null Fejér megye – 65. számú vizsgálat – XIII. kerületi Gyermek és Ifjúsági Tábor – Velence

Fejér megye – 65. számú vizsgálat – XIII. kerületi Gyermek és Ifjúsági Tábor – Velence

Fejér megye – 65. számú vizsgálat – XIII. kerületi Gyermek és Ifjúsági Tábor – Velence

65. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

XIII. kerületi Gyermek és Ifjúsági Tábor
(2481 Velence, Széchenyi út 13.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,6 pont

 

 

Menü: Gulyásleves, Szilvásgombóc

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. augusztus 10.

Mintavételi alap : 442 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 8-15 év

Főzőkonyha: u.a.
 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Gulyásleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: A pirospaprikától pirosas-barnásra szenezett, megfelelően élénk színű, opálos alaplében megfelelően tisztított szabályos, 1x1 cm-es kockára vágott burgonyadarabok, sárgarépa és fehérrépa-darabok, egyenetlen méretűre darabolt, barna színű, néhol mócsingos részeket tartalmazó húsdarabok, apró, zöld fűszernövény darabkák láthatók. A tetején piros színű zsiradékcseppek gyöngyöznek. Levesbetétként tört fehér színű házi tarhonyát tartalmaz.
Állomány: Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek kissé túlfőttek, ázottak, a burgonyadarabok roppanós részeket is tartalmaznak. A hús megfelelően és egyenletesen átfőtt. A tészta megfelelő puhaságú.
Illat: Jellegzetes, a paprikás-hagymás illat dominál. A kömény illata kiérződik, illetve ételízesítőre emlékeztető illat is érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: Kissé zsíros, túlfűszerezett ízű. A só használat túlzó, ízfokozóra emlékeztető utóíz érezhető. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Szilvásgombóc (25 dkg /adag)

Külső megjelenés: Drappos, világos színűre pirított zsemlemorzsába forgatott, kb. 5 cm átmérőjű 3 db szabályos gömb alakú gombócok láthatók, a bírálat időpontjában megolvadt, viszonylag kevés porcukorral meghintve. A morzsa egyenletesen fedi a tésztát. A gombócok metszésfelületén 1 szem egész, magozott szilva látható, ami lilásbarna színű. Vágási felületén megjelenik a szilva élénk színű leve.
Állomány: A tészta kissé nyers érzetű, de még rugalmas állományú, könnyen darabolható. A zsemlemorzsa kissé ázott, nem eléggé pirított. A tészta és a töltelék megfelelően átfőtt.
Illat: Jellegzetes, de a zsemlemorzsa nem megfelelő pirítása miatt kissé pékárura emlékeztető, kissé nyers illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Mirelit termékre jellemző ízű, a tészta kissé íztelen, a szilva íze dominál. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva:

Gulyásleves
Marha apróhús 80 dkg
Burgonya 1,5 kg
Vöröshagyma 0,25 dkg
Fűszerpaprika 0,15 dkg
Fokhagyma 0,05 dkg
Só 0,03 dkg
Olaj 1 ek
Köménymag 0,02 dkg
Galuska 0,15 dkg

Fagyasztott szilvásgombóc 15 kg
Zsemlemorzsa 2 kg
Porcukor 1 kg




 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >