Budapest III.ker. - 137. számú vizsgálat - Pitypang Művészeti Óvoda Tálalókonyha
Budapest III.ker. - 137. számú vizsgálat - Pitypang Művészeti Óvoda Tálalókonyha
137. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Pitypang Művészeti Óvoda Tálalókonyha (1139 Budapest, Üröm út 2.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
ÁTLAG FELETTI |
átlagos |
átlag alatti |
nem |
Mintavétel ideje: 2016.09.29. Napi adag: 59 adag/ebéd Főzőkonyha: Gyermekmenza Kft (1139 Budapest, Pais D. út 1-3.) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Zsúrmóka leves (2 dl/adag)
Külső megjelenés: |
Fűszerpaprikától barnáspirosra színezett lében, apró, eltérő méretű, szabálytalan alakú galuska tészta, néhány bőrös szalonnakocka látható. A lében sűrítésből eredő fehér pöttyök, fekete és piros fűszerszemcsék, zöldfűszerlevél darabok, tetején narancssárga zsiradékcseppek találhatók. |
Állomány: |
A leves gyengén berántott, hígan folyó, csomómentesen sűrített. A szalonnakocka rugalmas. A tészta egyenletesen puha, enyhén rugalmas, nem szétmálló. |
Illat: |
Illatában kellemes, füstölt illat dominál. A tejföltől enyhén savanykás, harmonikus, aromás. Tiszta, idegen szagtól mentes. |
Íz: |
A füstölt, sült szalonna kellemes íze harmonikus összhatást nyújt a tejfölös, rántásos, enyhén sós lével és a gyengébb ízhatású galuskával. Aromákban gazdag, ízletes, tiszta, idegen íztől mentes. |
Sárgaborsó főzelék sült virslivel (2 dl+1 db/adag)
Külső megjelenés: |
Narancsos-drapp színű, sűrű főzelékben néhány apró szalonnakocka. A sárgaborsó szemek többsége szétfőtt, de néhány egész szemet is tartalmaz. Piros és fekete fűszerszemcsék láthatók. 1 db egész bőrös virsli. Burkolata a füstöléstől barnás színű. Vágási felületén a húspép sötétrózsaszín.
|
Állomány: |
A főzelék pürészerű, krémes, a sárgaborsó jellegzetesen szétfőtt, az egyben maradt szemek puhák. A főzőlé kellő mértékben besűrített, rántásból eredő csomókat nem tartalmaz. A szalonnakocka átfőtt. A virsli tömötten rugalmas, lédús, harapáskor roppan. Rágási maradékot nem tartalmaz. |
Illat: |
Intenzív sárgaborsó és füstölt illat érezhető. Kellemesen aromás, fűszeres. Tiszta, idegen szagtól mentes.A virsli határozottan füstölt, kellemesen fűszeres főtt húspép illatú. Tiszta, idegen szagtól mentes. |
Íz: |
A sárgaborsó és a füstölt szalonna íze kellemesen kiegészítik egymást. Jól fűszerezett, harmonikus ízhatású főzelék. A virsli erősebben füstölt, intenzív, aromás. A húspép ízében a bors és a fűszerpaprika íze felismerhető. Együtt fogyasztva ízletes, harmonikus, tiszta, idegen íztől mentes. |
Teljeskiőrlésű kenyér (3 dkg/adag)
Külső megjelenés: |
Formában sült, középbarna héjú kenyérszelet. Nagysága kb10x11 cm-es, vastagsága 1,2 cm. A teljes kiőrlésű kenyérre jellemzően a bélzet drappos- barna, a korpaszemcsék felismerhetők. |
Állomány: |
A bélzet laza szerkezetű, egyenletesen átsült, néhány nagyobb légüreg látható. A héjrész visszapuhult. |
Illat: |
A teljes kiőrlésű kenyérre jellemzően savanykás, gabona illatú. Tiszta, minden idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Jellegzetes, kellemesen savanykás, kellően sós. Tiszta, minden idegen íztől mentes. |
Körte (1 db/adag)
Külső megjelenés: |
Jellegzetes barnás-sárga színű, egész körte. Ép, sérüléstől mentes. |
Állomány: |
Jellegének megfelelő, keményebb állagú körte. Friss, harsogóan ropogós. |
Illat: |
Körtére jellemző, friss gyümölcs illatú. Tiszta, minden idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Jellegzetesen aromás, savanykás-édeskés. Frissítő hatású, zamatos gyümölcs, minden idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/ anyaghányad (100 adagra vonatkoztatva) |
Zsúrmóka leves Füstölt kenyérszalonna 0,25 kg Liszt 0,4 kg Fekete Őrölt bors 0,01 kg Delikát 0,05 kg Fűszerpaprika 0,05 kg Natúr lecsó (konzerv) 0,5 kg Étolaj 0,3 l Só 0,05 kg Dörzstarhonya 1 kg Petrezselyemzöld (mirelit) 0,03 kg Vöröshagyma (mirelit) 0,3 kg Tejföl 12% 1,5 l Sárgaborsó főzelék Füstölt kenyérszalonna 0,2 kg Babérlevél 0,005 kg Liszt 1 kg Fekete Őrölt bors 0,005 kg Delikát 0,05 kg Fűszerpaprika 0,05 kg Étolaj 0,8 kg Sárgaborsó 4 kg Só 0,05 kg Vöröshagyma (mirelit) 0,8 kg Fokhagyma (mirelit) 0,15 kg Frankfurti virsli 6 kg
|