Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 47. számú vizsgálta - Putnoki Soldos Emília Óvoda-Bölcsőde Tálalókonyha
Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 47. számú vizsgálta - Putnoki Soldos Emília Óvoda-Bölcsőde Tálalókonyha
47. számú vizsgálat (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Putnoki Soldos Emília Óvoda-Bölcsőde Tálalókonyha
(3630 Putnok, Tompa u. 32.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,1 pont |
Menü: Karfiolleves, Lecsós sertés aprópecsenye, Tarhonya, Alma
Mintavétel ideje: 2018. október 11.
Mintavételi alap: 111 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 2,5-7 év
Főzőkonyha:
Putnok Humán Szolgáltató Központ Főzőkonyha
(3630 Putnok, Bajcsy Zs. u. 28/a)
Részletes érzékszervi minősítés:
Karfiolleves (2 dl/adag)
Külső megjelenés: | Sárgás színű híg, áttetsző alaplében megfelelően tisztított, eltérő méretűre darabolt narancsos színű sárgarépa, törtfehér színű karfiolrózsa darabok és jellemző színű gyökérzöldség darabok és zöldfűszer darabok láthatók. A levesbetét vajszínű kiskockatészta. |
Állomány: | A leves jellemző sűrűségű, a zöldségek puhák, egyenletesen főttek át, a levesbetét kissé ázott. |
Illat: | Az adott ételre jellemző illatú, a karfiol illata dominál. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Nem karakteres, kissé gyenge, üres ízhatású, a só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül, fűszerszegény. Idegen íztől mentes. |
Lecsós sertés aprópecsenye, tarhonya (6 + 10 dkg/adag)
Külső megjelenés: | Vízszerűen híg , pirospaprikától narancsosra színezett szaftban paradicsomhéjat, hagymadarabokat, fekete fűszerszemcséket, zöldfűszer darabokat, és kis méretűre és szabálytalan alakúra vágott, néhol zsíros részeket is tartalmazó, barnás színű, szafttal színezett sertéshús látható megfelelő és a szafthoz képest arányos mennyiségben. A köret drappos-barnás színűre pirított, jellegzetes alakú, gépi tarhonya. A kitálalt étel inkább híg szaftú pörköltre, mint aprópecsenyére emlékeztet. |
Állomány: | A szaft hígan folyó, a hús jól átfőtt, puha, jól rágható. A tarhonya egyenletes állományú, puha, rugalmas. |
Illat: | A tarhonya pirított tésztára emlékeztető gabona illatú, a hús pörköltre emlékeztető, enyhén fűszeres illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A tarhonya üres, gabona ízű. A hús pörköltszerű, enyhe fűszerezettségű, kissé főtt ízű. A só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül. Idegen íztől mentes. |
Alma (1 darab/adag)
Külső megjelenés | 6-7 cm átmérőjű, jellemző alakú, pirosas-sárgás színű, sárgásfehér színű gyümölcshúsú, egészséges, ép alma a gyümölcs. |
Állomány | Friss, roppanós, jól rágható, lédús, kissé vastagabb héjú. |
Illat | A gyümölcsre jellemző harmonikus illatú. Idegen illat nem érződik. |
Íz | Üdítően savanykás, érett gyümölcsre jellemző ízű. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 1 adagra:
Karfiolleves
Karfiol (friss) 40 g
Sárgarépa 10 g
Petrezselyemgyökér (friss) 5 g
Liszt (BL55) 4 g
Olaj 3 g
Karalábé (friss) 3g
Vöröshagyma (friss) 2 g
Zeller (friss) 2 g
Petrezselyemzöld (friss) 0,5 g
Fűszerpaprika 0,3 g
Só 0,2 g
Feketebors 0,05 g
Lecsós sertésszelet
Sertés hús (sovány) 60 g
Lecsó (konzerv) 20 g
Vöröshagyma (friss) 10 g
Liszt (BL55) 5 g
Olaj 4 g
Fűszerpaprika 0,5 g
Só 0,2 g
Feketebors 0,03 g
Párolt tarhonya
Száraztészta (4 tojásos) 60 g
Olaj 3 g
Vöröshagyma (friss) 2 g
Só 0,2 g
Alma