E. coli baktériumot mutattak ki francia sajtban
E. coli baktériummal szennyezett francia sajtot hoztak forgalomba több tagállamban, köztük Magyarországon is. A tájékoztatás az EU gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett.
Frissítés 09.02.:
A hatósági vizsgálat megállapította, hogy a bejelentésben megadott tétel nem érkezett be Magyarországra.
Az érintett egységben (vendéglátó egység) a „Valencay kecskesajt 220 g” termék eltérő gyártási tételéből mintavételére került sor, melyből a laboratóriumi vizsgálat alapján E. coli baktérium jelenléte nem volt kimutatható.
A termék megnevezése: Valençay Coque (220 g)
Lejárati dátum: 26/08/2016
Származási hely: Franciaország
Gyártó: Fromagerie d'Anjouin
A NÉBIH haladéktalanul megtette a termék forgalomból történő kivonásához szükséges lépéseket. A hatóság kéri, hogy aki a fenti azonosító adatoknak megfelelő termékkel rendelkezik otthon, azt ne fogyassza el.
Nyers tej, és nyers tejből készült termékek fogyasztásának egészségügyi kockázatai
A nyers tej (főleg intenzív állattartási körülmények között) tartalmazhat olyan baktériumokat, melyek súlyos betegségeket okozhatnak. Nyers tejben ezek közül leggyakrabban Campylobacter, Salmonella, és Shiga toxin-termelő Escherichia coli (STEC) kórokozók fordulhatnak elő. Az általuk okozott megbetegedések főbb tünetei: hányás, levertség, rossz közérzet, hasmenés, hasi fájdalom, véres hasmenés, gyomor- és bélhurut, hasgörcs, nyákos hasmenés.
Egészségügyi szempontból ezért csak a felforralt, vagy pasztőrözött tej fogyasztása biztonságos, a nyers tej fogyasztásának vélt egészségügyi előnyei tudományosan nem igazoltak. A nyers kecsketej mikrobiológiai szennyezettségének a valószínűsége különösen nagy.
Hazánkban a nyers tej csak „NYERS TEJ, FORRALÁS UTÁN FOGYASZTHATÓ” figyelmeztetéssel forgalmazható.
A nyers tejből készült tejtermékek fogyasztása szintén kockázatos, amit csak megfelelő- és kellően hosszú idejű érlelés képes némiképpen csökkenteni.
Az iparilag előállított tejtermékeket általában megfelelően hőkezelt tejből állítják elő, a nyerstejből készített tejtermékeket pedig „NYERS TEJBŐL KÉSZÜLT” figyelmeztető jelzéssel kell ellátni, hogy aki ilyen terméket fogyaszt, az az ezzel járó kockázat tudatában tegye azt.
A nyers tej, illetve nyers tejből készült termékek fogyasztása a csecsemőkre, kisgyermekekre, várandós anyákra, idősek és a legyengült immunrendszerű személyekre magas kockázatot jelent.
A NÉBIH honlapján további információk olvashatók a nyers tej fogyasztásának kockázatairól