Csongrád megye - 49. számú vizsgálat - Szent István Egyházi Általános Iskola és Kollégium - Makó
Csongrád megye - 49. számú vizsgálat - Szent István Egyházi Általános Iskola és Kollégium - Makó
49. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Szent István Egyházi Általános Iskola és Kollégium Tálalókonyha
(6900 Makó, Szent István tér 14-16.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 16,3 pont |
Menü: Tarhonyaleves, Tejfölös sertés szelet, tészta köret, Csalamádé, Kenyér
Mintavétel ideje: 2018. június 4.
Mintavételi alap : 230 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: általános iskola
Főzőkonyha: "Autós Csárda" - Szabó Sándor e.v.
(6900 Makó, Báló Liget 0.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Tarhonyaleves (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | Opálos, pirospaprikától narancsos-pirosra színezett alaplé, mely felületén megfelelő mennyiségű zsiradékcsepp látható. Közel azonos méretű, megfelelően tisztított burgonya és kevés sárgarépa kocka látható benne, zöldfűszer darabokkal és megfelelő mennyiségű kézi tarhonyával. |
Állomány: | Az alaplé megfelelő sűrűségű, a zöldségek jól átfőttek, puhák. A tarhonya átfőtt. |
Illat: | Jellegzetes, zöldséges, de kevésbé ízesített. |
Íz: | Jellegzetes, de kissé gyengén ízesített. |
Tejfölös sertésszelet, tésztaköret (5-6 + 15-25 dkg /adag)
Külső megjelenés: |
A hús 9x7x1cm nagyságú, mely drappos, sűrű mártással van elfedve. A mártásban kisméretű zöldfűszer darabok és sárgarépa darabok láthatók. A hús barnás-rózsaszínes színű. A tészta halványsárga színű, szarvacska. |
Állomány: | A hús kissé rágós a vastagabb részeknél, a mártás sűrű, csomómentes. A tészta kellően főtt. |
Illat: | A hús kellemes, párolt húsra jellemző. A mártás enyhén savanykás illatú. A tészta főtt tésztára jellemző. |
Íz: | A hús natúr, párolt húsra jellemző, kissé jellegtelen, a mártás gyengén fűszerezett, tejfölös. A tészta főtt tészta ízű. Összhatásában kissé gyenge intenzitású, kissé jellegtelen. |
Csalamádé (8 dkg/adag)
Külső megjelenés: | Törtfehér színű, csíkozott fehér káposzta, benne néhány sárgarépa és uborka szelet, vöröshagyma csík. Egész köménymag darabokat tartalmaz, kis mennyiségben. A felöntőlé minimális, a zöldségek jól tisztítottak. |
Állomány: | A zöldségek ropogósak, a felöntőlé tiszta. |
Illat: | Jellegzetes, harmonikus, káposztás, köményes illatú. |
Íz: | Kellemes, harmonikus, édes-savanykás. Idegen íztől mentes. |
Kenyér (1 szelet/adag)
Külső megjelenés: | 18x11x1,5cm nagyságú fehér kenyérszelet. A héj aranybarnára sült, fényes. Az alsó héj összefüggő. A bélzet világos, drappos színű, jól átsült. |
Állomány: | Közel egyenletes lazított, rugalmas, csomómentes. |
Illat: | Aromás, jellemző. |
Íz: | Aromás, harmonikus, finom. |
Részletes összetétel/anyaghányad 10 adagra:
Tarhonyaleves
Vegyes zöldség 30 dkg
Burgonya 50 dkg
Őrölt paprika 0,1 dkg
Petrezselyemzöld 1 csokor
Só
Tejfölös sertészelet
Sertés lapocka 80 dkg
Mustár 0,03 dkg
Só 0,02 dkg
Liszt 0,15 dkg
Tejföl 60 dkg
Tészta
Csalamádé
Káposzta 11 kg
Vöröshagyma 1 kg
Uborka 1,5 kg
Répa 1,5 kg
Cukor 2 kg
Ecet 1 l