Fejér megye – 76. számú vizsgálat - Dunaferr Szakközép és Szakiskola - Dunaújváros
Fejér megye – 76. számú vizsgálat - Dunaferr Szakközép és Szakiskola - Dunaújváros
76. számú vizsgálat – (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Dunaferr Szakközép és Szakiskola Főzőkonyha
(2400 Dunaújváros, Apáczai Csere János út 13.)
A menü minősítése:
KIVÁLÓAN MEGFELELT | 18,8 pont |
Menü: Karalábéleves, Bolognai spagetti + sajt
Mintavétel ideje: 2018. március 13.
Mintavételi alap : 188 adag
Főzőkonyha:
u.a.
Részletes érzékszervi minősítés:
Karalábéleves (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | Az alaplé opálos, sárgás színű. Benne zöld fűszernövénydarabok, fekete és piros fűszerszemcsék láthatók. A benne található zöldségek jól beazonosíthatóak, és jól tisztítottak és közel azonos méretűek. Tartalmaz karalábé-, zeller-, és petrezselyemgyökérkockákat. Felületén zsiradékcseppek találhatók nagy mennyiségben. A sűrítés csomómentes, egyenletesen oszlik el. A levesbetét törtfehér színű masni alakú tészta. A leves elnevezése és a bírált étel megjelenése összhangban van. Idegen anyagot nem tartalmaz. |
Állomány: | Az alaplé jellemő sűrűségű, csomómentes. A zöldségek megfelelően átfőttek, puhák, rágási maradékot nem adnak. A levesbetét kellően átfőtt, nincs összetapadva. |
Illat: | Jellegzetesen telt, zöldséges, karalábéra jellemző illatú. Idegen szagtól mentes. A leves elnevezése és a bírált étel illata összhangban van. |
Íz: | Jellegtelen, üres, alulfűszerezett. A zsíros íz elnyomja a zöldségek ízét. Nem harmonikus. A levesbetét semleges, tiszta ízű. Idegen íztől mentes. |
Bolognai spagetti + sajt (30 + 7 dkg /adag)
Külső megjelenés: |
A mártástól narancsssárgára színezett egyenletes méretű spagetti tészta nem sérült, nem törmelékes, nincs összetapadva. A mártásban található darálthús, sárgarépakockák, zöld fűszernövénydarabok, fekete és piros fűszerszemcsék. |
Állomány: | A tészta kellően és egyenletesen átfőtt, nincs összetapadva, nem szétmálló, rugalmas. A mártás megfelelő sűrűségű. A darálthús és a sárgarépakockák puhák, nem adnak rágási maradékot.A reszelt sajt rugalmas, puha, a meleg ételen könnyen és egyenletesen olvadt. |
Illat: | Jellegzetes paradicsomos, fűszeres illatú. A sajt jellegzetesen telt illatú. Az összetevők illata jól harmonizál egymással, idegen szagtól mentes. A bírált étel elnevezése és illata összhangban van. |
Íz: | Harmonikus, paradicsomos, fűszeres ízű. A reszelt sajt aromás, karakteres. Egyik összetevő sem nyomja el a többi ízét. A bírált étel elnevezése és íze összhangban van. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Karalábéleves
Liszt 0,7 kg
Őrölt fekete bors 0,01 kg
Delikát 0,06 kg
Só 0,1 kg
Olaj 0,5 kg
Gyökérkocka mirelit 1,5 kg
Karalábé kocka mirelit 6 kg
Petrezselyemzöld 0,08 kg
Sárgarépakocka mirelit 1,5 kg
Zellerkocka 1 kg
Fokhagyma 0,1 kg
Vöröshagyma 0,6 kg
Levesbetét 1,1 kg
Bolognai spagetti
Sertés lapocka 6 kg
Bazsalikom 0,02 kg
Őrölt fekete bors 0,01 kg
Fűszerpaprika 0,05 kg
Olaj 0,3 l
Oregánó 0,01 kg
Paradicsompüré 2,5 kg
Só 0,1 kg
Fokhagyma 0,1 kg
Vöröshagyma 1,2 kg
Sárgarépa kocka 1,5 kg
Száraztészta 8 kg
Trappista sajt 2,5 kg