null Fejér megye – 66. számú vizsgálat – István Étterem – Velence

Fejér megye – 66. számú vizsgálat – István Étterem – Velence

Fejér megye – 66. számú vizsgálat – István Étterem – Velence

66. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

István Étterem
(2481 Velence, Templom köz 8.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 12,6 pont

 

 

Menü: Korhelyleves, Mákostészta

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. augusztus 9.

Mintavételi alap : 60 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: gyermek és felnőtt

Főzőkonyha: u.a.
 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Korhelyleves  (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Fűszerpaprikától narancsos-barnásra színezett, néhány fehér szemcsét tartalmazó sűrített alaplében egyenetlen méretűre darabolt savanyú káposzta csíkok, nagyobb darab héjas zöldpaprikadarabok, nem kellően zsírjára pirított szalonnakockák, félbevágott, karikára szelt kolbászdarabok,  zsíros-bőrkés részt tartalmazó sonkadarabok, és egyenetlen méretű húsdarabok láthatók megfelelő és arányos mennyiségben. Tetején viszonylag sok egybefüggő narancs-piros zsiradék és egyenetlen méretűre darabolt zöld fűszerdarab látható.
Állomány: Az alaplé kellően sűrű, csomómentes. A hús megfelelően átfőtt, a káposzta megfelelő puhaságú. A rágási maradékot adó bőrkedarabok, a zsíros-mócsingos húsrészek, a nem kellően megpirított szalonnadarabok rontják a leves élvezeti értékét.
Illat: Alapvetően zsíros illatú, a füstölt hús és a hagyma illata intenzíven érezhető. Enyhén savanykás illat is jellemzi.  Idegen szagtól mentes.
Íz: Zsíros ízű, füstölt-savanykás íz jellemzi. A só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Mákostészta (20 dkg /adag)

Külső megjelenés: Tört fehér színű, kb 15 cm hosszú, kb. 0,5 széles széles metélt tészta tetején grafitszürke darált mák kristálycukorral nem egyenletesen elkeverve látható. A tészta felülete enyhén zsíros.
Állomány: A tészta kellően átfőtt, nem tapadt össze, néhány szál kissé kemény,  a cukor ropogós, ami rontja az élvezeti értékét.
Illat: A tészta és a zsiradék illata dominál, a mák illata az egyenetlen eloszlatás miatt nem egyenletesen érződik. Idegen illattól mentes.
Íz: A tészta kissé vízízű, a szórat kevésbé édes, a kristálycukor ropogóssága miatt az édes íz nem érvényesül megfelelően. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Korhelyleves
Sertés lapocka 0,3 kg
Füstölt sertéscsülök 0,3 kg
Füstölt kolbász 0,2 kg
Savanyúkáposzta 0,6 kg
Olaj 0,1 l
Vöröshagyma 0,3 kg
Tejföl 0,2 l
Fűszerpaprika 0,05 kg
Babérlevél 0,005 kg
Liszt 0,05 kg
Őrölt fekete bors 0,005 kg

Mákos tészta
Széles metélt 1 kg
Darált mák 0,5 kg
Cukor 0,5 kg
Olaj 0,005 kg


 



 


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >