null Baranya megye - 38. számú vizsgálat - Napközistábor Tálalókonyha

Baranya megye - 38. számú vizsgálat - Napközistábor Tálalókonyha

Baranya megye - 38. számú vizsgálat - Napközistábor Tálalókonyha

38. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Napközistábor Tálalókonyha
(7681 Hetvehely, Rákóczi u.40.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 15,0 pont

 

 

Menü: Sárgaborsóleves, Rántott szelet rizzsel, Csemegeuborka

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. július 12.

Mintavételi alap : 40 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 10-14 év

Főzőkonyha:
Ögyél még! Kft. Főzőkonyha
(7681 Hetvehely, Rákóczi u.43/a.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Sárgaborsóleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Mustársárga színű sűrített alaplében egyenetlen méretű narancsos színű, barnás elszíneződésű csíkokat tartalmazó sárgarépadarabok, többnyire szétfőtt sárgaborsó és nagy mennyiségű vajszínű galuska látható. Tetején narancsos színű zsiradékcseppek, benne fekete fűszerszemcsék vannak.
Állomány: Az alaplé jellemző sűrűségű, a sárgaborsó nem egyenletesen megfőtt, némelyik kemény többsége túlfőtt, sárgarépa kissé túlfőtt, a galuska átfőtt, puha, jól rágható.
Illat: Jellegtelen illatú, a sárgaborsó illata enyhén érződik.  Idegen szagtól mentes.
Íz: Kissé jellegtelen ízű, a bors íze dominál, a sárgaborsó íze nem elég hangsúlyos.  Idegen szagtól mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rántott szelet rizzsel (10 + 20 dkg/adag)

Külső megjelenés: A rizs törtfehér színű, némelyik szem sárgás-barnás árnyalatú, kerekded alakú, pergős. A jellemző formájú hússzelet 14,5 cm hosszú, 7-8 cm széles és 1,0 cm vastag, aranyszínű bundával egyenletesen fedett. A hús metszésfelülete szürkésfehér színű.
Állomány: A rizs pergős, kissé száraz, jól rágható, némelyik szem túlpirított. A hús megfelelően átsült, egyenletes vastagságú, jól rágható.
Illat: A rizs illatában enyhén érződik, hogy némelyik szem túlpirult, a frissen sült bundázott hús illata jellegzetes, karakteres, harmonikus. Idegen szagtól mentes.
Íz: A rizs kissé üres ízű, enyhén érződik a túlpirított rizs jellegzetes íze, a bundázott hús frissen sült, karakteres íze ezt kompenzálja. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csemegeuborka (3 darab/adag)

Külső megjelenés: 3 db kb. 8-9 cm hosszú 2,0 cm átmérőjű sötét olívazöld színű, megfelelően göbös felületű uborka a savanyúság. Nem friss megjelenésű.
Állomány: Külseje roppanós, héja kissé kemény.
Illat: Ecetes illat dominál. Nem harmonikus. Idegen szagtól mentes.
Íz: Ecetes-savanykás ízű, nyálkahártyát irritáló ízhatású. A sóhasználat túlzó.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:

Sárgaborsóleves
Sárgaborsó 4 kg
Finom liszt 0,8 kg
Étolaj 0,8 kg
Vöröshagyma 0,48 kg
Fűszerpaprika 0,04 kg
Fokhagyma 0,048 kg
Babérlevél 0,008 kg
Feketebors (őrölt) 0,008 kg
Só 0,16 kg

 

Rántott sertés szelet
Serés karaj 9,6 kg
Tej (1,5%) 1,6 liter
Zsemlemorzsa 2 kg
Étolaj 3,2 liter
Finomliszt 2 kg
Só 0,04 kg
Tojás 20 db

 

Párolt rizs
Rizs 7,2 kg
Étolaj 0,56 liter
Só 0,08 kg
Ételízesítő (sómentes) 0,04 kg

 

Csemegeuborka


 


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >