null Bács-Kiskun megye - 37. számú vizsgálat - Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központ Kunszt utcai Részlege

Bács-Kiskun megye - 37. számú vizsgálat - Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központ Kunszt utcai Részlege

Bács-Kiskun megye - 37. számú vizsgálat - Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központ Kunszt utcai Részlege

37. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központ Kunszt utcai Részlege
(6300 Kalocsa, Kunszt J. u. 16.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,6 pont

 

 

Menü: Csurgatott tojásleves, Zabpelyhes húsgombóc kapormártással, tört burgonyával

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. augusztus 29.

Mintavételi alap : 42 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: idős

Főzőkonyha:
Kalocsai Közétkeztetési Intézmény Belvárosi Főzőkonyha
(6300 Kalocsa Szent István király u. 36-38.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Csurgatott tojásleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Fűszerpaprikától enyhén színezett, barnás színárnyalatú, opálos híg lében törtfehér színű tojásfoszlányok láthatók az alapléhez képest megfelelő mennyiségben. A leves alján fekete fűszerszemcsék, tetején narancssárga zsiradékcsepp látható.
Állomány: Az alaplé hígan folyó, csomómentes. A csurgatott tojásfoszlányok puhára főttek, laza szerkezetűek.
Illat: A tojás és a kömény illata dominál, megfelelően telt, karakteres, harmonikus. Idegen illattól mentes.
Íz: Jellegzetes, telt, a köménymag és a tojás íze harmonikusan dominál. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zabpelyhes húsgombóc kapormártással, tört burgonyával (10 + 15+ 25 dkg/adag)

Külső megjelenés: Vajszínű , csomómentes, sűrű mártásban sötétebb zöld kisebb-nagyobb méretűre aprított kaporszálak láthatók. A húsgombóc 5 cm átmérőjű, deformált gömb alakú, drappos felületű, alja kissé ázott, teteje aranybarnára sült. Metszésfelületén az összetevők nem elkülöníthetők, egynemű, nem mozaikos. A köret élénksárga színű burgonyakockákból tört, néhol héjmaradványt tartalmaz.
Állomány: A mártás jellegének megfelelően sűrű, csomómentes, szakadóan folyó. A húsgombóc  megfelelően átfőtt, de kissé gumiszerű.  A burgonya puhára főtt, vizes érzetű.
Illat: A mártás enyhén savanykás illatú, a kapor illata dominál. A húsgombóc illatát elnyomja a főtt gabona illata. A burgonya főtt, semleges illatú. Összességében az illatok nem harmonizálnak.  Idegen szagtól mentes.
Íz: A szósz jellegzetes, kapros enyhén savanykás íze,  a húsgombóc dominánsan főtt gabona íze és a natúr főtt burgonya kissé vizes íze nem harmonizál. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:

Csurgatott tojásleves
Liszt 1,2 kg
Fekete bors 0,015 kg
Fűszerpaprika 0,073 kg
Köménymag 0,020 kg
Jódozott só 0,1 kg
Ételízesítő 0,05 kg
Vöröshagyma 1,05 kg
Olaj 0,9 l
Tojás 60 db

Zabpelyhes húsgombóc
Sertés lapocka 9 kg
Zabpehely 3 kg
Fekete bors 0,01 kg
Fűszerpaprika 0,05 kg
Jódozott só 0,3 kg
Vöröshagyma 0,82 kg
Tojás 15 db

Kapormártás
Kapor 30 csomó
Kristálycukor 1 kg
Főzőtejszín 1,5 l
Liszt 1,8 kg
Ecet 0,2 l
Olaj 0,6 l
Tejföl 1 l
Jódozott só 0,2 kg

Tört burgonya
Burgonya 28 kg
Jódozott só 0,12 kg


 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >