null Budapest III.ker. - 137. számú vizsgálat-Pitypang Művészeti Óvoda Tálalókonyha

Budapest III.ker. - 137. számú vizsgálat - Pitypang Művészeti Óvoda Tálalókonyha

Budapest III.ker. - 137. számú vizsgálat - Pitypang Művészeti Óvoda Tálalókonyha

137. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Pitypang Művészeti Óvoda Tálalókonyha (1139 Budapest, Üröm út 2.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

ÁTLAG FELETTI

átlagos

átlag alatti

nem
megfelelő

                                                           

Menü: Zsúrmóka leves, Sárgaborsó főzelék sült virslivel,

Teljeskiőrlésű kenyér, Körte

 

Mintavétel ideje: 2016.09.29.

Napi adag: 59 adag/ebéd

Főzőkonyha: Gyermekmenza Kft

(1139 Budapest, Pais D. út 1-3.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zsúrmóka leves (2 dl/adag)

Külső megjelenés:

Fűszerpaprikától barnáspirosra színezett lében, apró, eltérő méretű, szabálytalan alakú galuska tészta, néhány bőrös szalonnakocka látható. A lében sűrítésből eredő fehér pöttyök, fekete és piros fűszerszemcsék, zöldfűszerlevél darabok, tetején narancssárga zsiradékcseppek találhatók.

Állomány:

A leves gyengén berántott, hígan folyó, csomómentesen sűrített. A szalonnakocka rugalmas. A tészta egyenletesen puha, enyhén rugalmas, nem szétmálló.

Illat:

Illatában kellemes, füstölt illat dominál. A tejföltől enyhén savanykás, harmonikus, aromás. Tiszta, idegen szagtól mentes.

Íz:

A füstölt, sült szalonna kellemes íze harmonikus összhatást nyújt a tejfölös, rántásos, enyhén sós lével és a gyengébb ízhatású galuskával. Aromákban gazdag, ízletes, tiszta, idegen íztől mentes.

Sárgaborsó főzelék sült virslivel (2 dl+1 db/adag)

Külső megjelenés:

Narancsos-drapp színű, sűrű főzelékben néhány apró szalonnakocka. A sárgaborsó szemek többsége szétfőtt, de néhány egész szemet is tartalmaz. Piros és fekete fűszerszemcsék láthatók. 1 db egész bőrös virsli. Burkolata a füstöléstől barnás színű. Vágási felületén a húspép sötétrózsaszín.

                                                                                                             

Állomány:

A főzelék pürészerű, krémes, a sárgaborsó jellegzetesen szétfőtt, az egyben maradt szemek puhák. A főzőlé kellő mértékben besűrített, rántásból eredő csomókat nem tartalmaz. A szalonnakocka átfőtt. A virsli tömötten rugalmas, lédús, harapáskor roppan. Rágási maradékot nem tartalmaz.

Illat:

Intenzív sárgaborsó és füstölt illat érezhető. Kellemesen aromás, fűszeres. Tiszta, idegen szagtól mentes.A virsli határozottan füstölt, kellemesen fűszeres főtt húspép illatú. Tiszta, idegen szagtól mentes.

Íz:

A sárgaborsó és a füstölt szalonna íze kellemesen kiegészítik egymást. Jól fűszerezett, harmonikus ízhatású főzelék. A virsli erősebben füstölt, intenzív, aromás. A húspép ízében a bors és a fűszerpaprika íze felismerhető. Együtt fogyasztva ízletes, harmonikus, tiszta, idegen íztől mentes.

Teljeskiőrlésű kenyér (3 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Formában sült, középbarna héjú kenyérszelet. Nagysága kb10x11 cm-es, vastagsága 1,2 cm. A teljes kiőrlésű kenyérre jellemzően a bélzet drappos- barna, a korpaszemcsék felismerhetők.

Állomány:

A bélzet laza szerkezetű, egyenletesen átsült, néhány nagyobb légüreg látható. A héjrész visszapuhult.

Illat:

A teljes kiőrlésű kenyérre jellemzően savanykás, gabona illatú. Tiszta, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegzetes, kellemesen savanykás, kellően sós. Tiszta, minden idegen íztől mentes.

Körte (1 db/adag)

Külső megjelenés:

Jellegzetes barnás-sárga színű, egész körte. Ép, sérüléstől mentes.

Állomány:

Jellegének megfelelő, keményebb állagú körte. Friss, harsogóan ropogós.

Illat:

Körtére jellemző, friss gyümölcs illatú. Tiszta, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegzetesen aromás, savanykás-édeskés. Frissítő hatású, zamatos gyümölcs, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel/

anyaghányad (100 adagra vonatkoztatva)

Zsúrmóka leves

Füstölt kenyérszalonna 0,25 kg

Liszt 0,4 kg

Fekete Őrölt bors 0,01 kg

Delikát 0,05 kg

Fűszerpaprika 0,05 kg

Natúr lecsó (konzerv) 0,5 kg

Étolaj 0,3 l

0,05 kg

Dörzstarhonya 1 kg

Petrezselyemzöld (mirelit) 0,03 kg

Vöröshagyma (mirelit) 0,3 kg

Tejföl 12% 1,5 l

Sárgaborsó főzelék

Füstölt kenyérszalonna 0,2 kg

Babérlevél 0,005 kg

Liszt 1 kg

Fekete Őrölt bors 0,005 kg

Delikát 0,05 kg

Fűszerpaprika 0,05 kg

Étolaj 0,8 kg

Sárgaborsó 4 kg

0,05 kg

Vöröshagyma (mirelit) 0,8 kg

Fokhagyma (mirelit) 0,15 kg

Frankfurti virsli 6 kg

 

 

 

 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >