Fejér megye – 65. számú vizsgálat – XIII. kerületi Gyermek és Ifjúsági Tábor – Velence
Fejér megye – 65. számú vizsgálat – XIII. kerületi Gyermek és Ifjúsági Tábor – Velence
65. számú vizsgálat – (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
XIII. kerületi Gyermek és Ifjúsági Tábor
(2481 Velence, Széchenyi út 13.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,6 pont |
Menü: Gulyásleves, Szilvásgombóc
Mintavétel ideje: 2017. augusztus 10.
Mintavételi alap : 442 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 8-15 év
Főzőkonyha: u.a.
Részletes érzékszervi minősítés:
Gulyásleves (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | A pirospaprikától pirosas-barnásra szenezett, megfelelően élénk színű, opálos alaplében megfelelően tisztított szabályos, 1x1 cm-es kockára vágott burgonyadarabok, sárgarépa és fehérrépa-darabok, egyenetlen méretűre darabolt, barna színű, néhol mócsingos részeket tartalmazó húsdarabok, apró, zöld fűszernövény darabkák láthatók. A tetején piros színű zsiradékcseppek gyöngyöznek. Levesbetétként tört fehér színű házi tarhonyát tartalmaz. |
Állomány: | Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek kissé túlfőttek, ázottak, a burgonyadarabok roppanós részeket is tartalmaznak. A hús megfelelően és egyenletesen átfőtt. A tészta megfelelő puhaságú. |
Illat: | Jellegzetes, a paprikás-hagymás illat dominál. A kömény illata kiérződik, illetve ételízesítőre emlékeztető illat is érezhető. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Kissé zsíros, túlfűszerezett ízű. A só használat túlzó, ízfokozóra emlékeztető utóíz érezhető. Idegen íztől mentes. |
Szilvásgombóc (25 dkg /adag)
Külső megjelenés: | Drappos, világos színűre pirított zsemlemorzsába forgatott, kb. 5 cm átmérőjű 3 db szabályos gömb alakú gombócok láthatók, a bírálat időpontjában megolvadt, viszonylag kevés porcukorral meghintve. A morzsa egyenletesen fedi a tésztát. A gombócok metszésfelületén 1 szem egész, magozott szilva látható, ami lilásbarna színű. Vágási felületén megjelenik a szilva élénk színű leve. |
Állomány: | A tészta kissé nyers érzetű, de még rugalmas állományú, könnyen darabolható. A zsemlemorzsa kissé ázott, nem eléggé pirított. A tészta és a töltelék megfelelően átfőtt. |
Illat: | Jellegzetes, de a zsemlemorzsa nem megfelelő pirítása miatt kissé pékárura emlékeztető, kissé nyers illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Mirelit termékre jellemző ízű, a tészta kissé íztelen, a szilva íze dominál. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva:
Gulyásleves
Marha apróhús 80 dkg
Burgonya 1,5 kg
Vöröshagyma 0,25 dkg
Fűszerpaprika 0,15 dkg
Fokhagyma 0,05 dkg
Só 0,03 dkg
Olaj 1 ek
Köménymag 0,02 dkg
Galuska 0,15 dkg
Fagyasztott szilvásgombóc 15 kg
Zsemlemorzsa 2 kg
Porcukor 1 kg