null Békés megye – 60. számú vizsgálat – Fővárosi Önkormányzat Gyulai Idősek Otthona Főzőkonyha

Békés megye – 60. számú vizsgálat – Fővárosi Önkormányzat Gyulai Idősek Otthona Főzőkonyha

Békés megye – 60. számú vizsgálat – Fővárosi Önkormányzat Gyulai Idősek Otthona Főzőkonyha

60. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Fővárosi Önkormányzat Gyulai Idősek Otthona Főzőkonyha
(5700 Gyula, Vértanúk u. 1-5.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 15, 1 pont

 

 

Menü: Tarhonyaleves, Zöldborsófőzelék sárgarépás húspogácsával,
Fehér kenyér


 

Mintavétel ideje: 2017. szeptember 4.

Mintavételi alap : 585 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: idős

Főzőkonyha: u.a.
 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Tarhonyaleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Fűszerpaprikától barnás-pirosra színezett, opálos alaplében megfelelően tisztított, közel azonos formájúra és méretűre darabolt sárgarépa és fehérrépa, nagyobb méretű vajsárga burgonyakockák, és néhány szalonnadarab látható megfelelő és arányos mennyiségben. Tetején narancsos színű megfelelő mennyiségű zsiradék gyöngyözik. A tört fehér színű kézi tarhonya mennyisége megfelelő.
Állomány: Az alaplé jellemzően hígan folyó, megfelelő sűrűségű, a zöldségek és a szalonna egyenletesen, jól átfőttek, puhák, a tészta néhol egyenetlenül átfőtt, kissé kemény.
Illat: Jellegzetes, a pirított tarhonya és a hagyma illata dominál, összhatásában harmonikus. Minden idegen szagtól mentes.
Íz: Jellemzően a pirított tarhonya, a fűszerpaprika és a hagyma íze dominál. Összhatásában harmonikus, de kissé fűszerszegény, az ételízesítőre emlékeztető íz érezhető. Minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Zöldborsófőzelék sárgarépás húspogácsával (3 dl + 1 db /adag)

Külső megjelenés:

A jellegzetes sűrűségű, zöldes színű főzelékalapban kissé kevés mennyiségű, néhol szétfőtt zöldborsószemek és megfelelő mennyiségű zöld fűszerszemcsék láthatók. A feltétként tálalt 1 db húspogácsa kézzel formázott, megközelítőleg kerekded alakú, fakó, barnássárga színű, narancssárga sárgarépafoszlányokkal dúsított. Metszéslapja világosabb színű. összhatásában tetszetős.

Állomány: A főzelék megfelelő sűrűségű, a sűrítés néhány apró sűrítési csomót tartalmaz. A zöldborsó többnyire puha, néhol szétfőtt, zöldborsóhéj-darabokat is tartalmaz. A húspogácsa inkább főtt, mint sült érzetű, nem roppanós felületű.
Illat: A főzelék jellegzetes, a zöldborsó domináns illata mellett a petrezselyemzöld illata is érezhető. A húspogácsa illatát a fokhagyma illata határozza meg. Idegen szagtól mentes.
Íz: A főzelék jellegzetesen ízesített a kissé kevesebb mennyiségű zöldborsó miatt a sűrítőanyag íze a kelleténél jobban dominál. A húspogácsa édeskés ízű, a fokhagyma íze dominál. A só eloszlás a húspogácsában nem egyenletes. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fehér kenyér

Külső megjelenés: A kb. 9,5 cm széles, 12 cm magas, 2 cm vastag félbevágott kenyérszelet vekni formájú, szabályos alakú. Héja világosbarna színű, a kenyérbél a felhasznált lisztre jellemző, tört fehér színű.
Állomány: A bélzet egyenletesen lazított, jól átsült, rugalmas, A kenyérhéj kissé puha.
Illat: Jellegzetes, tiszta gabona illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes, tiszta, minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 75 adagra vonatkoztatva:

Tarhonyaleves
Füstölt csemege szalonna 0,21 kg
Étolaj 0,15 l
Tarhonya 0,6 kg
Bors 0,005 kg
Ételízesítő 0,045 kg
Fűszerpaprika 0,023 kg
Só 0,3 kg
Gulyásleves alap 0,026 kg
Burgonya 2,55 kg
Sárgarépa 1, 061 kg
Vöröshagyma 0,243 kg
Gyökér kocka 0,824 kg
Petrezselymzöld 0,075 kg
Lecsó 0,263 kg
 

Zöldborsófőzelék
Zöldborsó mirelit 8,5 kg
Petrezselyemzöld 0,071 kg
Kristálycukor 0, 28 kg
Liszt 1,06 kg
Tej 1,78 l
Étolaj 0,85 l
Sárgarépás húspogácsa
Sertés hús 5,55 kg
Étolaj 0,37 l
Tojáslé 0,33 l
Kenyér 0,74 kg
Bors 0,007 kg
Ételízesítő 0,044 kg
Só 0,03 kg
Fokhagyma 0,068 kg
Sárgarépa 1,74 kg
petrezselyemzöld 0,185 kg
 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >