null Bács-Kiskun megye - 41. számú vizsgálat - AM ASZK Főzőkonyha - Jánoshalma

Bács-Kiskun megye - 41. számú vizsgálat - AM ASZK Főzőkonyha - Jánoshalma

Bács-Kiskun megye - 41. számú vizsgálat - AM ASZK Főzőkonyha - Jánoshalma

41. számú vizsgálat (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

AM ASZK Főzőkonyha
(6440 Jánoshalma Béke tér 13.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,7 pont

 

 

Menü: Karfiolleves, Burgonyafőzelék, fűszeres tarja, Szőlő

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. szeptember 4.

Mintavételi alap : 261 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 14-18 év, felnőtt

A főzőkonyha üzemeltetője:
AM Kelet-Magyarországi Agrár-Szakképző Központ Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
(6440 Jánoshalma Béke tér 13.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Karfiolleves (3,5-4 dl/adag)

Külső megjelenés: Halványsárga színű, kissé opálos-zavaros alaplében fehér színű karfiolrózsa darabok, szabálytalan alakúra és méretűre darabolt narancsos színű sárgarépa és törtfehér színű gyökérzöldség és apró fűszerszemcsék láthatók. A leves tetején zsiradékcseppek gyöngyöznek. A levesbetét vajszínű eperlevél tészta.
Állomány: Az alaplé hígan folyó, a sárgarépa megfelelően a karfiol, a gyökérzöldség és a levestészta túlfőtt, szétmálló. Néhány gyökérzöldség fás részeket tartalmaz.
Illat: Jellegtelen, üres illatú, a karfiol illata csak enyhén érezhető. Minden idegen szagtól mentes.
Íz: Kissé gyenge ízű, a mirelit termékre jellemző íz érezhető. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Burgonyafőzelék, fűszeres tarja (25-30 + 15 dkg/adag)

Külső megjelenés: A jellegzetes sűrűségű, fehér színű sűrítési csomókat tartalmazó, pirospaprikától narancsosra színezett főzelékalapban különböző méretűre kockázott burgonyadarabok láthatók. A főzelék tetején a zsiradék "kiült".A jellemző formájú hússzelet 12-14 cm x 8 cm nagyságú, 1,5 cm vastagságú, zsiradék csíkoktól megfelelően márványozott. Metszésfelülete drappos-világosbarna, barnás-pirosasra pirított, fűszerszemcsék láthatók felületén.  
Állomány: A főzelék megfelelő sűrűségű, a sűrítés csomós, a burgonya kellően puha, de néhol kásás illetve rostokat tartalmazó. Roppanós hagymadarabokat tartalmaz.  A hús egyenletesen sült át, szaftos, nem száraz.
Illat: A főzelék jellegzetes, kissé savanykás-hagymás illatú. A hús jellemző, pecsenyehúsra emlékeztető illatú. Összhatásában harmonikus. Idegen szagtól mentes.
Íz: A főzelék hagymás-savanykás, olajos ízű, a só ízfokozó hatása nem érvényesül. A hús sült húsra jellemző ízű, fűszeres, ami kompenzálja a kevésbé ízletes főzeléket. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szőlő (15 dkg/adag)

Külső megjelenés A szőlőfürt zöldes, sárgás színű, egészséges, közepes méretű szemekből áll. Egy-két szem repedt, sérült.
Állomány Érett, megfelelő gyümölcsállományú, ropogós, lédús, héja jól rágható, a magok kemények.
Illat Kevésbé jellemző, nem aromás az illata.  Idegen szagtól mentes.
Íz Jellegzetes, zamatos, lédús, édes, aromás. Idegen íztől mentes.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 261 adagra:

Karfiolleves
Karfiol 11,75 kg
Zöldség 3,13 kg
Sárgarépa 3,13 kg
Vöröshagyma 1,305 kg
Fokhagyma 0,18 kg
Étolaj 1,57 kg
Ételízesítő 0,52 kg
Eperlevél tészta 3,13 kg
Só 0,52 kg

Burgonyafőzelék
Burgonya 52,2 kg
Babérlevél 0,209 kg
Őrölt bors 0,78 kg
Só 0,78 kg
Liszt 2,61 kg
Étolaj 2,61 kg
Fűszerpaprika 0,209 kg
Vöröshagyma 2,61 kg

Fűszeres tarja
Csontnélküli tarja 36,54 kg
Só 0,39 kg
Grill fűszerkeverék 0,783

 



 


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >