Budapest XIV.ker. - 146. számú vizsgálat - Jókai Mór Általános Iskola Tálalókonyha
Budapest XIV.ker. - 146. számú vizsgálat - Jókai Mór Általános Iskola Tálalókonyha
146. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Jókai Mór Általános Iskola Tálalókonyha (1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 35-37.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
átlag feletti |
átlagos |
ÁTLAG ALATTI |
nem |
Mintavétel ideje: 2016.12.07. Napi adag: 356 adag/ebéd Főzőkonyha: Hungast 14 Kft. Baross konyha (1047 Budapest, Baross utca 23-25.) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Tojásleves (3 dl /adag)
Külső megjelenés: |
Fűszerpaprikától enyhén narancsos- barnásra színezett híg lében eltérő méretű, csurgatott tojásfoszlányok, fekete és piros fűszerszemcsék, apró hagymakockák. Tetején narancssárga zsírcseppek. |
Állomány: |
A lé hígan folyó, enyhén sűrített. A csurgatott tojásfoszlányok átfőttek, rugalmasan puhák. |
Illat: |
Tojáslevesre jellemző, köményes, gyengén fűszeres. Idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Tojáslevesre jellemző, kellően sós, köményes ízű. Kellemesen fűszeres, harmonikus ízhatású leves. |
Árpagyöngyös székelykáposzta (3 dl/adag)
Külső megjelenés: |
Fűszerpaprikától fakó pirosasra színezett szaftban eltérő méretű, szecskásan aprított káposzta levél csíkok, eltérő méretű húsdarabok és kevés árpagyöngy látható. A szaftban fekete, piros fűszerszemcsék és néhány sárgás-fehér színű cérnametéltre emlékeztető, 1-3 cm hosszúságú, oda nem illő szál van. A hús nem kellő gondossággal tisztított, részben zsíros, mócsingos. Az étel megjelenése nem tetszetős. |
Állomány: |
A szaft jellegzetesen sűrű, a hús rugalmasan puha, rostos, szálas, kevésbé jól tisztított. Az árpagyöngy puha, a káposzta túlfőtt. |
Illat: |
A káposzta illata dominál, enyhén savanykás, gyengén fűszeres. Kevésbé harmonikus. |
Íz: |
Sós, fűszerszegény, enyhén savanykás. A savanyított káposztára jellemző íz kevésbé érezhető. Nem kellően harmonikus. Az étel megjelenése és állaga ront az összhatáson. |
Teljeskiőrlésű kenyér
Külső megjelenés: |
Kb.1,5 cm vastagságú, formában sült kenyérszelet. Héja aranybarna, bélzete drapp, benne sötétbarna korpaszemcsék láthatók. |
Állomány: |
Héja visszapuhult, bélzete rugalmas. Jól lazított, néhány nagyobb légüreg látható. |
Illat: |
Teljes kiőrlésű kenyérre jellemzően kissé savanykás, kellemesen aromás, tiszta. Idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Jellegzetes, aromás, enyhén savanykás. Tiszta, idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/ anyaghányad |
Tojásleves Tojás Babérlevél Liszt Fekete őrölt bors Fűszerpaprika Őrölt kömény Étolaj Petrezselyemzöld mirelit Fokhagyma mirelit Vöröshagyma mirelit Árpagyöngyös székelykáposzta |