null Élelmiszer-biztonsági jó tanácsok az utcai ételvásárláshoz

Élelmiszer-biztonsági jó tanácsok az utcai ételvásárláshoz

Vegyem vagy ne (v)egyem? Rohanó világunkban egyre többen étkeznek útközben, vásárolnak gyorsbüfékben vagy a szép idő beköszöntének és számos szabadtéri rendezvénynek köszönhetően az úton-útszélen megjelenő utcai árusoktól. Az egységeket és az utcai árusokat a hatóságok is ellenőrzik, azonban az igazi visszajelzést a fogyasztótól kapják, aki a pénztárcájával szavaz arról, életben maradjon-e a vállalkozás. A vásárló nem lát be a színfalak mögé, de sok apró jelből tájékozódhat, és eldöntheti, megveszi-e, megeszi-e az ételt. Legyünk igényesek! Nem mindegy, hogy kitől vásárolunk! Milyen az ideális fagylaltárus, lángosos vagy éppenséggel gyrosos? Lássuk!

Általános jelzések

• Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, szinte ragyog.

• Minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok.

• Nincsenek legyek, egyéb rovarok vagy háziállatok.

• A kiszolgáló világos, egyszínű munkaruhát vagy formaruhát visel.

• Haját lefedi vagy szorosan hátraköti.

• Keze tiszta, nincs felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme.

• Nem nyúl kézzel az ételhez.

• Nem dohányzik.

• Van kézmosási lehetősége, és használja is.

• Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolja.

• A kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel jéghideg.

• A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta.

• Van kihelyezve hulladékgyűjtő.

• A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve.

• Számlát, iIIetve blokkot kérés nélkül ad.

Az ideális gyrosos tisztában van azzal, hogy...

• a nyers gyros-nyárson veszélyes baktériumok lehetnek, ezért gyakran mos kezet;

• a gyros-nyársat forgatni kell, hogy minden oldala egyenletesen átsüljön, egyik oldala se égjen oda, illetve ne maradjon nyers. Az alapos sütés a baktériumokat elpusztítja;

• a nem eléggé átsült hús veszélyes, ilyet még kérésre sem szolgál ki;

• a húst csak a rendeléskor szeleteli le, így elkerüli azt, hogy a tálcára lehulló hús a nyársból kicsepegő, esetlegesen még nyers húslével szennyeződhessen;

• nap végén a megmaradt gyros húst meg kell semmisítenie, másnap nem használhatja fel. Kezdjünk gyanakodni, ha üzletnyitáskor megkezdtt nyársról származó hússal akarnak kiszolgálni;

• a gyros húshoz kínált köretet (például rizst) megfelelő hőmérsékletre beállított melegen tartó pultban, forrón kell tárolni, a salátákat, önteteket pedig hidegen;

• a kért ételt kérésre át kell forrósítani.

Az ideális lángossütő...

• környékén nem érezni átható, égett olajszagot. Az erős, kellemetlen olajszag azt jelzi, hogy a sütéshez használt olaj rendszeres cseréje elmarad. Az elhasználódott olaj az egészségre káros anyagokat tartalmaz;

• a lángost frissen készíti, így az kiadáskor még forró (a nyúlós, langyos lángos arra utal, hogy az már jó ideje kisült);

• a kiadásra váró lángost, illetve a feltéteket védi a szennyeződéstől, rovaroktól;

• mindig csak kis mennyiségű lángos-feltétet (tejföl, reszelt sajt stb.) tart a pultban, a többit hűtőszekrényben tárolja. Így elkerüli, hogy azok szobahőmérsékleten felmelegedjenek, szennyeződjenek;

• a feltéteket, szóratokat, önteteket tartó edények tiszták;

• ezekhez kizárólag a kiszolgáló személy nyúlhat, a vásárlók nem.

Az ideális fagylaltárus...

• fagylaltpultja a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló rész felől védi a cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől (például elhúzható vagy felnyitható plexilappal);

• a fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény;

• az esetleg megolvadt fagylaltot nem fagyasztja le újra, a frissen készült fagylaltot nem tölti rá a régire;

• a tégelyben csak a fagylalthoz illő, ehető díszítés van;

• a fagylalt nem kőkemény, de nem is folyik;

• a tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal beteszi a hűtőpultba, nem tárolja szobahőmérsékleten;

• az adagolókanalat nem mártja piszkos vízbe, nem törli ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban van kanálmosó, ebben a víz mindig tiszta;

• a tölcsért szalvétával fogja meg és nyújtja át nekünk, vásárlóknak.

Bármilyen ételt, italt is vesz, illetve fogyaszt az utcán, sose feledje!

• Csak megbízható helyen vásároljon!

• Legyen igényes, ne vásároljon ételt elhanyagolt higiénéjű, rendetlen helyen!

• Az ételt csak tiszta kézzel, vagy tiszta szalvétával fogja meg! A kézen baktériumok, vírusok lehetnek.

• Étkezés előtt mosson kezet! Ha kézmosásra nincs lehetősége, használjon fertőtlenítő kéztörlő kendőt, gélt!

• Csak forrón tálalt melegételt, hűtőben tárolt hidegételt fogadjon el!

• Utcán árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcsből facsart levet nem ajánlatos venni.

• A tojásos, darált húst tartalmazó vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata.

• A langyos helyen tárolt vagy kellően át nem sült étel veszélyes.

• Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű!

• A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.

Élelmiszer-biztonsági jó tanácsok az utcai ételvásárláshoz


Friss hírek

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >