null Csongrád megye - 49. számú vizsgálat - Szent István Egyházi Általános Iskola és Kollégium - Makó

Csongrád megye - 49. számú vizsgálat - Szent István Egyházi Általános Iskola és Kollégium - Makó

Csongrád megye - 49. számú vizsgálat - Szent István Egyházi Általános Iskola és Kollégium - Makó

49. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Szent István Egyházi Általános Iskola és Kollégium Tálalókonyha
(6900 Makó, Szent István tér 14-16.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,3 pont

 

 

Menü: Tarhonyaleves, Tejfölös sertés szelet, tészta köret, Csalamádé, Kenyér

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. június 4.

Mintavételi alap : 230 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: általános iskola

Főzőkonyha: "Autós Csárda" - Szabó Sándor e.v.
(6900 Makó, Báló Liget 0.)

 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Tarhonyaleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Opálos, pirospaprikától narancsos-pirosra színezett alaplé, mely felületén megfelelő mennyiségű zsiradékcsepp látható.
Közel azonos méretű, megfelelően tisztított burgonya és kevés sárgarépa kocka látható benne, zöldfűszer darabokkal és megfelelő mennyiségű kézi tarhonyával.
Állomány: Az alaplé megfelelő sűrűségű, a zöldségek jól átfőttek, puhák. A tarhonya átfőtt.
Illat: Jellegzetes, zöldséges, de kevésbé ízesített.
Íz: Jellegzetes, de kissé gyengén ízesített.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tejfölös sertésszelet, tésztaköret (5-6 + 15-25 dkg /adag)

Külső megjelenés:

A hús 9x7x1cm nagyságú, mely drappos, sűrű mártással van elfedve. A mártásban kisméretű zöldfűszer darabok és sárgarépa darabok láthatók. A hús barnás-rózsaszínes színű. A tészta halványsárga színű, szarvacska.

Állomány: A hús kissé rágós a vastagabb részeknél, a mártás sűrű, csomómentes. A tészta kellően főtt.
Illat: A hús kellemes, párolt húsra jellemző. A mártás enyhén savanykás illatú. A tészta főtt tésztára jellemző.
Íz: A hús natúr, párolt húsra jellemző, kissé jellegtelen, a mártás gyengén fűszerezett, tejfölös. A tészta főtt tészta ízű. Összhatásában kissé gyenge intenzitású, kissé jellegtelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csalamádé (8 dkg/adag)

Külső megjelenés:  Törtfehér színű, csíkozott fehér káposzta, benne néhány sárgarépa és uborka szelet, vöröshagyma csík. Egész köménymag darabokat tartalmaz, kis mennyiségben. A felöntőlé minimális, a zöldségek jól tisztítottak.
Állomány: A zöldségek ropogósak, a felöntőlé tiszta.
Illat: Jellegzetes, harmonikus, káposztás, köményes illatú.
Íz: Kellemes, harmonikus, édes-savanykás. Idegen íztől mentes.

 

Kenyér (1 szelet/adag)

Külső megjelenés: 18x11x1,5cm nagyságú fehér kenyérszelet. A héj aranybarnára sült, fényes. Az alsó héj összefüggő. A bélzet világos, drappos színű, jól átsült.
Állomány: Közel egyenletes lazított, rugalmas, csomómentes.
Illat: Aromás, jellemző.
Íz: Aromás, harmonikus, finom.

 

Részletes összetétel/anyaghányad 10 adagra:

Tarhonyaleves
Vegyes zöldség 30 dkg
Burgonya 50 dkg
Őrölt paprika 0,1 dkg
Petrezselyemzöld 1 csokor

Tejfölös sertészelet
Sertés lapocka 80 dkg
Mustár 0,03 dkg
Só 0,02 dkg
Liszt 0,15 dkg
Tejföl 60 dkg
Tészta

Csalamádé
Káposzta 11 kg
Vöröshagyma 1 kg
Uborka 1,5 kg
Répa 1,5 kg
Cukor 2 kg
Ecet 1 l
 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >