null Csongrád megye - 57. számú vizsgálat - Arany János Általános Iskola Tálalókonyha - Szeged

Csongrád megye - 57. számú vizsgálat - Arany János Általános Iskola Tálalókonyha - Szeged

Csongrád megye - 57. számú vizsgálat - Arany János Általános Iskola Tálalókonyha - Szeged

57. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

 Arany János Általános Iskola Tálalókonyha
(6724 Szeged, Kukovecz Nana utca 4-6)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,8 pont

 

 

Menü: Paradicsomleves, Debreceni tokány, főtt burgonya

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. június 4.

Mintavételi alap : 402 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 év

Főzőkonyha:
SULI-HOST Kft. 
(6724 Szeged, Kenyérgyári út 4.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Paradicsomleves (2,5-3,5 dl/adag)

Külső megjelenés: Sűrűn folyó, barnás-vörös színű lé, mely felületén apró zsírcseppek láthatók. A lében drapp színű betűtészta és zöld fűszerdarabok láthatók.
Állomány: A leves sűrűn folyó, a betűtészta kissé túlfőtt.
Illat: Jellegzetes, kellemes, savanykás. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes, elnevezésnek megfelelő, savanykás-édeskés, zelleres, kellemes. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Debreceni tokány, főtt burgonya (5 + 20 dkg/adag)

Külső megjelenés: Durvára tört világossárga burgonya, fűszerszemcsékkel tarkított.
A tokány közepesen sűrűn folyó, pirospaprikával pirosasra színezett, melyen arányos mennyiségű zsiradék látszódik.
Eltérő méretű kockára vágott húsdarabok és kolbász darabkák láthatók. Piros paprika darabkákkal és fekete fűszerszemcsékkel tarkított. A hús több mócsingos részt tartalmaz, kevésbé tetszetős megjelenésű.
Állomány: A burgonya jól átfőtt, puha. A tokány szaftja közepesen sűrű, rugalmas a hús, a kolbász állaga a kelleténél puhább.
Illat: A burgonya jellegzetes illatú, kellemes, a tokány fűszeres, intenzíven hagymás. Idegen szagtól mentes.
Íz: A burgonya íze jellegzetes, kellően sós. A tokány fűszeres, intenzív, enyhén füstölt jellegű, a hagyma íze dominál.
Összhatásában kevésbé harmonikus, túl hagymás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:

Paradicsomleves
Zeller kocka 2,2 kg
Zeller zöldje 3 csokor
Vöröshagyma 0,3 kg
Só 0,09 kg
Tojásos betűtészta 0,25 kg
Kristálycukor 1,4 kg
Finomliszt 0,85 kg
Sűrített paradicsom 4,5 kg
Napraforgó olaj 0,35 l

Debreceni tokány
Pritamin paprika 0,4 kg
Füstölt szalonna 0,001 kg
Sűrített paradicsom 0,001 kg
Köménymag 0,14 kg
Fokhagyma 0,06 kg
Vöröshagyma 0,9 kg
Só 0,07 kg
Csemege paprika 0,5 kg
Lecsó 0,25 kg
Lecsókolbász 1,1 kg
Sertés lapocka 7,5 kg
Napraforgó olaj 0,3 l

Főtt burgonya
Ételízesítő 0,03 kg
Só 0,06 kg
Őrölt fekete bors 0,05 kg
Tisztított burgonya 22 kg
 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >