null Fejér megye – 62. számú vizsgálat – Kék-Tó Étterem – Gárdony

Fejér megye – 62. számú vizsgálat – Kék-Tó Étterem – Gárdony

Fejér megye – 62. számú vizsgálat – Kék-Tó Étterem – Gárdony

62. számú vizsgálat –  (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Kék-Tó Étterem
(2483 Gárdony, Bóné Kálmán utca 2.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 11,2 pont

 

 

Menü: Zöldségleves, Párolt rizs, párizsi mustáros csirkemellel

 

 

Mintavétel ideje: 2017 augusztus 10.

Mintavételi alap : 100 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: gyermek és felnőtt

Főzőkonyha: u.a.

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldségleves (4 dl/adag))

Külső megjelenés: A pirospaprikától halvány pirosra színezett, opálos alaplében megfelelően tisztított nagy méretű, kb 3 cm-es burgonyadarabok, szabályos alakúra vágott sárgarépa és fehérrépadarabok, karfiol és sárgahüvelyű vajbab látható aránytalan, de elegendő mennyiségben. A sárgarépa mennyisége dominál, sok szétfőtt zöldségtörmeléket tartalmaz. A tetején narancsos színű zsiradékcseppek gyöngyöznek, néhány zöldfűszerlevél is látható benne. Levesbetétként törtfehér színű eperlevél-tésztát tartalmaz, amik néhol összetapadt
Állomány: Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek túlfőttek, ázottak, mállóak. A levesbetét szétázott, széteső, túlfőtt.
Illat: A zöldbab, a fűszerpaprika és a fokhagyma illata dominál,  illetve enyhén ételízesítőre és fagyasztott termékre emlékeztető illat is érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: A zöldbab és a fűszerpaprika íze dominál, túlfűszerezett ízű. A sóhasználat túlzó, ízfokozóra emlékeztető utóíz érezhető. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Párolt rizs, párizsi mustáros csirkemellel (15 dkg + 1 szelet /adag)

Külső megjelenés:

A világosbarna színű, párizsi bundával egyenletesen fedett, szabályos hússzelet formájú, kb 6x 10 cm átmérőjű hús 5-6 mm vastagságú. A hús vágásfelülete törtfehér színű, kellően átsült, de olajos. A bunda felületére az elhasználódott sütőzsiradékból származó, fekete, sült szemcsék-részecskék tapadtak.

A köretként tálalt, törtfehér színű, hosszúkás rizsszemek nem tapadtak össze, kissé zsíros érzetű.
Állomány:

A bunda megfelelő puhaságú, átsült, de zsíros, a húshoz jól tapad. A hús kissé száraz, rágási maradékot ad. .

A rizs nem egyenletesen főtt át, néhol kemény volt, kissé olajos érzetű, pergős.
Illat: A bundázott húsra jellemző, a bundázás és a többször használt sütőzsiradék illata dominál, a mustár savanykás illata enyhén érződik. A rizs tiszta, semleges, gabonára emlékeztető illatú. Összhatását a használt zsiradék illata jellemzi. 
Íz: A hús savanykás mustáros ízét elnyomja az elhasznált sütőzsiradék kellemetlen íze. A rizs gabonára jellemző, tiszta ízét a túlzott zsiradék mennyisége kevésbé élvezhetővé teszi. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 10 adagra vonatkoztatva:

Zöldségleves
Húsleves zöldség keverék 1,2 kg
Só 0,02 kg
Zsír 0,08 kg
Liszt 0,12 kg
Vöröshagyma 0,05 kg
Fokhagyma 0,005 kg
Fűszerpaprika 0,005 kg

Párizsi mustáros csirkemell
Csirkemell 2 kg
Só 0,004 kg
Tojás 5 db
Liszt 0,1 kg
Olaj 0,35 kg
Mustár 0,1 kg

Párolt rizs
Rizs 0,6 kg
Só 0,03 kg
Olaj 0,35 l
Vöröshagyma 0,05 kg

 

 

 


 



 

 


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >