null Csongrád megye - 50. számú vizsgálat - Szentesi Klauzál Gábor Általános Iskola Tálalókonyha

Csongrád megye - 50. számú vizsgálat - Szentesi Klauzál Gábor Általános Iskola Tálalókonyha

Csongrád megye - 50. számú vizsgálat - Szentesi Klauzál Gábor Általános Iskola Tálalókonyha

50. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Szentesi Klauzál Gábor Általános Iskola Tálalókonyha
(6600 Szentes, Klauzál utca 12-18.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 15,8 pont

 

 

Menü: Brokkolikrémleves; Sült pulykacomb mártással, tört burgonya

 

A fotó technikai okok miatt sérült.

 

Mintavétel ideje: 2018. szeptember 11.

Mintavételi alap : 285 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-14 év

Főzőkonyha:
SZVSZ Kft. Központi Konyha
(6600 Szentes, Jövendő u. 6.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Brokkolikrémleves (2,5 dl/adag)

Külső megjelenés: Halványzöld, opálos, híg lében zöld, a brokkolivirágra jellemző szemcsék láthatók. A levesbetét eltérő nagyságú, kockára vágott a barna különböző árnyalataira pirított korpaszemeket tartalmazó kenyérkocka.
Állomány: A leves kissé híg, homogén, jól pürésített, a pirított kenyérkocka megfelelő állományú, roppanós, a levesben kellően visszapuhul.
Illat: Jellegzetes, a brokkoli illata nem elég intenzíven érezhető, tiszta, harmonikus. Idegen illattól mentes.
Íz: A brokkoli íze kevésbé dominál, kissé jellegtelen, a só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül.  Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sült pulykacomb mártással, tört burgonya (12+25 dkg/adag)

Külső megjelenés: A köretként tálalt tört burgonya jellemző sárgás színű, felületén barna pettyek láthatók. A jellemző formájú, fűszerszemcsékkel tarkított felületű hússzelet barnás, egyenletes színű, némelyik kis bőrrészt tartalmaz. A mártás jellegzetes sűrűségű, drappos színű, egynemű, felületén zsiradékcseppek láthatók.
Állomány: A külső tésztaréteg vékony, töredező, szélein pirult, a belső töltelék nem egyenletesen elkevert, a tészta benne összetapadt, sületlen.
Illat: A burgonya nem egyenletesen főtt át. A hús puha, átsült, omlós, jól rágható. A mártás megfelelő sűrűségű, egynemű.
Íz: A burgonya kissé vizes, jellegtelen ízét a megfelelően fűszerezett hús és a karakteres ízű mártás jól kiegészíti. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:

Brokkolikrémleves
Tej (1,5%) 2 liter
Tejszín 1 liter
Liszt (BL55) 0,7 kg
Fekete bors (őrölt) 0,01 kg
Vöröshagyma 0,9 kg
Brokkoli mirelit 8 kg

 

Sült pulykacomb
Pulyka comb felső 10 kg
Olaj 0,1 liter
Majoranna (morzsolt) 0,02 kg

 

Tört burgonya
Só 0,05 kg
Olaj 0,5 liter
Burgonya 20 kg

 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >