null Budapest XIV.ker. - 146. számú vizsgálat - Jókai Mór Általános Iskola Tálalókonyha

Budapest XIV.ker. - 146. számú vizsgálat - Jókai Mór Általános Iskola Tálalókonyha

Budapest XIV.ker. - 146. számú vizsgálat - Jókai Mór Általános Iskola Tálalókonyha

146. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Jókai Mór Általános Iskola Tálalókonyha (1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 35-37.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

átlagos

ÁTLAG ALATTI

nem
megfelelő

 

Menü: Tojásleves, Árpagyöngyös székelykáposzta,

Teljeskiőrlésű kenyér

 

Mintavétel ideje: 2016.12.07.

Napi adag: 356 adag/ebéd

Főzőkonyha: Hungast 14 Kft.

Baross konyha

(1047 Budapest, Baross utca 23-25.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Tojásleves (3 dl /adag)

Külső megjelenés:

Fűszerpaprikától enyhén narancsos- barnásra színezett híg lében eltérő méretű, csurgatott tojásfoszlányok, fekete és piros fűszerszemcsék, apró hagymakockák. Tetején narancssárga zsírcseppek.

Állomány:

A lé hígan folyó, enyhén sűrített. A csurgatott tojásfoszlányok átfőttek, rugalmasan puhák.

Illat:

Tojáslevesre jellemző, köményes, gyengén fűszeres. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Tojáslevesre jellemző, kellően sós, köményes ízű. Kellemesen fűszeres, harmonikus ízhatású leves.

Árpagyöngyös székelykáposzta (3 dl/adag)

Külső megjelenés:

Fűszerpaprikától fakó pirosasra színezett szaftban eltérő méretű, szecskásan aprított káposzta levél csíkok, eltérő méretű húsdarabok és kevés árpagyöngy látható. A szaftban fekete, piros fűszerszemcsék és néhány sárgás-fehér színű cérnametéltre emlékeztető, 1-3 cm hosszúságú, oda nem illő szál van. A hús nem kellő gondossággal tisztított, részben zsíros, mócsingos. Az étel megjelenése nem tetszetős.

Állomány:

A szaft jellegzetesen sűrű, a hús rugalmasan puha, rostos, szálas, kevésbé jól tisztított. Az árpagyöngy puha, a káposzta túlfőtt.

Illat:

A káposzta illata dominál, enyhén savanykás, gyengén fűszeres. Kevésbé harmonikus.

Íz:

Sós, fűszerszegény, enyhén savanykás. A savanyított káposztára jellemző íz kevésbé érezhető. Nem kellően harmonikus. Az étel megjelenése és állaga ront az összhatáson.

Teljeskiőrlésű kenyér

Külső megjelenés:

Kb.1,5 cm vastagságú, formában sült kenyérszelet. Héja aranybarna, bélzete drapp, benne sötétbarna korpaszemcsék láthatók.

Állomány:

Héja visszapuhult, bélzete rugalmas. Jól lazított, néhány nagyobb légüreg látható.

Illat:

Teljes kiőrlésű kenyérre jellemzően kissé savanykás, kellemesen aromás, tiszta. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegzetes, aromás, enyhén savanykás. Tiszta, idegen íztől mentes.

Részletes összetétel/

anyaghányad

Tojásleves

Tojás

Babérlevél

Liszt

Fekete őrölt bors

Fűszerpaprika

Őrölt kömény

Étolaj

Petrezselyemzöld mirelit

Fokhagyma mirelit

Vöröshagyma mirelit

Árpagyöngyös székelykáposzta


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >