null Bács-Kiskun megye – 32. számú vizsgálat – Bajai SC Bányai Júlia Szakközépiskola és Szakgimnázium Főzőkonyha

Bács-Kiskun megye – 32. számú vizsgálat – Bajai SC Bányai Júlia Szakközépiskola és Szakgimnázium Főzőkonyha

Bács-Kiskun megye – 32. számú vizsgálat – Bajai SC Bányai Júlia Szakközépiskola és Szakgimnázium Főzőkonyha

32. számú vizsgálat –  (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Bajai SC Bányai Júlia Szakközépiskola és Szakgimnázium Főzőkonyha
(6500 Baja, Petőfi Sándor utca 3.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,2 pont

 

 

Menü: Gyümölcskrémleves, Fokhagymás sertésszelet
petrezselymes burgonyával, Fejes saláta

 

 

Mintavétel ideje: 2017 június 20.

Mintavételi alap : 48 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-14 év

Főzőkonyha: u.a.

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Gyümölcskrémleves (3 dl/adag))

Külső megjelenés: Világos, mályvaszínű alaplében közel azonos méretűre pürésített-apróra darabolt és emiatt nehezebben beazonosítható, feltételezhetően élénksárga sárgabarackdarabok,  barnásvöröses meggy és szilvadarabok és sárgásfehér almadarabok találhatók megfelelő és arányos mennyiségben. Az alaplé barnás fűszerszemcséket és fehér színű sűrítőanyag szemcséket tartalmaz.
Állomány: Krémlevesre jellemzőnél hígabb sűrűségű, homogén, csomómentesen sűrített alaplében található gyümölcsök megfelelő puhaságúak.
Illat: Gyümölcsös illatú, a fahéj illata dominál, a szegfűszeg illata enyhén érződik. Édeskés-savanykás illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Kevésbé édes, savanykás, a fahéj íze dominál a barack íze mellett. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Fokhagymás sertésszelet petrezselymes burgonyával (32 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Az egész hússzelet 12x8 cm nagyságú, 0,5 cm vastagságú, zsírdék csíkoktól márványozott, nem jól tisztított, néhol inas részeket is tartalmaz, felülete zsiradéktól fénylik. Metszésfelülete drappos-világosbarna, felülete barnás-pirosasra pirított.

A köret különböző méretű, viszonylag nagy darab kockákra vágott, kissé szétfőtt darabokat is tartalmazó sárgásfehér színű főtt krumpli, nagyobb méretűre darabolt petrezselyemzölddel bőségesen megszórva.
Állomány: A burgonya puha, jól átfőtt, néhol kissé pépesen-vizesen szétfőtt. A nagy mennyiségű és nagyra aprított petrezselyemzöld nehezen nyelhető. A hús nem egyenletesen sült át,  az inas részek rágási maradékot adnak. A három minta közül az egyik mintában, a szelet húsban egy 5 mm x 1 mm-es csontszilánkdarab volt.
Illat: A köretnél a főtt burgonya semleges illata mellett petrezselyem illata dominál. A hús jellegzetes sült illatában a zsiradék illata dominál, intenzíven érződik a bors és fokhagyma illata.
Íz: A burgonya ízét elnyomja a petrezselyem intenzív íze. A hús jellemzően sült íze mellett a fokhagymás íz dominál. A sóhasználat megfelelő. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fejes saláta (7dkg/adag)

Külső megjelenés: Az élénkzöld színű, néhol barnás elszíneződést tartalmazó külső és sárgászöld színű belső leveleket tartalmazó saláta, nem leveleire szedett, hanem félbe vágott. Megfelelő mennyiségű felöntő lében tálalt. A felöntő lé alján néhány fekete szemcse látható.
Állomány: A saláta friss, ropogós,. A fejes saláta levelek tálalásra összeértek a felöntő lével.
Illat: Jellegzetes ecetes illatú, idegen illattól mentes.
Íz: A saláta friss, intenzív ízű, a cukor és ecet aránya megfelelő, harmonikus íz hatású. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 33 adagra vonatkoztatva:

Gyümölcskrém leves
Finomliszt 0,33 kg
Kristálycukor 0,66 kg
Citromlé 0,165 l
Fahéj 0,00 kg
Szegfűszeg 0,007 kg
Szilva mirelit 0,66 kg
Meggy mirelit 0,99 kg
Sárgabarack mirelit 0,99 kg
Tejföl 12% 0,99 l
Só 0,033 kg

Fokhagymás sertéssült
Sertéslapocka 3.96 kg
Étolaj 0,198 l
Vöröshagyma 0,132 kg
Paradicsompüré 0,083 kg
Fokhagyma 0,05 kg
Só 0,03 kg
Őrölt bors 0,007 kg

Petrezselymes burgonya
Burgonya 9,9 kg
Étolaj 0,231 l
Só 0,017 kg
Petrezselyemzöld 0,099 kg

 



 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >