null Csongrád megye – 44. számú vizsgálat – Makói Egyesített Népjóléti Intézmény 2. sz. Idősek Klubja Tálalókonyha

Csongrád megye – 44. számú vizsgálat – Makói Egyesített Népjóléti Intézmény 2. sz. Idősek Klubja Tálalókonyha Tálalókonyha - Szeged

Csongrád megye – 44. számú vizsgálat – Makói Egyesített Népjóléti Intézmény 2. sz. Idősek Klubja Tálalókonyha

44. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Makói Egyesített Népjóléti Intézmény 2. sz. Idősek Klubja Tálalókonyha
(6900 Makó, Munkás u. 19-21.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 17,7 pont

 

 

Menü: Daragaluska leves, Meggymártás, Rántott csirkecomb
burgonyapürével, Kenyér


 

 

Mintavétel ideje: 2017. augusztus 23.

Mintavételi alap : 18 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: idős

Főzőkonyha: Makói Egyesített Népjóléti Intézmény
(6900 Makó, Kálvin út 6.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Daragaluska leves (4 dl/adag)

Külső megjelenés: Az alaplé enyhén opálos, sárgás színű, apró fekete fűszerszemcséket és zöld fűszerdarabokat tartalmaz, tetején zsiradékcseppek nem láthatók.  A lében beazonosítható, arányos mennyiségben jelenlévő, nem megfelelően tisztított, közel azonos méretűre kockázott (0,5x0,5 cm-es) jellemző színű narancsos sárgarépa és tört fehér színű, barnás elszíneződést tartalmazó petrezselyemgyökér-darabok találhatók. A levesbetét tört fehér színű hosszúkás, 1-4 cm -es daragaluska.
Állomány: Az alaplé jellemzően hígan folyó, megfelelő sűrűségű, a zöldségek egy része túlfőtt, szájban málló, a petrezselyemgyökér kissé fás, a daragaluska nem egyenletesen főtt át, némelyik kemény.
Illat: A zöldségek illata dominál, összhatásában harmonikus. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes, a zöldségek íze dominál, összhatásában harmonikus, megfelelően ízesített, a bors íze enyhén dominál. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meggymártás, Rántott csirkecomb burgonyapürével(2,5 dl + 10 dkg + 15 dkg /adag)

Külső megjelenés: A jellegzetes sűrűségű, mályvaszínű, néhol csomós, barna fűszerszemcséket tartalmazó mártásban barnásvöröses, magozott meggyszemek-félszemek láthatók arányos és megfelelő mennyiségben. A mártásban a sűrítőanyagból származó fehér szemcsék találhatók. Egy bundázott alsó csirkecomb és egy bundázott felső csirkecomb alkot egy adag húst. A hús az állat testtájára jellemző formájú, az aranybarnára sült bunda egyenletesen és hiánytalanul fedi a húst, ahhoz jól tapad, nem zsíros, nem vizes. A hús metszésfelülete piszkosfehér, enyhén rózsaszínes színű, a csontnál is megfelelően átsült. Az élénksárga színű burgonyapüré tetszetős megjelenésű, krémszerű, sima. Élénksárga színű, homogén burgonyapüré megfelelően harmonizál a meggymártással és a bundázott hússal.
Állomány: A mártás egynemű, sima, csekély mennyiségű csomót tartalmaz, a meggy puha, megfelelően átfőtt. A hús megfelelően átsült, a bunda ropogós, nem zsíros, nem száraz, a hús szaftos, porhanyós, jól rágható. A burgonyapüré krémes, sima, lágy, selymes, egynemű. 
Illat: A mártás aromás, édeskés-savanykás, fahéjas-vaníliás szegfűszeges fűzerezettségének illata, a bundázott hús frissen sült, jellegzetes illata, és a burgonyapüré semleges-tejes illata jól harmonizál egymással. Idegen szagtól mentes.
Íz: A mártás aromás, édeskés-savanykás, gyümölcsös-fahéjas íze, a frissen sült bundázott hús telt íze és a burgonyapüré semleges íze jól harmonizál egymással. Megfelelően ízesített, fűszerezett, a sóhasználat megfelelő.  Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kenyér

Külső megjelenés: A kb. 15,5x12,5x1,5 cm-es formában sütött kenyérszelet felülete arányosan domború. A héj világosbarna színű, alja zsemlebarna színűre sült. A bélzet a héjtól nem elválló, egységes, fehér színű, a felhasznált lisztre jellemző.
Állomány: A héj és a bélzet jól átsült, a héj megfelelő vastagságú. A bélzet egyenletesen lazított, egységes szerkezetű, vékony pórusok láthatók benne, rugalmas. Héja ropogós.
Illat: Tiszta gabona illatú, harmonikus, jellemző. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellemző, natúr, harmonikus. Minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva :

Daragaluska leves
Sárgarépa 2,5 kg
Paradicsom 0,5 kg
Zöldpaprika 0,5 kg
Vöröshagyma 1 kg
Fokhagyma 0,05 kg
Búzadara 2,5 kg
Ételízesítő 0,1 kg
Só 0,1 kg
Gyökér 2,5 kg
Csont 3 kg
Olaj 1 l
Zeller 1, 25 kg
Tojás 25 db
Szódabikarbóna 1 csomag


Meggymártás
Meggy mirelit 15 kg
Citrom 0,5 kg
Fahéj egész 1 csomag
Liszt 1,5 kg
Pudingpor 1,5 kg
Kristálycukor 2 kg
Vaníliás cuor 3 db
Tejföl 2 l
Szegfűszeg egész 1 csomag
Só 0,05 kg
Rántott csirkecomb
Csirkecomb 12 kg
Zsemlemorzsa 4 kg
Liszt 3 kg
Só 0,3 kg
Olaj 10 l
Tej 5 l
Tojás 35 db
Burgonyapüré
Burgonya 50 kg
Margarin kocka 1 kg
Só 0,2 kg
Tej 10 l


 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >