null Borsod-Abaúj-Zemplén megye-32.számú vizsgálat-Szivárvány Óvoda Főzőkonyha -Bánhorváti

Borsod-Abaúj-Zemplén megye-32.számú vizsgálat-Szivárvány Óvoda Főzőkonyha -Bánhorváti

Borsod-Abaúj-Zemplén megye-32.számú vizsgálat-Szivárvány Óvoda Főzőkonyha -Bánhorváti

32. számú vizsgálat - Mintavétel helye (főző- és tálalókonyha):

Szivárvány Óvoda Főzőkonyha (3642 Bánhorváti, Ifjúság út 1.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Zöldséges gombaleves, Rakott karfiol,

Teljes kiőrlésű kenyér

 

Mintavétel ideje: 2017.05.03.

Napi adag: 210 adag/ebéd

Főzőkonyha: u.a.

Részletes érzékszervi minősítés:

 Zöldséges gombaleves (3 dl /adag)

Külső megjelenés:

Fűszerpaprikától kissé barnás narancsosra színezett enyhén opálos alap lében, jól tisztított, különböző méretűre és alakúra darabolt drappos-szürkés színű csiperkegomba, narancsos színű többnyire negyedelt sárgarépa karika és törtfehér többnyire negyedelt fehér répakarika található megfelelő és arányos mennyiségben. A leves tetején nagyobb mennyiségű narancsos színű zsiradékcsepp, benne megfelelő méretűre darabolt zöldfűszer darabok és fekete fűszerszemcsék láthatóak. Levesbetétként 0.5-2.0 cm-es, egyenetlen méretű vajszínű csipetke tésztát tartalmaz a zöldségekhez képest nagy mennyiségben. 

Állomány:

Az alaplé megfelelő sűrűségű, hígan folyó, a zöldségek megfelelően és egyenletesen átfőttek, kellően puhák, a fehérrépa kissé fás, többnyire jól rághatók, a levesbetét túlfőtt .

Illat:

A konzervgombára emlékeztető illat és a bors illata dominál, amik elnyomják a többi összetevő illatát. Nem harmonikus, üres, jellegtelen illatú. Idegen illattól mentes.

Íz:

Jellegtelen, üres ízű, a feketebors és a konzervgombára emlékeztető íz dominál, kissé zsíros érzetű.  Idegen íztől mentes.

Rakott karfiol (15-20 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Az 5x10x5 cm-es megközelítőleg szabályos (hasáb) alakban tálalt, tetszetős megjelenésű rakott étel az első fogás. Felületét egyenletesen, vékonyan bevont, jellemzően sült-pirult aranybarna foltokkal tarkított tejfölréteg fed. Metszéslapján a rétegek kevésbé jól látszanak összesültek. A rétegeket jellemző színű, tört fehér színű karfiolrózsa, egyenletesre darált, barna színű hús és tört fehér színű főtt rizs alkotja. Zsiradékcseppeket kellő mennyiségben és arányban tartalmaz, vízkiválás nem tapasztalható.

Állomány:

Az összetevők megfelelően és egyenletesen átfőttek, összesültek, a hús mennyisége a rizshez és karfiolhoz képest kissé kevés.  A hús rugalmasan puha, nem zsíros, nem száraz, rágási maradékot nem ad. A rizs pergős, nem szétfőtt, a karfiol túlfőtt, málló.

Illat:

A tejföl enyhén érezhető savanykás illata mellett a szétfőtt karfiol vizes illata dominál. Fűszerszegény, nem harmonikus, üres illatú.  Idegen illattól mentes.

Íz:

Nem megfelelően ízesített, , fűszerszegény, a karfiol íze dominál, aminél érezhető, a fagyasztóban tárolt ételek jellegzetes mellékíze.  Idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/

anyaghányad

Zöldséges gombaleves

Sárgarépa

Gyökér

Gombaszeletek (konzerv)

Ételízesítő

Durum tészta (leves tészta)

Olaj

Fűszerpaprika

Rakott karfiol

Karfiol (mirelit)

Rizs

Sertés lapocka (darált hús)

Olaj

Tejföl

Fűszerpaprika

Majoranna

 


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >