Borsod-Abaúj-Zemplén megye-34.számú vizsgálat-Dr. Enyedi Andor Református Óvoda és Bölcsőde Tálalókonyha- Mezőcsát
Borsod-Abaúj-Zemplén megye-34.számú vizsgálat-Dr. Enyedi Andor Református Óvoda és Bölcsőde Tálalókonyha- Mezőcsát
34. számú vizsgálat - Mintavétel helye: (tálalókonyha)
Dr. Enyedi Andor Református Óvoda és Bölcsőde Tálalókonyha (3450 Mezőcsát, Szent István út 10.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt | átlag feletti | ÁTLAGOS | átlag alatti | nem megfelelő |
Menü: Karfiol leves, Resztelt máj, Burgonya főzelék, Banán, Barna kenyér
Mintavétel ideje: 2017. március 8.
Napi adag: 62 adag/ebéd
Főzőkonyha:
Dr. Enyedi Andor Református Általános Iskola Főzőkonyha
(3450 Mezőcsát, Kossuth út 9.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Karfiol leves (2- 2,5l/adag)
Külső megjelenés: | Fakó sárga színű lében, megfelelően tisztított karfiol, sárgarépa és karalábé darabok, hasábok, fűszerdarabok, petrezselyemdarabok és tészta láthatóak. Tetejét narancssárga zsírcseppek fedik. Idegen anyagot nem tartalmaz. |
Állomány: | Jellegzetesen hígan folyó leves. A zöldségek átfőttek, puhák, kissé szétfőttek, a karfiol törmelékes. A tészta kissé ázott. |
Illat: | Jellegzetes, tiszta illatú, de gyenge. Idegen vagy romlásra utaló illattól mentes. |
Íz: | Kevésbé fűszerezett, karfiol és zöldség íz jellemzi, de gyenge. Idegen vagy romlásra utaló íztől mentes. |
Resztelt máj, burgonya főzelékkel (3-4 dkg+2-2,5 dl/adag)
Külső megjelenés: | A főzelék krémsárga színű, benne nem egyforma méretűre vágott, kissé törmelékes krumpli látható. Fűszerpaprikával ízesített. A csirkemáj darabok különböző méretűek, színük jellegzetes, szürkésbarna. A feltét kellően szaftos, tetején narancssárga zsírcseppekkel . |
Állomány: | A burgonyafőzelék állománya jellegének megfelelő sűrűségű, a burgonya átfőtt, puha, de nem széteső. A sűrítőanyag kellően elkevert. A máj puha, jól vágható, átfőtt, és kellően tisztított. Idegen anyag nem látható. |
Illat: | A burgonyafőzelék illata jellegzetes, jellegének megfelelően enyhén savanykás. A máj illata jellegzetes, aromás, lecsós. Idegen illat nem érezhető. |
Íz: | A burgonyafőzelék kellemesen savanykás, jellegének megfelelő. A máj íze lecsós. A fogás harmonikusan összetett ízű, kellően fűszerezett. Idegen íz nem érezhető. |
Banán (1 db/adag)
Külső megjelenés: | A gyümölcsre jellemző, hajlított formájú, átlagos méretű. Héja világos sárga, néhány barnás folttal, de romlásra utaló elváltozás nem látható. |
Állomány: | Puha, érett állományú. |
Illat: | Intenzív, érett illatú. Idegen illattól mentes. |
Íz: | Jellemző, érett, édes ízű. Romlásra utaló ízt nem érezni. |
Barna kenyér
Külső megjelenés: | Adagonként fél szelet kenyér, amelynek bélzete világosbarna színű, korpaszemcsés, héja sötétebb barna színű. A bélzet jól lazított, a héj a bélzettől nem válik el. |
Állomány: | Rugalmas és puha, nem morzsalékos, szájban rágási maradékot nem ad. Idegen anyagtól mentes. |
Illat: | Harmonikus, korpás barna kenyérre jellemző illatú. |
Íz: | Íze tiszta, idegen íz nem érezhető rajta. |
Részletes összetétel/anyaghányad:
Karfiol leves
Karfiol
Vöröshagyma
Fűszerpaprika
Olaj
Petrezselyem szárított
Leveszöldség
Tészta
Só
Resztelt máj
Csirkemáj
Vöröshagyma
Őrölt bors
Só
Olaj
Lecsó
Burgonyafőzelék
Burgonya
Tejföl 12%
Liszt
Olaj
Vöröshagyma
Babérlevél
Só
Fűszerpaprika
Őrölt bors