Fejér megye – 66. számú vizsgálat – István Étterem – Velence
Fejér megye – 66. számú vizsgálat – István Étterem – Velence
66. számú vizsgálat – (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
István Étterem
(2481 Velence, Templom köz 8.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 12,6 pont |
Menü: Korhelyleves, Mákostészta
Mintavétel ideje: 2017. augusztus 9.
Mintavételi alap : 60 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: gyermek és felnőtt
Főzőkonyha: u.a.
Részletes érzékszervi minősítés:
Korhelyleves (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | Fűszerpaprikától narancsos-barnásra színezett, néhány fehér szemcsét tartalmazó sűrített alaplében egyenetlen méretűre darabolt savanyú káposzta csíkok, nagyobb darab héjas zöldpaprikadarabok, nem kellően zsírjára pirított szalonnakockák, félbevágott, karikára szelt kolbászdarabok, zsíros-bőrkés részt tartalmazó sonkadarabok, és egyenetlen méretű húsdarabok láthatók megfelelő és arányos mennyiségben. Tetején viszonylag sok egybefüggő narancs-piros zsiradék és egyenetlen méretűre darabolt zöld fűszerdarab látható. |
Állomány: | Az alaplé kellően sűrű, csomómentes. A hús megfelelően átfőtt, a káposzta megfelelő puhaságú. A rágási maradékot adó bőrkedarabok, a zsíros-mócsingos húsrészek, a nem kellően megpirított szalonnadarabok rontják a leves élvezeti értékét. |
Illat: | Alapvetően zsíros illatú, a füstölt hús és a hagyma illata intenzíven érezhető. Enyhén savanykás illat is jellemzi. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Zsíros ízű, füstölt-savanykás íz jellemzi. A só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. Idegen íztől mentes. |
Mákostészta (20 dkg /adag)
Külső megjelenés: | Tört fehér színű, kb 15 cm hosszú, kb. 0,5 széles széles metélt tészta tetején grafitszürke darált mák kristálycukorral nem egyenletesen elkeverve látható. A tészta felülete enyhén zsíros. |
Állomány: | A tészta kellően átfőtt, nem tapadt össze, néhány szál kissé kemény, a cukor ropogós, ami rontja az élvezeti értékét. |
Illat: | A tészta és a zsiradék illata dominál, a mák illata az egyenetlen eloszlatás miatt nem egyenletesen érződik. Idegen illattól mentes. |
Íz: | A tészta kissé vízízű, a szórat kevésbé édes, a kristálycukor ropogóssága miatt az édes íz nem érvényesül megfelelően. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Korhelyleves
Sertés lapocka 0,3 kg
Füstölt sertéscsülök 0,3 kg
Füstölt kolbász 0,2 kg
Savanyúkáposzta 0,6 kg
Olaj 0,1 l
Vöröshagyma 0,3 kg
Tejföl 0,2 l
Fűszerpaprika 0,05 kg
Babérlevél 0,005 kg
Liszt 0,05 kg
Őrölt fekete bors 0,005 kg
Mákos tészta
Széles metélt 1 kg
Darált mák 0,5 kg
Cukor 0,5 kg
Olaj 0,005 kg