Baranya megye - 30. számú vizsgálat - Újpetre Óvoda Tálalókonyha
Baranya megye - 30. számú vizsgálat - Újpetre Óvoda Tálalókonyha
30. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Újpetre Óvoda Tálalókonyha
(7766 Újpetre, Kossuth u. 149)
A menü minősítése:
ÁTLAG ALATTI | 11,3 pont |
Menü:Brokkoli leves, Paradicsomos káposztafőzelék natúr sertésszelettel, Kenyér
Mintavétel ideje: 2018. július 5.
Mintavételi alap : 25 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 év
Főzőkonyha: Újpetre Főzőkonyha (2010-Villány Kft.)
(7766 Újpetre, Kossuth u. 126)
Részletes érzékszervi minősítés:
Brokkoli leves (2,5 dl/adag)
Külső megjelenés: | Zavaros, opálos, zöldes színű alaplében narancssárga színű sárgarépa karikák, néhány apró burgonyára emlékeztető zöldségdarab, zöld színű brokkolirózsa darabok és abból származó szemcsék és vajszínű gyűrűtészta látható. A leves tetején zsiradékcseppek gyöngyöznek, benne zöldfűszer szemcsék találhatók. |
Állomány: | A lé hígan folyó, a zöldségek kellően puhák, némelyikük túlfőtt, a tészta is jól átfőtt. |
Illat: | A leves illata nem jellemző, üres. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Üres ízű, kevésbé intenzív, jellegtelen. Idegen íztől mentes. |
Paradicsomos káposztafőzelék natúr sertésszelettel (2 dl + 7 dkg /adag)
Külső megjelenés: |
Paradicsomos ételre jellemző, megfelelő sűrűségű, piros színű alapszószban egyenetlen méretűre, túlnyomórészt nagyra darabolt üveges-törtfehér káposztacsíkok láthatók megfelelő és arányos mennyiségben. A paradicsomos káposzta tetején megfelelő mennyiségű zsiradék látható. A szürkés hússzeletek nem egyenletesre daraboltak, fűszertelenek, lisztes réteggel borítottak. |
Állomány: | A paradicsomos szósz megfelelő sűrűségű, a káposzta kellően megfőtt, kissé roppanós, a sűrítés csomómentes, sima. A hús átsült, kissé száraz, kissé rágós. |
Illat: | A hús illata jellegtelen, enyhe fokhagyma illat érezhető, a káposzta enyhén édeskés-savanykás illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A főzelék íztelen, enyhén édeskés. A hús íztelen, fűszertelen. Idegen íztől mentes. |
Kenyér
Külső megjelenés: | A vetett formájú kenyérszelet héja vékony, világosbarna, matt, a kenyérbél a héjtól nem elválló drapp színű. A kenyér alján fekete foltok láthatók. |
Állomány: | A kenyér száraz, nem friss érzetű, szivacsos. |
Illat: | A kenyérre kevésbé jellemző, kissé üres, kissé állott illatú. |
Íz: | Íztelen, állott, nem friss kenyérre jellemző. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 50 adag:
Brokkoli leves
Brokkoli mirelit 2 kg
Tejföl 12/ 1 kg
Sárgarépa 0,5 kg
Petrezselyemgyökér 0,25 kg
Liszt 0,2 kg
Karalábé 0,15 kg
Zeller 0,1 kg
Vöröshagyma 0,1 kg
Petrezselymzöld 2 csomag
Fűszerpaprika 0,015 kg
Só 0,01 kg
Őrölt fekete bors 0,025 kg
Száraztészta 0,25 kg
Paradicsomos káposztafőzelék
Fejeskáposzta 7,5 kg
Paradicsompüré 0,75 kg
Liszt 0,5 kg
Olaj 0,2 l
Cukor 0,2 kg
Zeller 0,1 kg
Vöröshagyma 0,05 kg
Só
Fekete őröltbors
Köménymag
Natúr sertésszelet
Sertéshús sovány 3 kg
Liszt 0,25 kg
Olaj 0,2 l
Só 0,01 kg
Bors
Rozmaring