null Fejér megye – 76. számú vizsgálat - Dunaferr Szakközép és Szakiskola - Dunaújváros

Fejér megye – 76. számú vizsgálat - Dunaferr Szakközép és Szakiskola - Dunaújváros

Fejér megye – 76. számú vizsgálat - Dunaferr Szakközép és Szakiskola - Dunaújváros

76. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Dunaferr Szakközép és Szakiskola Főzőkonyha
(2400 Dunaújváros, Apáczai Csere János út 13.)


A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 18,8 pont

 

 


Menü: Karalábéleves, Bolognai spagetti + sajt
 

Mintavétel ideje: 2018. március 13.

Mintavételi alap : 188 adag
 

Főzőkonyha:
u.a.

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Karalábéleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Az alaplé opálos, sárgás színű. Benne zöld fűszernövénydarabok, fekete és piros fűszerszemcsék láthatók. A benne található zöldségek jól beazonosíthatóak, és jól tisztítottak és közel azonos méretűek.
Tartalmaz karalábé-, zeller-, és petrezselyemgyökérkockákat. Felületén zsiradékcseppek találhatók nagy mennyiségben. A sűrítés csomómentes, egyenletesen oszlik el. A levesbetét törtfehér színű masni alakú tészta.
A leves elnevezése és a bírált étel megjelenése összhangban van. Idegen anyagot nem tartalmaz.
Állomány: Az alaplé jellemő sűrűségű, csomómentes. A zöldségek megfelelően átfőttek, puhák, rágási maradékot nem adnak. A levesbetét kellően átfőtt, nincs összetapadva.
Illat: Jellegzetesen telt, zöldséges, karalábéra jellemző illatú. Idegen szagtól mentes. A leves elnevezése és a bírált étel illata összhangban van.
Íz: Jellegtelen, üres, alulfűszerezett. A zsíros íz elnyomja a zöldségek ízét. Nem harmonikus. A levesbetét semleges, tiszta ízű. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bolognai spagetti + sajt (30 + 7 dkg /adag)

Külső megjelenés:

A mártástól narancsssárgára színezett egyenletes méretű spagetti tészta nem sérült, nem törmelékes, nincs összetapadva. A mártásban található darálthús, sárgarépakockák, zöld fűszernövénydarabok, fekete és piros fűszerszemcsék.
A mártás és a tészta mennyisége arányos, a mártás jól fedi a tésztát. A rátét egyenletesre reszelt, sárgás színű trappista sajt, ami egyenletes mennyiségű. Idegen anyagot nem tartalmaz. Tetszetős megjelenésű.
A bírált étel elnevezése és megjelenése összhangban van.

Állomány: A tészta kellően és egyenletesen átfőtt, nincs összetapadva, nem szétmálló, rugalmas. A mártás megfelelő sűrűségű. A darálthús és a sárgarépakockák puhák, nem adnak rágási maradékot.A reszelt sajt rugalmas, puha, a meleg ételen könnyen és egyenletesen olvadt.
Illat: Jellegzetes paradicsomos, fűszeres illatú. A sajt jellegzetesen telt illatú. Az összetevők illata jól harmonizál egymással, idegen szagtól mentes. A bírált étel elnevezése és illata összhangban van.
Íz: Harmonikus, paradicsomos, fűszeres ízű. A reszelt sajt aromás, karakteres. Egyik összetevő sem nyomja el a többi ízét. A bírált étel elnevezése és íze összhangban van. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Karalábéleves
Liszt 0,7 kg
Őrölt fekete bors 0,01 kg
Delikát 0,06 kg
Só 0,1 kg
Olaj 0,5 kg
Gyökérkocka mirelit 1,5 kg
Karalábé kocka mirelit 6 kg
Petrezselyemzöld 0,08 kg
Sárgarépakocka mirelit 1,5 kg
Zellerkocka 1 kg
Fokhagyma 0,1 kg
Vöröshagyma 0,6 kg
Levesbetét 1,1 kg

Bolognai spagetti
Sertés lapocka 6 kg
Bazsalikom 0,02 kg
Őrölt fekete bors 0,01 kg
Fűszerpaprika 0,05 kg
Olaj 0,3 l
Oregánó 0,01 kg
Paradicsompüré 2,5 kg
Só 0,1 kg
Fokhagyma 0,1 kg
Vöröshagyma 1,2 kg
Sárgarépa kocka 1,5 kg
Száraztészta 8 kg

Trappista sajt 2,5 kg
 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >