Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 46. számú vizsgálta - Aggtelek Óvoda Főzőkonyha
Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 46. számú vizsgálta - Aggtelek Óvoda Főzőkonyha
46. számú vizsgálat (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Aggtelek Óvoda Főzőkonyha
(3579 Aggtelek, Kossuth u. 8.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 15,1 pont |
Menü: Magyaros gombaleves, Halrudacska, Párolt rizs
Mintavétel ideje: 2018. október 9.
Mintavételi alap: 19 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 év
Főzőkonyha üzemeltetője:
Aggtelek Község Önkormányzata
(3579 Aggtelek, Kossuth u. 8.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Magyaros gombaleves (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | A pirospaprikától enyhén színezett, világos pirosas-barnás, híg, átlátszó alaplében egyenetlen méretűre darabolt sárgarépakockák, nagyobb méretű, kockára vágott, héjától nem megfelelően tisztított burgonyadarabok, és elvétve egyenetlen méretűre darabolt, barna színű, néhol mócsingos részeket tartalmazó húsdarabok, feltehetően ételízesítőből származó apró, zöld fűszernövény darabkák láthatók. Zsiradék nem volt látható a tetején. Levesbetétet nem tartalmazott. |
Állomány: | Az alaplé jellemző sűrűségű, a gomba és a tészta megfelelő puhaságú, átfőtt. |
Illat: | A gomba és a paprika illata dominál, jellemző, harmonikus. Idegen illat nem érezhető. |
Íz: | Telt ízű, a gomba íze mellett a fűszerek íze dominál. Idegen íz nem érezhető. |
Halrudacska, párolt rizs (8 + 15 dkg/adag)
Külső megjelenés: |
Két darab, aranybarna színű panírral egyenletesen fedett, kb 8,0 x2.5x2,0 cm-es téglatest alakú préselt halszelet metszéslapján a halhús jellemző, törtfehér színű. A rizs hosszúkás szemű, feltehetően az ételízesítőtől enyhén sárgás színű, zöld és narancsos fűszerszemcséket tartalmazó köret. |
Állomány: |
A halrúd átsült, kissé olajos érzetű, omlós. A rizs száraz, nem egyenletesen átfőtt, a csomók villával szétnyomhatók. |
Illat: | A bundázott hal jellemző sült és a rizs semleges, gabona illata mellett az ételízesítő illata dominál. Idegen illattól mentes. |
Íz: | A bundázott hal kissé olajos, de jellemző íze mellett ételízesítőre emlékeztető íz dominál. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 15 adagra:
Magyaros gombaleves
Olaj 0,1 liter
Tarhonya 0,1 kg
Liszt 0,1 kg
Vöröshagyma 0,05 kg
Petrezselyemzöld (mirelit) 0,002 kg
Bors 0,002 kg
Ételízesítő (sómentes) 0,05 kg
Só 0,002 kg
Gomba (szeletelt, mirelit) 0,3 kg
Lecsó 0,1 kg
Fokhagyma 0,001 kg
Rántott halrúd
Halrúd 1,1 kg
Olaj 0,2 liter
Párolt rizs
Olaj 0,1 liter
Rizs 0,8 kg
Bors 0,003 kg
Ételízesítő (sómentes) 0,03 kg
Só 0,003 kg