Borsod-Abaúj-Zemplén megye-32.számú vizsgálat-Szivárvány Óvoda Főzőkonyha -Bánhorváti
Borsod-Abaúj-Zemplén megye-32.számú vizsgálat-Szivárvány Óvoda Főzőkonyha -Bánhorváti
32. számú vizsgálat - Mintavétel helye (főző- és tálalókonyha):
Szivárvány Óvoda Főzőkonyha (3642 Bánhorváti, Ifjúság út 1.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
átlag feletti |
ÁTLAGOS |
átlag alatti |
nem |
Mintavétel ideje: 2017.05.03. Napi adag: 210 adag/ebéd Főzőkonyha: u.a. |
Részletes érzékszervi minősítés:
Zöldséges gombaleves (3 dl /adag)
Külső megjelenés: |
Fűszerpaprikától kissé barnás narancsosra színezett enyhén opálos alap lében, jól tisztított, különböző méretűre és alakúra darabolt drappos-szürkés színű csiperkegomba, narancsos színű többnyire negyedelt sárgarépa karika és törtfehér többnyire negyedelt fehér répakarika található megfelelő és arányos mennyiségben. A leves tetején nagyobb mennyiségű narancsos színű zsiradékcsepp, benne megfelelő méretűre darabolt zöldfűszer darabok és fekete fűszerszemcsék láthatóak. Levesbetétként 0.5-2.0 cm-es, egyenetlen méretű vajszínű csipetke tésztát tartalmaz a zöldségekhez képest nagy mennyiségben. |
Állomány: |
Az alaplé megfelelő sűrűségű, hígan folyó, a zöldségek megfelelően és egyenletesen átfőttek, kellően puhák, a fehérrépa kissé fás, többnyire jól rághatók, a levesbetét túlfőtt . |
Illat: |
A konzervgombára emlékeztető illat és a bors illata dominál, amik elnyomják a többi összetevő illatát. Nem harmonikus, üres, jellegtelen illatú. Idegen illattól mentes. |
Íz: |
Jellegtelen, üres ízű, a feketebors és a konzervgombára emlékeztető íz dominál, kissé zsíros érzetű. Idegen íztől mentes. |
Rakott karfiol (15-20 dkg/adag)
Külső megjelenés: |
Az 5x10x5 cm-es megközelítőleg szabályos (hasáb) alakban tálalt, tetszetős megjelenésű rakott étel az első fogás. Felületét egyenletesen, vékonyan bevont, jellemzően sült-pirult aranybarna foltokkal tarkított tejfölréteg fed. Metszéslapján a rétegek kevésbé jól látszanak összesültek. A rétegeket jellemző színű, tört fehér színű karfiolrózsa, egyenletesre darált, barna színű hús és tört fehér színű főtt rizs alkotja. Zsiradékcseppeket kellő mennyiségben és arányban tartalmaz, vízkiválás nem tapasztalható. |
Állomány: |
Az összetevők megfelelően és egyenletesen átfőttek, összesültek, a hús mennyisége a rizshez és karfiolhoz képest kissé kevés. A hús rugalmasan puha, nem zsíros, nem száraz, rágási maradékot nem ad. A rizs pergős, nem szétfőtt, a karfiol túlfőtt, málló. |
Illat: |
A tejföl enyhén érezhető savanykás illata mellett a szétfőtt karfiol vizes illata dominál. Fűszerszegény, nem harmonikus, üres illatú. Idegen illattól mentes. |
Íz: |
Nem megfelelően ízesített, , fűszerszegény, a karfiol íze dominál, aminél érezhető, a fagyasztóban tárolt ételek jellegzetes mellékíze. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/ anyaghányad |
Zöldséges gombaleves Sárgarépa Gyökér Gombaszeletek (konzerv) Só Ételízesítő Durum tészta (leves tészta) Olaj Fűszerpaprika Rakott karfiol Karfiol (mirelit) Rizs Sertés lapocka (darált hús) Olaj Só Tejföl Fűszerpaprika Majoranna
|