null Békés megye 67. számú vizsgálat - Kétegyházi Napsugár Óvoda Tálalókonyha

Békés megye 67. számú vizsgálat - Kétegyházi Napsugár Óvoda Tálalókonyha

Békés megye 67. számú vizsgálat - Kétegyházi Napsugár Óvoda Tálalókonyha

67. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Kétegyházi Napsugár Óvoda Tálalókonyha
(5741 Kétegyháza, Szent Imre u. 37.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,8 pont

 

 

Menü: Húsleves, Főtt hús, meggymártás, pirított dara

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. szeptember 19.

Mintavételi alap : 42 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6,5 év

Főzőkonyha:
Csaba Ingatlan Kft. Édenkert Konyha
(5741 Kétegyháza, Márki Sándor u. 11.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Húsleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Aranysárga színű, áttetsző, kissé opálos, alaplében közel azonos méretűre kockázott narancssárga színű sárgarépa, fehér színű petrezselyemgyökér és karalábé látható. A zöldségek nem megfelelően tisztítottak, némelyik zöldség elszíneződött. A levesbetét törtfehér színű eperlevél tészta. Tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek.
Állomány: A lé hígan folyó, a zöldségek nem egyenletesen főttek át.
Illat: A leves kissé jellegtelen, kissé gyenge, a petrezselyemgyökér illata dominál. Idegen szagtól mentes.
Íz: A zöldségek íze dominál, a só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül, de kissé fűszerszegény. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Főtt hús, meggymártás, pirított dara (10 + 15 + 5 dkg/adag)

Külső megjelenés: A drappos-szürkés színű főtt hús apróra darált, zsíros részeket is tartalmaz. A jellegzetes sűrűségű, világos mályva színű  mártásban bordó színű magozott meggyszemek és néhány sűrítési csomó látható. Drappos-barnás színű, kisebb csomókat tartalmazó pirított dara a köret.
Állomány: A hús puha, jól nyelhető, de zsíros részeket is tartalmaz. A mártás kisebb sűrítési csomókat tartalmaz, a meggy puha, a dara megfelelően megpirított, de kissé száraz, kisebb csomókat tartalmaz.
Illat: A mártás aromás, fűszeres illatú, a fahéj és szegfűszeg illata dominál. A főtt hús illata jellemző, enyhén érződik. A dara pirított gabonára emlékeztető tiszta illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: A mártás fűszeres ízű, kissé savanykás, inkább túlédesített. A hús semleges ízű, de kissé zsíros érzetű. A dara jellegzetes tiszta, pirított gabona ízű. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 84 adagra:

Hússleves, főtt hús
Sárgarépa kocka mirelit 2,52 kg
Petrezselyem gyökér mirelit 1,26 kg
Petrezselyem zöldje 0,084 kg
Zeller mirelit 0,84 kg
Karalábé mirelit 0,84 kg
Jódozott só 0,034 kg
Őrölt fekete bors 0,004 kg
Ételízesítő 0,034 kg
Vöröshagyma 0,168 kg
Lecsó 0,84 kg
Eperlevél tészta 0,588 kg
Sertéslapocka 5,04 kg
Étolaj 0,168 l

 

Meggymártás
Meggy befőtt 6,56 kg
Tejföl 20% 1,476 l
Kristálycukor 0,656 kg
Liszt 0,574 kg
Őrölt fahéj 0,016 kg
Szegfűszeg 0,016 kg
Jódozott só 0,016 kg

 

Pirított dara
Búzadara 1,68 kg
Étolaj 0,168 l
Jódozott só 0,017 kg


 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >