null Fejér megye - 77. számú vizsgálat - Maroshegyi Óvoda - Székesfehérvár

Fejér megye - 77. számú vizsgálat - Maroshegyi Óvoda - Székesfehérvár

Fejér megye - 77. számú vizsgálat - Maroshegyi Óvoda - Székesfehérvár

77. számú vizsgálat – (tálalókonyha)


A mintavétel helye:

Maroshegyi Óvoda Tálalókonyha
(8000 Székesfehérvár, Rádió u. 1.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 18,7 pont

 

 

Menü: Gombaleves csurgatott tésztával, Csirkemájas sertéstokány +
párolt bulgur

 

 

Mintavétel ideje: 2018. március 20.

Mintavételi alap : 232 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 év

Főzőkonyha: Rostási Hagyományos Konyha Kft.
(8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 88-90.)

 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Gombaleves csurgatott tésztával (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Az alaplé opálos,megfelelően élénk, fűszerpaprikától narancsosra színezett. Benne zöld fűszernövénydarabok, piros és fekete fűszerszemcsék láthatók.
A gomba, a sárgarépa és a petrezselyemgyökér jól beazonosítható, jól tisztítottak, közel azonos méretűek, szabályos alakúak. A sűrítőanyag egyenletesen eloszlik, homogén.
A levesbetét törtfehér színű, fajtájára jellemző alakú, közel azonos méretű, az alapléhez viszonyítva arányos mennyiségű, nem áll össze csomókba. Idegen anyagot sem a leves, sem a levesbetét nem tartalmaz.
A leves és levesbetét elnevezése és megjelenése összhangban van.
Állomány:  Az alaplé jellemző sűrűségű, egynemű, csomómentes. A zöldségek egyenletesen átfőttek, kellően puhák, jól rághatók, rágási maradékot nem adnak. A levesbetét egyenletesen átfőtt, puha.
Illat: Jellegzetes, telt. A zöldségek, a gomba, a fűszerek és a levesbetét illata harmonikusan érezhető. Idegen szagtól mentes. A leves és a levesbetét elnevezése és a bírált étel illata összhangban van.
Íz: Telt ízhatású. A zöldségek, a gomba, a fűszerek és a levesbetét íze jól harmonizál egymással. A só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. A leves és a levesbetét elnevezése és a bírált étel íze összhangban van. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csirkemájas sertéstokány + Párolt bulgur (3 dl + 15 dkg /adag)

Külső megjelenés:

A bulgur a gabonaalapanyagra jellemző, sárgás színű, megfelelő színintenzitású, foltokat, pettyeket nem tartalmaz, nincs elszíneződve. Az alapanyagra jellemzően különállóak a szemek, jól tisztítottak, héjrészeket nem tartalmaznak.
Zöld fűszernövénydarabokat tartalmaz. Összhatásában tetszetős megjelenésű. A tokány szaft-alapja barnás színű, jellegének nem megfelelő sűrűségű. A sűrítés nem egyenletesen oszlik el, kissé híg.
Láthatók benne fekete fűszerszemcsék és zöld fűszernövénydarabok. Zsiradékcseppeket kellő mennyiségben tartalmaz. A benne található barnás színű hús hosszúkásra vágott, nem egyenletes méretű, szálaira széteső.
A máj kisebb-nagyobb darabokra vágott, sötétbarna színű. A hús és a máj is zsíros részektől mentes. Az húsétel és a köret elnevezése és a bírált étel megjelenése összhangban van. Idegen anyagot nem tartalmaznak.

Állomány: A bulgur egyenletesen átfőtt, jellegzetesen rugalmas, kellően pergős. Nem zsíros, nem száraz, nem csomós. A hús és a máj kellően átfőtt, puha. Nem tartalmaznak nehezen rágható részeket és csontszilánkokat.
A szaft-alap a jellegzetestől eltérően hígabban folyó. A hús kissé széteső.
Illat: A bulgurt jellegzetes, harmonikus, gabonára jellemző illat jellemzi. A tokány illata karakteres, telt. A köret és a húsétel elnevezése és a bírált étel illata összhangban van. Idegen szagtól mentesek.
Íz: A köret jellegzetes, harmonikus, a gabona natúr íze érezhető. Megfelelően fűszerezett. A tokány harmonikus, telt, karakteres ízű. A köret és a húsétel elnevezése és a bírált étel íze összhangban van. Idegen íztől mentesek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Gombaleves csurgatott tésztával
Őrölt bors 0,04 kg
Fokhagyma 0,14 kg
Gomba 3,5 kg
Liszt 2 kg
Olaj 1,2 l
Petrezselyemgyökér 0,2 kg
Fűszerpaprika 0,3 kg
Sárgarépa 1 kg
Só 0,06 kg
Tejföl 0,8 l
Vöröshagyma 0,16 kg
Liszt 0,5 kg
Tojás 3 db


Csirkemájas sertéstokány
Csirkemáj 2 kg
Őrölt bors 0,01 kg
Fokhagyma 0,08 kg
Köménymag 0,01 kg
Olaj 0,4 l
Natúr lecsó 0,2 kg
Fűszerpaprika 0,04 kg
Sertéscomb 5 kg
Só 0,06 kg
Vöröshagyma 1 kg

 



 


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >