Bács-Kiskun megye - 37. számú vizsgálat - Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központ Kunszt utcai Részlege
Bács-Kiskun megye - 37. számú vizsgálat - Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központ Kunszt utcai Részlege
37. számú vizsgálat (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központ Kunszt utcai Részlege
(6300 Kalocsa, Kunszt J. u. 16.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,6 pont |
Menü: Csurgatott tojásleves, Zabpelyhes húsgombóc kapormártással, tört burgonyával
Mintavétel ideje: 2018. augusztus 29.
Mintavételi alap : 42 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: idős
Főzőkonyha:
Kalocsai Közétkeztetési Intézmény Belvárosi Főzőkonyha
(6300 Kalocsa Szent István király u. 36-38.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Csurgatott tojásleves (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | Fűszerpaprikától enyhén színezett, barnás színárnyalatú, opálos híg lében törtfehér színű tojásfoszlányok láthatók az alapléhez képest megfelelő mennyiségben. A leves alján fekete fűszerszemcsék, tetején narancssárga zsiradékcsepp látható. |
Állomány: | Az alaplé hígan folyó, csomómentes. A csurgatott tojásfoszlányok puhára főttek, laza szerkezetűek. |
Illat: | A tojás és a kömény illata dominál, megfelelően telt, karakteres, harmonikus. Idegen illattól mentes. |
Íz: | Jellegzetes, telt, a köménymag és a tojás íze harmonikusan dominál. Idegen íztől mentes. |
Zabpelyhes húsgombóc kapormártással, tört burgonyával (10 + 15+ 25 dkg/adag)
Külső megjelenés: | Vajszínű , csomómentes, sűrű mártásban sötétebb zöld kisebb-nagyobb méretűre aprított kaporszálak láthatók. A húsgombóc 5 cm átmérőjű, deformált gömb alakú, drappos felületű, alja kissé ázott, teteje aranybarnára sült. Metszésfelületén az összetevők nem elkülöníthetők, egynemű, nem mozaikos. A köret élénksárga színű burgonyakockákból tört, néhol héjmaradványt tartalmaz. |
Állomány: | A mártás jellegének megfelelően sűrű, csomómentes, szakadóan folyó. A húsgombóc megfelelően átfőtt, de kissé gumiszerű. A burgonya puhára főtt, vizes érzetű. |
Illat: | A mártás enyhén savanykás illatú, a kapor illata dominál. A húsgombóc illatát elnyomja a főtt gabona illata. A burgonya főtt, semleges illatú. Összességében az illatok nem harmonizálnak. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A szósz jellegzetes, kapros enyhén savanykás íze, a húsgombóc dominánsan főtt gabona íze és a natúr főtt burgonya kissé vizes íze nem harmonizál. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:
Csurgatott tojásleves
Liszt 1,2 kg
Fekete bors 0,015 kg
Fűszerpaprika 0,073 kg
Köménymag 0,020 kg
Jódozott só 0,1 kg
Ételízesítő 0,05 kg
Vöröshagyma 1,05 kg
Olaj 0,9 l
Tojás 60 db
Zabpelyhes húsgombóc
Sertés lapocka 9 kg
Zabpehely 3 kg
Fekete bors 0,01 kg
Fűszerpaprika 0,05 kg
Jódozott só 0,3 kg
Vöröshagyma 0,82 kg
Tojás 15 db
Kapormártás
Kapor 30 csomó
Kristálycukor 1 kg
Főzőtejszín 1,5 l
Liszt 1,8 kg
Ecet 0,2 l
Olaj 0,6 l
Tejföl 1 l
Jódozott só 0,2 kg
Tört burgonya
Burgonya 28 kg
Jódozott só 0,12 kg