Békés megye 69. számú vizsgálat - Göndöcs Benedek Középiskola és Kollégiumai Főzőkonyha
Békés megye 69. számú vizsgálat - Göndöcs Benedek Középiskola és Kollégiumai Főzőkonyha
69. számú vizsgálat (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Göndöcs Benedek Középiskola és Kollégiumai Főzőkonyha
(5700 Gyula, Kossuth Lajos u. 26.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,9 pont |
Menü: Majorannás burgonyaleves, Finomfőzelék fasírozottal, Hétmagvas kenyér
Mintavétel ideje: 2018. szeptember 18.
Mintavételi alap: 470 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 14-18 év
Főzőkonyha üzemeltetője:
Göndöcs Benedek Középiskola és Kollégiumai
(5700 Gyula, Kossuth Lajos u. 26.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Majorannás burgonyaleves (4 dl/adag)
Külső megjelenés: | Sárgás-narancsos színű, pirospaprikától enyhén színezett, opálos alaplében egyenetlen, nagyobb méretűre darabolt eltérő színárnyalatú vajszínű-sárgás burgonyadarab, 1-2 babérlevél darab és zöldfűszer látható. Tetején megfelelő mennyiségben apró zsírcseppek gyöngyöznek, benne a sűrítésből származó tejtermék jelenlétére utaló fehér szemcsék vannak. |
Állomány: | A leves jellemző sűrűségű, a burgonya nem egyenletesen főtt át, a nagyobb darabok közepe kissé kemény. |
Illat: | Kissé jellegtelen, a burgonya illata dominál, a majoránna illata nem érezhető. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Savanykás, a majoránna íze érezhető, a tejfölös íz dominál. Idegen íztől mentes. |
Finomfőzelék fasírozottal (30 + 10 dkg/adag)
Külső megjelenés: | A kissé híg feltehetően tejterméket tartalmazó sárgás színű főzelékalapban, eltérő méretűre és formájúra darabolt narancsos színű sárgarépadarabok, fehér színű petrezselyemgyökér-darabok, zöld színű zöldborsószemek és vajszínű, nagyméretű burgonyadarabok, valamint petrezselyemzöld darabok láthatók. A fasírozott 2 db, kb. 5-6 cm átmérőjű, korong formájú, barnás-pirosas színűre pirított húspogácsa. Metszésfelületén látszik, hogy a barnás színű darálthús megfelelő méretűre darált, azonban az összetevők egyenetlenül elkevertek, néhol csomókban összeáll a fűszer (pirospaprika, bors). |
Állomány: | A főzelék megfelelő sűrűségű, sima, nem csomós, a zöldségek egyenletesen és jól átfőttek. A fasírt tömör, kissé kemény, összetevői egyenetlenül elkevertek, fűszercsomókat tartalmaz. |
Illat: | A főzeléknél a zöldségek illata jól érezhető, a hús sült, fűszeres illata harmonizál vele. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A főzelékben a zöldségek íze dominál, a tejtermék íze nem érződik. A fasírozott az összetevőkre jellemző ízű, megfelelően fűszerezett. Idegen íztől mentes. |
Hétmagvas kenyér (80 dkg/adag)
Külső megjelenés: | A formában sült, szögletes alakú, kb. 8 cm x 12 cm x 1,5 cm-es kenyér héja világosbarna színű, felületén többféle olajosmag látható, a bélzet barnás színű, szintén néhány olajosmagot tartalmaz. |
Állomány: | A héj jellemző keménységű, bélzete rugalmas, csomómentes, szélein kissé tömör, néhány kisebb üreget tartalmaz. |
Illat: | Jellegzetes, aromás illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Jellegzetes, karakteres ízű. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:
Majorannás burgonyaleves
Burgonya (téli) 15 kg
Finomliszt 1,5 kg
Fűszerpaprika 0,02 kg
Napraforgó olaj 0,7 liter
Petrezselymgyökér 1,5 kg
Petreszelyemzöld 0,2 kg
Sárgarépa 1 kg
Só 0,03 kg
Vöröshagyma 0,5 kg
Fasírozott
Fokhagyma 0,2 kg
Fűszerpaprika 0,2 kg
Napraforgóolaj 2 liter
Őrölt bors
Sertéslapocka 10 kg
Só 0,2 kg
Tojás 10 db
Vöröshagyma 1,5 kg
Zsemlemorzsa 1,3 kg
Finomfőzelék
Burgonya (téli) 5 kg
Finomliszt 1,5 kg
Tej 2 liter
Kristálycukor 0,5 kg
Napraforgóolaj 1liter
Petrezselyemzöld 0,1 kg
Petrezselyemgyökér 3 kg
Sárgarépa 6 kg
Zöldborsó (mirelit) 7 kg
Hétmagvas kenyér