null Békés megye – 59. számú vizsgálat – Napközi konyha – Csorvás

Békés megye – 59. számú vizsgálat – Napközi konyha – Csorvás

Békés megye – 59. számú vizsgálat – Napközi konyha – Csorvás

59. számú vizsgálat – (főző- és tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Napközi konyha
(5920 Csorvás,  István Király utca 34.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 15,0 pont

 

 

Menü: Karfiolleves, Grill pulykamell párolt rizzsel, Szilva befőtt

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. szeptember 5.

Mintavételi alap : 510 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-14 év

Főzőkonyha: u.a.

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Karfiolleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Fűszerpaprikától élénk narancsosra színezett, sűrített, opálos alaplében világossárga színű, 1-3 cm-es burgonyakockák, néhány tört fehér színű, túlnyomóan szétfőtt karfiolrózsa darab és apró, színes (piros, fekete, zöld) fűszerszemcsék láthatók. A leves tetején kis mennyiségű pirosas zsiradékcseppek gyöngyöznek.
Állomány: Az alaplé közepesen sűrűn folyó, jellegzetes, a burgonya megfelelően átfőtt, a karfiol túlfőtt, szétmállott.
Illat: Jellegzetes, a fűszerpaprika, a burgonya és a karfiol illata mellett rántásra emlékeztető illat dominál. Minden idegen szagtól mentes.
Íz: Édeskés, a fűszerpaprika és a rántás íze kissé elnyomja a karfiol ízét, emiatt kevésbé harmonikus. Szájban enyhén zsíros érzetű. Minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Grill pulykamell párolt rizzsel (2 dl + 8 dkg /adag)

Külső megjelenés: Hosszúszemű, jellemző, tört fehér színű, elvétve néhány barna és törött szemet tartalmazó rizsköret megfelelő sűrűségű, pirospaprikától enyhén színezett narancsos szaftban lévő 1-1-5x3 cm-es nagyságúra darabolt világos drappos-rózsaszínes hússal a második fogás. A hús elnevezése és a tálalt étel külleme nincs összhangban egymással, grillezett hús helyett inkább szaftos húsra emlékeztet.
Állomány: A szaft megfelelő sűrűségű, közepesen sűrűn folyó, zsíros, csomómentes, a hús jól tisztított, jól átfőtt. A rizs pergős,  a szaftos hússal együtt fogyasztva zsíros érzetű.
Illat: A rizs tiszta, semleges gabona illatú, a hús fűszerezett illatában a bors illata érvényesül, de a zsíros illat miatt kevésbé harmonikus. Idegen szagtól mentes.
Íz: A rizs tiszta, gabona ízével a szaftos hús fűszeres íze harmonizál, de összhatásában kissé zsíros érzetű.  Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szilva befőtt

Külső megjelenés: 1 db 4,5x3 cm nagyságú, jellemző formájú, lilás-bordó színű, ép, egészséges, kissé berepedt héjú egész szilva látható megfelelő mennyiségű, bordós színű, tiszta felöntőlében.
Állomány Jellegzetes, kellően puha-rostos, roppanós, érett gyümölcs.
Illat: Jellegzetes, tiszta, aromás, édeskés-savanykás illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Édeskés, kissé fanyar ízű. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 16 adagra vonatkoztatva:

Karfiolleves
Karfiol mirelit 6 kg
Sárgarépa 1,5 kg
Petrezselyemgyökér 1,5 kg
Ételízesítő só mentes 0,075 kg
Ételízesítő ízvarázs 0,075 kg
Só 0,11 kg
Olaj 0,37 l
Tejföl 1,05 l
Burgonya 3,75 kg
Liszt 1,05 kg
Őrölt bors 0,007 kg
 

Zöldborsófőzelék
Zöldborsó mirelit 1,12 kg
Zöldségzöld 0,11 kg
Búzaliszt 0,4 kg
Ételízesítő só mentes 0,032 kg
Só 0,032 kg
Kristálycukor 0,064 kg
Tejföl 0,8 l

Grill pulykamell
Pulykamell 7,5 kg
Grill fűszerkeverék 0,075 kg
Só 0,15 kg
Olaj 1,5 l
Liszt 0,75 kg
Vöröshagyma 0,75 kg

Rizs 7,5 kg



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >