból értékesített tojással készítették el az ételeket (madártejet, vargabélest és galuskát). A történtek a tojások kezelésére vonatkozó élelmiszerbiztonsági előírások betartásával megelőzhetők lettek volna.

A NÉBIH összegyűjtötte a közétkeztetők, vendéglátók, cukrászatok és hidegkonyhai előállítók számára a legfontosabb tudnivalókat:

  1. A tojás kezelésére és a tojásos ételek készítésére vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok átlátható, részletes formában megtalálhatóak a Vendéglátás és Étkezetés Nemzeti Jó Higiéniai Útmutatóban (GHP). Ezektől eltérni a jelenlegi helyzetben aggályos! Az útmutató ingyenesen letölthető a NÉBIH honlapjáról.
  2. Kiemelt figyelmet és körültekintést igényel a Lengyelországból származó tojások felhasználása. Még a fertőtlenített tojások esetében is kockázatos olyan ételeket készíteni ezekkel, amelyek felületes hőkezelést kapnak. Ilyenek például a rántotta, a tojásos galuska, a sodók, a vanília-öntet, a sárgakrémek, a somlói galuska, a vargabéles, a máglyarakás, a lágy tojás, a tükörtojás, a majonéz, a tartármártás és a tojáshabos sütemények.
  3. A tojások elkülönített kezelésekor (átvétel, tárolás, fertőtlenítés, feltörés) fokozott kell ügyelni az ilyenkor szokásos alapvető higiéniai előírások betartására, amivel megelőzhető a kézzel, eszközökkel és munkaruhával átvitt keresztszennyezés.
  4. Hívják fel a tojások kezelésével foglalkozók figyelmét a fokozott veszélyre és a személyi higiénés szabályokra, különösen a kézmosásra; a jelölt, elkülönített eszközök és munkaruha használatára; az alapos hőkezelésre, valamint a meleg ételek +63 °C felett, a hideg élelmiszerek 0- +5 °C közötti készen tartására.
  5. Lengyelországból származó tojásokat fertőtlenítés nélkül nem tanácsos felhasználni.
  6. Lengyelországból származó tojások felhasználásakor javasolt a tojásokon fellelhető azonosítószámot minden alkalommal felírni, vagy lefényképezni és azt megőrizni.

Kapcsolódó anyagok:
Kiemelten ellenőrzi a hatóság a lengyel tojásszállítmányokat
Eddig hét országot érint a Szalmonella járvány
Amit a tojás jelöléséről tudni kell
Élelmiszerbiztonsági jótanácsok tojásos ételek készítéséhez
Kérdezz-felelek a szalmonella okozta megbetegedésekről

A lengyel tojásokon a HU jelzés helyett PL jelzés látható.


Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Pest megye – 57. számú vizsgálat – Vasadi Község Bölcsőde Főzőkonyha

Pest megye – 57. számú vizsgálat – Vasadi Község Bölcsőde Főzőkonyha

Fejér megye - 61.számú vizsgálat - Gárdonyi Óvoda-Dinnyési Tagóvoda Főző- és Tálalókonyha

Fejér megye - 61.számú vizsgálat - Gárdonyi Óvoda-Dinnyési Tagóvoda Főző- és Tálalókonyha

Nógrád megye-38.számú vizsgálat- Bartók Béla Általános Iskola Tálalókonyha - Bátonyterenye

Nógrád megye-38.számú vizsgálat- Bartók Béla Általános Iskola Tálalókonyha - Bátonyterenye

Somogy megye – 64. számú vizsgálat – Festetics Kristóf Általános Iskola Főzőkonyha - Balatonkeresztúr

Somogy megye – 64. számú vizsgálat – Festetics Kristóf Általános Iskola Főzőkonyha - Balatonkeresztúr

Pest megye – 56. számú vizsgálat – Idősek Klubja Központi Konyha - Tápiószecső

Pest megye – 56. számú vizsgálat – Idősek Klubja Központi Konyha - Tápiószecső

Veszprém megye – 70. számú vizsgálat – Csillag úti Körzeti Óvoda - Veszprém

Veszprém megye – 70. számú vizsgálat – Csillag úti Körzeti Óvoda - Veszprém

Komárom-Esztergom megye – 33. számú vizsgálat – Oroszlány Város Óvodái, Brunszvik Teréz Óvoda Tálalókonyha

Komárom-Esztergom megye – 33. számú vizsgálat – Oroszlány Város Óvodái, Brunszvik Teréz Óvoda Tálalókonyha

Heves megye- 41. számú vizsgálat - Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Tálalókonyha - Eger

Heves megye- 41. számú vizsgálat - Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Tálalókonyha - Eger

Pest megye – 50. számú vizsgálat – KÖVÁL Nonprofit Zrt. Katona úti Óvoda Főzőkonyha - Monor

Pest megye – 50. számú vizsgálat – KÖVÁL Nonprofit Zrt. Katona úti Óvoda Főzőkonyha - Monor

Csongrád megye - 47. számú vizsgálat - Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda - Szentes
2018. május 21, hétfő

Csongrád megye - 47. számú vizsgálat - Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda - Szentes

GHP archív anyagok
2018. május 11, péntek

GHP archív anyagok

Somogy megye - 71. számú vizsgálat - Kaposvári Egyetem-Gyakorló Óvoda
2018. május 10, csütörtök

Somogy megye - 71. számú vizsgálat - Kaposvári Egyetem-Gyakorló Óvoda

Vas megye - 54. számú vizsgálat - Mézeskalács Óvoda - Acsád
2018. március 28, szerda

Vas megye - 54. számú vizsgálat - Mézeskalács Óvoda - Acsád

Somogy megye - Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata
2018. március 8, csütörtök

Somogy megye - Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata

Komárom-Esztergom megye - Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata
2018. március 8, csütörtök

Komárom-Esztergom megye - Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata

Fejér megye – Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata
2018. március 8, csütörtök

Fejér megye – Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata