null Borsod-Abaúj-Zemplén megye-34.számú vizsgálat-Dr. Enyedi Andor Református Óvoda és Bölcsőde Tálalókonyha- Mezőcsát

Borsod-Abaúj-Zemplén megye-34.számú vizsgálat-Dr. Enyedi Andor Református Óvoda és Bölcsőde Tálalókonyha- Mezőcsát

Borsod-Abaúj-Zemplén megye-34.számú vizsgálat-Dr. Enyedi Andor Református Óvoda és Bölcsőde Tálalókonyha- Mezőcsát

34. számú vizsgálat - Mintavétel helye: (tálalókonyha)

Dr. Enyedi Andor Református Óvoda és Bölcsőde Tálalókonyha (3450 Mezőcsát, Szent István út 10.)

A menü minősítése:

 

kiválóan megfelelt átlag feletti ÁTLAGOS átlag alatti nem megfelelő

 

 

Menü: Karfiol leves, Resztelt máj, Burgonya főzelék, Banán, Barna kenyér

 

Mintavétel ideje: 2017. március 8.

Napi adag: 62 adag/ebéd

Főzőkonyha:
Dr. Enyedi Andor Református Általános Iskola Főzőkonyha
(3450 Mezőcsát, Kossuth út 9.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Karfiol leves (2- 2,5l/adag)

Külső megjelenés: Fakó sárga színű lében, megfelelően tisztított karfiol, sárgarépa és karalábé darabok, hasábok, fűszerdarabok, petrezselyemdarabok és tészta láthatóak. Tetejét narancssárga zsírcseppek fedik. Idegen anyagot nem tartalmaz.
Állomány: Jellegzetesen hígan folyó leves. A zöldségek átfőttek, puhák, kissé szétfőttek, a karfiol törmelékes. A tészta kissé ázott.
Illat: Jellegzetes, tiszta illatú, de gyenge. Idegen vagy romlásra utaló illattól mentes.
Íz: Kevésbé fűszerezett, karfiol és zöldség íz jellemzi, de gyenge. Idegen vagy romlásra utaló íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Resztelt máj, burgonya főzelékkel (3-4 dkg+2-2,5 dl/adag)

Külső megjelenés: A főzelék krémsárga színű, benne nem egyforma méretűre vágott, kissé törmelékes krumpli látható. Fűszerpaprikával ízesített. A csirkemáj darabok különböző méretűek, színük jellegzetes, szürkésbarna. A feltét kellően szaftos, tetején narancssárga zsírcseppekkel .
Állomány: A burgonyafőzelék állománya jellegének megfelelő sűrűségű, a burgonya átfőtt, puha, de nem széteső. A sűrítőanyag kellően elkevert. A máj puha, jól vágható, átfőtt, és kellően tisztított. Idegen anyag nem látható.
Illat: A burgonyafőzelék illata jellegzetes, jellegének megfelelően enyhén savanykás. A máj illata jellegzetes, aromás, lecsós. Idegen illat nem érezhető.
Íz: A burgonyafőzelék kellemesen savanykás, jellegének megfelelő. A máj íze lecsós. A fogás harmonikusan összetett ízű, kellően fűszerezett. Idegen íz nem érezhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banán (1 db/adag)

Külső megjelenés: A gyümölcsre jellemző, hajlított formájú, átlagos méretű. Héja világos sárga, néhány barnás folttal, de romlásra utaló elváltozás nem látható.
Állomány: Puha, érett állományú.
Illat: Intenzív, érett illatú. Idegen illattól mentes.
Íz: Jellemző, érett, édes ízű. Romlásra utaló ízt nem érezni.

 

 

 

 

 

 

Barna kenyér

Külső megjelenés: Adagonként fél szelet kenyér, amelynek bélzete világosbarna színű, korpaszemcsés, héja sötétebb barna színű. A bélzet jól lazított, a héj a bélzettől nem válik el.
Állomány: Rugalmas és puha, nem morzsalékos, szájban rágási maradékot nem ad. Idegen anyagtól mentes.
Illat: Harmonikus, korpás barna kenyérre jellemző illatú.
Íz: Íze tiszta, idegen íz nem érezhető rajta.

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad:

Karfiol leves
Karfiol
Vöröshagyma
Fűszerpaprika
Olaj
Petrezselyem szárított
Leveszöldség
Tészta

Resztelt máj
Csirkemáj
Vöröshagyma
Őrölt bors

Olaj
Lecsó

Burgonyafőzelék
Burgonya
Tejföl 12%
Liszt
Olaj
Vöröshagyma
Babérlevél

Fűszerpaprika
Őrölt bors


 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >