Békés megye 68. számú vizsgálat - Sarkadi Általános Iskola Gyulai Úti Feladatellátási Hely Tálalókonyha
Békés megye 68. számú vizsgálat - Sarkadi Általános Iskola Gyulai Úti Feladatellátási Hely Tálalókonyha
68. számú vizsgálat (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Sarkadi Általános Iskola Gyulai Úti Feladatellátási Hely Tálalókonyha
(5720 Sarkad, Gyulai utca 17.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,8 pont |
Menü: Zellerleves levesgyönggyel, Rakott burgonya, Őszi idénysaláta, Körte
Mintavétel ideje: 2018. szeptember 20.
Mintavételi alap : 282 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-14 év
Főzőkonyha:
Sarkad Város Önkormányzatának Közétkeztetési Intézménye
(5720 Sarkad Kossuth u. 25.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Zellerleves levesgyönggyel (2,5-3,5 dl/adag)
Külső megjelenés: | Sárgás színű, feltehetően tejtermékalapú sűrítésből származó fehér szemcséket tartalmazó alaplében különböző alakúra és méretűre darabolt narancsos színű sárgarépa és zellerdarabok láthatók találhatók. A levesben apró fűszerszemcsék, tetején zsiradékcseppek gyöngyöznek. A levesbetét aranybarna színű, olajos felületű, gömb alakú levesgyöngy. |
Állomány: | Az alaplé megfelelő sűrűségű, csomómentes, a zöldségek megfelelően és egyenletesen átfőttek, puhák, a roppanós levesgyöngy a levesben megfelelően visszapuhul. |
Illat: | Jellemző, a zeller illata mellett a sűrítőanyag savanykás illata is érezhető. Minden idegen szagtól mentes. |
Íz: | Telt ízű, a zeller karakteres íze és a levesgyöngy natúr, pirított íze jól harmonizál.. A só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. Idegen íztől mentes. |
Rakott burgonya (30 dkg/adag)
Külső megjelenés: | Szétesve tálalt rakott burgonya a második fogás. A többi összetevőhöz képest nagy mennyiségben jelen lévő, sárgás színű burgonyakarika rétegek között elvétve főtt tojásra emlékeztető morzsák, kb. 2,5 cm átmérőjű karikázott lecsókolbász, füstölt kolbász és negyed virsli darabok láthatók. Teteje tejföllel egyenetlenül megkent, kevésbé pirított. |
Állomány: | A burgonya kellően puha, széteső. A nyomokban jelen lévő tojás összetört, pépesített állományú, kis csomókban található. A kolbász kellően átfőtt, a virsli kissé pépes. |
Illat: | Nem jellegzetes, a kolbász kissé füstölt és a burgonya főtt illata dominál. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Nem jellemző ízű, a burgonya és a kolbász íze igen, de a tejföl savanykás és a tojás jellegzetes íze nem érezhető. Idegen íztől mentes. |
Őszi idénysaláta (10 dkg/adag)
Külső megjelenés | A fehér színű, egyenletes méretűre, szálasra gyalult édeskáposzta között, narancsos sárgarépacsíkok, piros színű paprikakarikák, zöld színű, héjas kígyóuborka karikák, egész köménymagszemek és egy babérlevél látható. Felöntőlevet nem tartalmazott. |
Állomány | Megfelelő állagú, roppanós, nem kemény. |
Illat | Savanykás, a kömény illata dominál. Idegen szagtól mentes. |
Íz | Édeskés-savanykás, friss érzetű, de a kömény íze kissé erősebben dominál. Idegen íztől mentes. |
Körte (1 darab/adag)
Külső megjelenés | Jellegzetes sárgás-zöldes színű, ép, kissé éretlennek tűnő, jellemző formájú, gyümölcs húsa fehér. |
Állomány | Kissé éretlen, ropogós, lédús. |
Illat | Gyümölcsre jellemző, de nem jellegzetes. Idegen szagtól mentes. |
Íz | Kissé éretlen gyümölcsre jellemző, de édes. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 516 adagra:
Zellerleves
Őrölt bors 0,02 kg
Petrezselyem zöld 0,36 kg
Ételízesítő 0,52 kg
Só 1,14 kg
Étolaj 1,47 l
Petrezselyem gyökér 3,61 kg
Búzaliszt 6,19 kg
Sárgarépa mirelit 6,71 kg
Tejföl 12% 10,8 l
Zellerkocka mirelit 20,64 kg
Zeller zöld 26 csomó
Rakott burgonya
Só 0,18 kg
Étolaj 1,07 l
Lecsókolbász 2,08 kg
Zsemlemorzsa 2,13 kg
Szalámi 15,73 kg
Virsli 16,56 kg
Tejföl 12% 22,5 l
Burgonya 109,96 kg
Tojás 413 darab
Őszi idénysaláta
Sárgarépa 1,14 kg
Csemege uborka 3,98 kg
Káposzta saláta 30,98 kg