null Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 45. számú vizsgálta - Ragályi Óvoda Főzőkonyha

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 45. számú vizsgálta - Ragályi Óvoda Főzőkonyha

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 45. számú vizsgálta - Ragályi Óvoda Főzőkonyha

45. számú vizsgálat (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Ragályi Óvoda Főzőkonyha
(3724 Ragály, Dózsa Gy. u. 2/b)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 17,0 pont

 

 

Menü: Hamis gulyásleves, Lencsefőzelék, Csirkemáj, Korpás kenyér

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. október 9.

Mintavételi alap: 126 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év

Főzőkonyha üzemeltetője:
Ragályi Óvoda
(3724 Ragály Dózsa Gy. u. 2/b)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Hamis gulyásleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: A pirospaprikától pirosasra színezett, megfelelően élénk színű, opálos alaplében szabálytalan alakúra és egyenetlen méretűre vágott jellemző színű burgonyadarabok, sárgarépa és fehérrépa-darabok valamint egész köménymagszemek és zöld fűszerszemcsék láthatók megfelelő és arányos mennyiségben. A tetején nagy mennyiségű piros színű zsiradékcseppek úsznak. A levesbetét vajszínű kockatészta.
Állomány: Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek és a levesbetét megfelelően puhák, átfőttek.
Illat: Jellegzetes, a paprikás-hagymás-fűszeres és zöldséges illat harmonikusan érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes, a főtt zöldségek és a fűszerek íze harmonikusan érezhető. Kissé zsíros érzetű. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lencsefőzelék, csirkemáj (35 + 10 dkg/adag)

Külső megjelenés:

A jellegzetes sűrűségű, világosbarnás színű, a sűrítésből származó fehér szemcséket tartalmazó főzelékalapban barna színű, többségében egész lencseszemek és fehér lencsecsírák láthatók.

A feltétként tálalt pirospaprikától színezett, narancsosbarna színű szaftban darabolt, barna felületű csirkemájak láthatóak. A szaftban hagymadarabok is vannak.
Állomány:

A megfelelő sűrűségű, csomómentes főzelékalapban a lencseszemek megfelelően megfőttek.

A máj kellően puha, jól rágható, de kissé száraz. A szaft megfelelő sűrűségű.
Illat: Lencsefőzelékre jellemző, enyhén savanykás, a fűszerek illata megfelelően érezhető. A csirkemáj illata karakteres, a fűszeres- májas illat megfelelően dominál. Idegen szagtól mentes.
Íz: A főzelék jellegének megfelelő, enyhén savanykás, jól fűszerezett, a máj karakteres, jellemző ízvilágú. A két étel megfelelő ízesítésű, de az ételpárosítás miatt nem teljesen harmonizál egymással. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korpás kenyér  (1 szelet/adag)

Külső megjelenés: A kb. 1 cm vastag, fél kenyérszelet jellemző alakú. Héja aranybarna színű, korpával megszórt felületű, a bélzet a felhasznált lisztre jellemző sötétebb színű, benne korpaszemcsék láthatók. A bélzet a héjtól nem elválló.
Állomány: A kenyérbél rugalmas, átsült, korpaszemcsék egyenletesen eloszlatottak, a kenyérhéj nem kemény. A bélzet nagyobb légüregeket tartalmaz.
Illat: A kenyérre jellemző aromás illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes, harmonikus, aromás ízű. Idegen íztől mentes.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 19 adagra:

Hamis gulyásleves
Burgonya (nyári) 1,19 kg
Karalábé 0,12 kg
Petrezselyemgyökér 0,12 kg
Sárgarépa 0,12 kg
Vöröshagyma 0,05 kg
Olaj 0,06 liter
Feketebors 0,0059 kg
Kömény (20 g) 0,22 csomag
Só 0,0107 kg
Ételízesítő 0,0238 kg
Száraztészta (kiskocka) 0,7 kg
 

 

Csirkemáj 
Vöröshagyma 0,06 kg
Olaj 0,06 liter
Csirkemáj 1,11 kg
Feketebors 0,0061 kg
Majoranna (8 g) 0,11 csomag
Só 0,0055 kg
Ételízesítő 0,0122 kg

 

Lencsefőzelék
Vöröshagyma 0,06 kg
Lencse 0,95 kg
Olaj 0,24 kg
Búzaliszt 0,24 kg
Tejföl (12%; 330 g) 1,1 db
Babérlevél (5 g) 0,12 csomag
Fűszerpaprika 0,012 kg
Só 0,0054 kg
Kristálycukor 0,0238 kg
Mustár (720 g) 0,1225 db
Ecet 0,0238 liter

 

Korpás kenyér

 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >