null Budapest XIX.ker. - 132.számú vizsgálat - Reménység Két Tanítási Nyelvű Katolikus Általános Iskola

Budapest XIX.ker. - 132.számú vizsgálat - Reménység Két Tanítási Nyelvű Katolikus Általános Iskola

Budapest XIX.ker. - 132.számú vizsgálat - Reménység Két Tanítási Nyelvű Katolikus Általános Iskola

132. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Reménység Két Tanítási Nyelvű Katolikus Általános Iskola (1196 Budapest, Petőfi út 56.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

átlagos

ÁTLAG ALATTI

nem
megfelelő

 

Menü: Magyaros gombaleves, Húsgombóc paradicsomos

mártás, fél adag főtt burgonya, Félbarna kenyér

 

Mintavétel ideje: 2016.04.19.

Napi adag: 78 adag/ebéd

Főzőkonyha: Elamen Zrt. 2125 Főzőkonyha

(1203 Budapest, János utca 4.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Magyaros gombaleves (2,5dl/adag)

Külső megjelenés:

Fűszerpaprikától enyhén színezett, barnás-narancsos színű lében változó méretű gomba szeletek, sárga és fehérrépa kockák, apró kockatészta és zöldfűszer levél foszlányok láthatók. Alján piros és fekete fűszerszemcsék, tetején áttetsző zsiradék cseppek találhatók.

Állomány:

A lé hígan folyó. A gomba jellegzetesen rugalmas. A zöldségek túlzottan puhák, a tészta egyenletesen átfőtt. A sok zöldségtől tartalmas leves.

Illat:

Gombalevesre jellemző, illatában a gomba illata domináns. Kellemes, gyengén fűszeres, tiszta.

Íz:

Kellemesen sós, gyengén fűszeres, a gomba íze kellő mértékben érvényesül. A zöldségek túlfőzöttsége ront az összhatáson.

Húsgombóc paradicsomos mártás (3dl/adag), fél adag burgonya

Külső megjelenés:

Kb.5cm átmérőjű, közel egyenletesen gömb alakú húsgombóc. A sok rizsszemet kevés barna húspép köti össze gombóccá. A paradicsommártás élénkpiros, fényes, sűrű, tetején apró olajcseppek. A burgonya jól tisztított, vajsárga színű, egyenetlenül aprított, törmelékes.

Állomány:

A húsgombóc kellően átfőtt, jól összeálló, könnyen vágható. A mártás csomómentesen besűrített, lágy, selymes állagú. A burgonya kevert állományú, szétfőtt, puha és keményebb darabok is vannak.

Illat:

A húsgombóc fokhagymás illata mellett, kellemetlen mellékszag érezhető, nem harmonikus, nem tiszta. A mártás kellemes, savanykás, a paradicsom illata domináns. A burgonya főtt burgonyára jellemző, de nem teljesen tiszta.

Íz:

A húsgombóc erősen fokhagymás. Enyhe idegen mellékíz érezhető, nem tiszta. A hús és a rizs íze nem érvényesül. A mártás kellemesen édeskés-savanykás, jellegzetesen paradicsom ízű, ízletes. A burgonya édeskés, nem teljesen tiszta.

Félbarna kenyér (1szelet/adag)

Külső megjelenés:

10x9x1,2 cm nagyságú, formában sült, egyenletesen szeletelt kenyér. Héja aranybarna, tetején és oldalán gabonapehellyel megszórt. Bélzete világos drapp, inkább korpás kenyérre jellemzően, apró, barna színű szemcsékkel tarkított.

Állomány:

Héja kissé száraz. Bélzete rugalmas, laza szerkezetű, jól átsült, néhány nagyobb légüreget tartalmaz. Nem teljesen friss, kissé kiszáradt.

Illat:

Korpás kenyérre jellemző, de kissé aromaszegény. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Korpás kenyérre jellemző, de kevésbé aromás. Idegen íztől mentes.

Részletes összetétel/

anyaghányad:

Magyaros gombaleves

Vöröshagyma

Gyökér kocka (mirelit)

Sárgarépa kocka (mirelit)

Gombaszelet (mirelit)

Száraztészta 4 tojásos

Fekete őrölt bors

Húsleves zöldség (mirelit)

Zellerzöld

Petrezselyemzöld

Fűszerpaprika

Olaj

Só jódozott

Paradicsom mártás

Zeller kocka (mirelit)

Delikát fűszerkeverék

Vöröshagyma

Olaj

Paradicsompüré (konzerv)

Kristálycukor

Liszt

Húsgombóc

Sertés lapocka

Rizs

Olaj

Tojás

Vöröshagyma

 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >