Fejér megye - 77. számú vizsgálat - Maroshegyi Óvoda - Székesfehérvár
Fejér megye - 77. számú vizsgálat - Maroshegyi Óvoda - Székesfehérvár
77. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Maroshegyi Óvoda Tálalókonyha
(8000 Székesfehérvár, Rádió u. 1.)
A menü minősítése:
KIVÁLÓAN MEGFELELT | 18,7 pont |
Menü: Gombaleves csurgatott tésztával, Csirkemájas sertéstokány +
párolt bulgur
Mintavétel ideje: 2018. március 20.
Mintavételi alap : 232 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 év
Főzőkonyha: Rostási Hagyományos Konyha Kft.
(8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 88-90.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Gombaleves csurgatott tésztával (2 dl/adag)
Külső megjelenés: | Az alaplé opálos,megfelelően élénk, fűszerpaprikától narancsosra színezett. Benne zöld fűszernövénydarabok, piros és fekete fűszerszemcsék láthatók. A gomba, a sárgarépa és a petrezselyemgyökér jól beazonosítható, jól tisztítottak, közel azonos méretűek, szabályos alakúak. A sűrítőanyag egyenletesen eloszlik, homogén. A levesbetét törtfehér színű, fajtájára jellemző alakú, közel azonos méretű, az alapléhez viszonyítva arányos mennyiségű, nem áll össze csomókba. Idegen anyagot sem a leves, sem a levesbetét nem tartalmaz. A leves és levesbetét elnevezése és megjelenése összhangban van. |
Állomány: | Az alaplé jellemző sűrűségű, egynemű, csomómentes. A zöldségek egyenletesen átfőttek, kellően puhák, jól rághatók, rágási maradékot nem adnak. A levesbetét egyenletesen átfőtt, puha. |
Illat: | Jellegzetes, telt. A zöldségek, a gomba, a fűszerek és a levesbetét illata harmonikusan érezhető. Idegen szagtól mentes. A leves és a levesbetét elnevezése és a bírált étel illata összhangban van. |
Íz: | Telt ízhatású. A zöldségek, a gomba, a fűszerek és a levesbetét íze jól harmonizál egymással. A só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. A leves és a levesbetét elnevezése és a bírált étel íze összhangban van. Idegen íztől mentes. |
Csirkemájas sertéstokány + Párolt bulgur (3 dl + 15 dkg /adag)
Külső megjelenés: |
A bulgur a gabonaalapanyagra jellemző, sárgás színű, megfelelő színintenzitású, foltokat, pettyeket nem tartalmaz, nincs elszíneződve. Az alapanyagra jellemzően különállóak a szemek, jól tisztítottak, héjrészeket nem tartalmaznak. |
Állomány: | A bulgur egyenletesen átfőtt, jellegzetesen rugalmas, kellően pergős. Nem zsíros, nem száraz, nem csomós. A hús és a máj kellően átfőtt, puha. Nem tartalmaznak nehezen rágható részeket és csontszilánkokat. A szaft-alap a jellegzetestől eltérően hígabban folyó. A hús kissé széteső. |
Illat: | A bulgurt jellegzetes, harmonikus, gabonára jellemző illat jellemzi. A tokány illata karakteres, telt. A köret és a húsétel elnevezése és a bírált étel illata összhangban van. Idegen szagtól mentesek. |
Íz: | A köret jellegzetes, harmonikus, a gabona natúr íze érezhető. Megfelelően fűszerezett. A tokány harmonikus, telt, karakteres ízű. A köret és a húsétel elnevezése és a bírált étel íze összhangban van. Idegen íztől mentesek. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Gombaleves csurgatott tésztával
Őrölt bors 0,04 kg
Fokhagyma 0,14 kg
Gomba 3,5 kg
Liszt 2 kg
Olaj 1,2 l
Petrezselyemgyökér 0,2 kg
Fűszerpaprika 0,3 kg
Sárgarépa 1 kg
Só 0,06 kg
Tejföl 0,8 l
Vöröshagyma 0,16 kg
Liszt 0,5 kg
Tojás 3 db
Csirkemájas sertéstokány
Csirkemáj 2 kg
Őrölt bors 0,01 kg
Fokhagyma 0,08 kg
Köménymag 0,01 kg
Olaj 0,4 l
Natúr lecsó 0,2 kg
Fűszerpaprika 0,04 kg
Sertéscomb 5 kg
Só 0,06 kg
Vöröshagyma 1 kg