Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 29.számú vizsgálat - Miskolc-Tapolcai Tagiskola Tálalókonyha
Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 29.számú vizsgálat - Miskolc-Tapolcai Tagiskola Tálalókonyha
29. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Miskolc-Tapolcai Tagiskola Tálalókonyha (3529 Miskolc, Iglói utca 10.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
ÁTLAG FELETTI |
átlagos |
átlag alatti |
nem |
Mintavétel ideje: 2016.09.21. Napi adag: 137 adag/ebéd Főzőkonyha: MKMK Szemere Köz. Isk. (3529 Miskolc, Ifjúság út 16-20.) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Brokkoli leves pirított tökmaggal (3 dl/adag)
Külső megjelenés: |
Világos zöld színű leves, benne sötétzöld, apró brokkoli darabokkal és apró sárgarépa darabokkal. A tökmag külseje sötétzöld, belseje halvány okkersárga. Méretük az apró, morzsa nagyságú daraboktól az egész szemekig változik. Megjelenésük jól harmonizál. |
Állomány: |
Közepesen sűrűn folyó, az apró brokkoli darabok jól érezhetőek, átfőttek, szájban sima érzetet kelt. A tökmag ropogós, amely jól kiegészíti a leves krémességét. Idegen anyagot nem tartalmaz. |
Illat: |
A brokkoli jól felismerhető, kellemes, jellegzetes és harmonikus leves és a tökmag illata is, tiszta illat jellemzi. Idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Határozott brokkoli íz jellemzi, kellően fűszeres, kellően ízes, harmonikusan telt, jellegzetes. Idegen íztől mentes. |
Bácskai tarhonyás hús (31 dkg/adag)
Külső megjelenés: |
A gépi tarhonya narancsos-barnás színű, közel azonos méretű 2-3 cm-es, sötétbarna színű, kellő mennyiségű húskockákkal és paprikás szafttal. Rajta bors- és paprikaszemcsék láthatóak. |
Állomány: |
A tarhonya pergős, kellően átfőtt, nem ragad, nem tapad. A hús puha, rugalmasan rágható, kevés zsíros részt is tartalmaz, rágási maradék nincs, csontot, porcot nem tartalmaz. A szaft zsíros, mennyisége kevés. |
Illat: |
Intenzív pörkölt illat jellemzi, kellemesen paradicsomos és paprikás, kellemesen fűszeres, a tarhonya pirított illatú. Idegen illattól mentes. |
Íz: |
Kellően fűszerezett, jellegzetes. A bors és a pirospaprika íze érezhető és paradicsomos íz kivehető. Idegen íz nem érezhető. |
Őszi saláta (8dkg/adag)
Külső megjelenés: |
A salátát alkotó zöldségek: kukorica, sárgarépa, uborka, káposzta. A kukorica egész szemű, a zöldségek csíkokra vágottak, a dió kisebb darabokra tört, és a salátán kevés lé is látható. Színük jellemző. Jól tisztítottak. Szennyeződés vagy hibás rész nem látható. |
Állomány: |
A zöldségek frissen roppanósak, nem elpuhultak, nem kemények. A saláta nem túl leveses. A dió puha, friss, jól rágható. |
Illat: |
Kissé ecetes, édes-savanykás illatú, az alkotók illata jól kivehető. Idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Cukros-ecetes, édeskés-savanykás lében jellegzetes, friss ízű zöldségek. Minden alkotó íze érvényesül. Harmonikus. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/ anyaghányad |
Brokkoli leves Brokkoli kocka (mirelit) Fokhagyma Medvehagyma (mirelit) Bors Liszt Főzőtejszín Só Delikát sómentes Bácskai tarhonyáshús Vöröshagyma Só jódozott Fűszerpaprika Bors Olaj Tarhonya Lecsó Sertés comb Köménymag Fokhagyma Őszi saláta Fejeskáposzta Kukorica (mirelit) Sárgarépa Só Ecet Kristálycukor Dióbél Uborka
|