Bács-Kiskun megye - 38. számú vizsgálat - Baja Marketing Kft. 4.Telephely
Bács-Kiskun megye - 38. számú vizsgálat - Baja Marketing Kft. 4.Telephely
38. számú vizsgálat (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Baja Marketing Kft. 4.Telephely
(6500 Baja, Petőfi S. u. 1.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,2 pont |
Menü: Paradicsomleves, Sajtos halfilé, rizibizi, Kovászos uborka
Mintavétel ideje: 2018. augusztus 30.
Mintavételi alap : 50 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 év
A főzőkonyha üzemeltetője:
Baja Marketing Kft.
(6500 Baja Szentháromság tér 3.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Paradicsomleves (2 dl/adag)
Külső megjelenés: | A paradicsomlevesre jellemző, élénkpiros színű, opálos alaplé tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek. A levesbetét vajszínű betűtészta, mennyisége az alapléhez képest megfelelő. Néhány hagymadarab is található benne. Étvágygerjesztő megjelenésű. |
Állomány: | A leves megfelelő sűrűségű, homogén. A levesbetét megfelelően átfőtt, egy-két szem túlfőtt. |
Illat: | A paradicsomlevesre jellemző, édeskés-savanykás illatú. Idegen illattól mentes. |
Íz: | A paradicsomlevesre jellemző, savanykás-édeskés, de kissé gyenge ízhatású. Idegen íztől mentes. |
Sajtos halfilé, rizibizi (15 + 25 dkg/adag)
Külső megjelenés: | A második fogás 2 db, kb. tenyérnyi nagyságú (8x6cm-es), szabálytalan alakú, 2-3 mm vastagságú halszelet, rápirított élénksárga színű sajtszelettel a tetején. A halhús drappos színű, sötétebb barnásvöröses foltokkal tarkítva. A köretként tálalt rizibizi hosszúkás formájú, túlsúlyban törtfehér, de sárgás-barnás szemeket is tartalmazó rizs és jellemző színű zöldborsó keveréke. A húson és a köreten is apró, zöld és narancssárga színű, feltehetően ételízesítőből származó fűszerszemcsék láthatók. |
Állomány: | A rizs pergős, kissé száraz, a zöldborsó megfelelően puha, átfőtt. A hal megfelelően átsült, de a sötétebb-zsírosabb és a gerinc melletti "inasabb" részen nehezebben rágható. A halhúsra jellemző szerkezetű, halszálkát nem tartalmaz. A sajt olvadt sajtra jellemző, nem száraz, nem vizes, nem gumiszerű. |
Illat: | A pangasius halra emlékeztető halhús jellegének megfelelően semleges, enyhén hal illatú, a sajt illata érezhető, a rizs főtt gabona illata dominál. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A halhús semleges ízét nem sikerült fűszerezéssel karakteresebbé tenni, a sajt kissé savanykás íze érezhető. A köretben a borsó enyhe íze mellett, a főtt gabona íze dominál. Idegen íztől mentes. |
Kovászos uborka (1 darab/adag)
Külső megjelenés | 1 db, kb 10x2 cm nagyságú, olívazöld színű, göbös felületű kovászos uborka a savanyúság. |
Állomány | Az uborka héja kissé kemény, harapáskor roppan, némelyik belseje kissé üreges. |
Illat | Aromás, inkább savanykás illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz | Enyhén savanykás, de jellegzetes aromás, kissé túlerjedt. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:
Paradicsomleves
Sűrített paradicsom püré 5,7 kg
Liszt 1,5 kg
Vöröshagyma 1,5 kg
Kristálycukor 2,0 kg
Étolaj 0,5 l
Tészta 1,5 kg
Mirelit petrezselyem zöld 0,2 kg
Rizi-bizi
Rizs 10 kg
Jódozott só 0,25 kg
Mirelit zöldborsó 3,5 kg
Étolaj 1 l
Mirelit petrezselyem zöld 0,2 kg
Sajtos halfilé
Sajt 3 kg
Harcsa 12 kg
Folyékony margarin 0,75 l