null Csongrád megye - 54. számú vizsgálat - Szent Erzsébet Katolikus Általános iskola és Óvoda Tálalókonyha

Csongrád megye - 54. számú vizsgálat - Szent Erzsébet Katolikus Általános iskola és Óvoda Tálalókonyha

Csongrád megye - 54. számú vizsgálat - Szent Erzsébet Katolikus Általános iskola és Óvoda Tálalókonyha

54. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Szent Erzsébet Katolikus Általános iskola és Óvoda Tálalókonyha
(6600 Szentes, Erzsébet tér 1.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,4 pont

 

 

Menü: Marhacsontleves, Húsgombóc paradicsommártással, Kenyér

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. szeptember 13.

Mintavételi alap : 230 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 év

Főzőkonyha:
Gastro Szentes Kft. Főzőkonyha
(6600 Szentes, Nagyörvény utca 111.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Marhacsontleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Sárga színű, tiszta, petrezselyemlevélzöld-darabokat és a tetején minimális mennyiségű zsiradékcseppet tartalmazó alaplében egyenetlen méretűre és alakúra vágott narancssárga sárgarépa, fehér színű gyökérzöldség darabok, törtfehér színű apró karfiolrózsa darabok láthatók.  A levesbetét vajszínű eperlevél tészta.
Állomány: A lé hígan folyó, a zöldségek megfelelően megfőttek, a tészta túlfőtt, kissé ázott.
Illat: A leves illata kissé jellegtelen, gyenge, de tiszta, harmonikus. Idegen szagtól mentes.
Íz: A leves telt ízű, de az ételízesítő íze dominál. Fagyasztott zöldségekre jellemző íz is érezhető. A sóhasználat kissé túlzó. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Húsgombóc paradicsommártással (15+25 dkg/adag)

Külső megjelenés: Jellemző sűrűségű, fakó, narancsvörös színű, csomómentes paradicsommártásban a drappos-barnás színű darálthúsból készült húsgombóc 6 cm átmérőjű, gömb alakú, drappos felületű, fekete fűszerszemcséktől pöttyözött, a rizs mennyisége a darálthúshoz képest túlzó. Mozaikos metszésfelületén az összetevők egyenletesen elkeverve láthatók.
Állomány: A mártás megfelelő sűrűségű, csomómentes, sima állagú. A húsgombóc megfelelően átfőtt, puha, jól rágható, de vágáskor széteső, kissé száraz. A rizs mennyisége túlzó.
Illat: A szósz illata inkább édeskés, mint paradicsomos, a húsgombóc illatában a főtt rizs illata dominál és erősen főtthús illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: A szósz enyhén paradicsomos inkább édes ízű, a húsgombóc jellegtelen ízű. Együtt fogyasztva harmonikus.  Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kenyér (5 dkg/adag)

Külső megjelenés: Az egy darab szabályos formakenyér szelet félbe vágva tálalt. A kenyérszelet héja világosbarna, matt, a kenyérbél a héjtól nem elválló törtfehér színű.
Állomány: A kenyér megfelelően átsült, bélzete puha, rugalmas, a héj mentén tömöttebb. A kenyérhéj nehezebben rágható.
Illat: A kenyér illata kissé savanykás. Idegen szagtól mentes.
Íz: Kissé jellegtelen, üres ízű. Idegen íztől mentes.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 45 adagra:

Marhacsontleves
Marhacsont 2,25 kg
Só 0,005 kg
Feketebors (őrölt) 0,005 kg
Ételízesítő 0,023 kg
Vöröshagyma 0,23 kg
Fokhagyma 0,023 kg
Zellergumó 0,05 kg
Kelkáposzta 0,05 kg
Levestészta 0,05 kg
Petrezselyemgyökér (mirelit) 1,35 kg
Sárgarépa (mirelit) 1,35 kg

 

Húsgombóc
Rizs 1,13 kg
Tojás 4,5 db
Só 0,01 kg
Ételízesítő 0,023 kg
Sertéslapocka 3,15 kg
Feketebors (őrölt) 0,005 kg
 


Paradicsommártás
Sűrített paradicsom 1,8 kg
Kristálycukor 0,45 kg
Olaj 0,09 kg
Vöröshagyma 0,225 kg
Só 0,01 kg
Búzaliszt 0,85 kg

 

Kenyér



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >