null Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 46. számú vizsgálta - Aggtelek Óvoda Főzőkonyha

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 46. számú vizsgálta - Aggtelek Óvoda Főzőkonyha

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 46. számú vizsgálta - Aggtelek Óvoda Főzőkonyha

46. számú vizsgálat (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Aggtelek Óvoda Főzőkonyha
(3579 Aggtelek, Kossuth u. 8.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 15,1 pont

 

 

Menü: Magyaros gombaleves, Halrudacska, Párolt rizs

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. október 9.

Mintavételi alap: 19 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 év

Főzőkonyha üzemeltetője:
Aggtelek Község Önkormányzata
(3579 Aggtelek, Kossuth u. 8.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Magyaros gombaleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: A pirospaprikától enyhén színezett, világos pirosas-barnás, híg, átlátszó alaplében egyenetlen méretűre darabolt sárgarépakockák, nagyobb méretű, kockára vágott, héjától nem megfelelően tisztított burgonyadarabok, és elvétve egyenetlen méretűre darabolt, barna színű, néhol mócsingos részeket tartalmazó húsdarabok, feltehetően ételízesítőből származó apró, zöld fűszernövény darabkák láthatók. Zsiradék nem volt látható a tetején. Levesbetétet nem tartalmazott.
Állomány: Az alaplé jellemző sűrűségű, a gomba és a tészta megfelelő puhaságú, átfőtt.
Illat: A gomba és a paprika illata dominál, jellemző, harmonikus. Idegen illat nem érezhető.
Íz: Telt ízű, a gomba íze mellett a fűszerek íze dominál. Idegen íz nem érezhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Halrudacska, párolt rizs (8 + 15 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Két darab, aranybarna színű panírral egyenletesen fedett, kb 8,0 x2.5x2,0  cm-es téglatest alakú préselt halszelet metszéslapján a halhús jellemző, törtfehér színű.

A rizs hosszúkás szemű, feltehetően az ételízesítőtől enyhén sárgás színű, zöld és narancsos fűszerszemcséket tartalmazó köret.
Állomány:

A halrúd átsült, kissé olajos érzetű, omlós.

A rizs száraz, nem egyenletesen átfőtt, a csomók villával szétnyomhatók.
Illat: A bundázott hal jellemző sült és a rizs semleges, gabona illata mellett az ételízesítő illata dominál. Idegen illattól mentes.
Íz: A bundázott hal kissé olajos, de jellemző íze mellett ételízesítőre emlékeztető íz dominál. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 15 adagra:

Magyaros gombaleves 
Olaj 0,1 liter
Tarhonya 0,1 kg
Liszt 0,1 kg
Vöröshagyma 0,05 kg
Petrezselyemzöld (mirelit) 0,002 kg
Bors 0,002 kg
Ételízesítő (sómentes) 0,05 kg
Só 0,002 kg
Gomba (szeletelt, mirelit) 0,3 kg
Lecsó 0,1 kg
Fokhagyma 0,001 kg

 

 

Rántott halrúd
Halrúd 1,1 kg
Olaj 0,2 liter

 

 

Párolt rizs
Olaj 0,1 liter
Rizs 0,8 kg
Bors 0,003 kg
Ételízesítő (sómentes) 0,03 kg
Só 0,003 kg


 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >