null Bács-Kiskun Megye - 28. számú vizsgálat - Központi Óvoda Tálalókonyha -Bácsalmás

Bács-Kiskun Megye- 28. számú vizsgálat - Központi Óvoda Tálalókonyha -Bácsalmás

Bács-Kiskun Megye- 28. számú vizsgálat - Központi Óvoda Tálalókonyha - Bácsalmás

28.számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Központi Óvoda Tálalókonyha (6430 Bácsalmás, Petőfi út 60/A.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelel

Menü: Zöldborsó leves, Borsos tokány tarhonya,

Vegyes saláta

 

Mintavétel ideje: 2016.10.13.

Napi adag: 49 adag/ebéd

Főzőkonyha: Óvoda Főzőkonyha

(6430 Bácsalmás, Gróf Teleki J. út 4-8.)

Részletes érzékszervi minősítés:

 Zöldborsó leves (2,5 dl/adag)

Külső megjelenés:

Aranysárga, átlátszó lében levesbetétként sok kismasni tészta, kevés sötétebb ill. világosabb színű zöldborsó, különböző alakú és nagyságú (1-3 cm) sárgarépa szeletek, néhány fehérrépa kocka, petrezselyem levélkék és fűszerszemcsék láthatók. A tetején apró, sárga színű zsiradék cseppek. Az összetevőkhöz képest kevés az alaplé, mert a sok tészta beszívta.

Állomány:

A lé tiszta, hígan folyó, a zöldségek és a tészta kellően átfőttek, egy két zöldborsó kemény.

Illat:

A tészta és az ételízesítő illata érezhető.

Íz:

A túl sok tészta miatt a tészta íze dominál, kissé jellegtelen aroma és fűszerszegény. Ételízesítő íze érezhető.

Borsos tokány tarhonya (4 dkg+15 dkg/adag)

Külső megjelenés:

A köret egyenletes, rózsaszínes drapp színű, különálló, matt felületű tarhonya szemekből áll. A borsos tokány kb. 5cm hosszú, különböző színű (sötétebb-világosabb rózsaszínű) sertéshús csíkokból és átlátszó, világossárga átlátszó szaftból áll. A szaft tetején aranysárga zsírcseppek láthatók. Egy-két hús darab zsíros, mócsingos.

Állomány:

A tarhonya pergős, puha, a hús száraz, rágós, de kellően megfőtt. A tarhonya gyorsan felszívta a folyékony szaftot.

Illat:

A tokány enyhén hagymás, a tarhonya tiszta gabona illatú.

Íz:

Jellegzetes, de mérsékelten fűszerezett. A hús rágós és száraz állománya ront az ízhatáson.

Vegyes saláta (5dkg/adag)

Külső megjelenés:

Vékony csíkokra reszelt fehérkáposzta és zöldpaprika, valamint vékony 1-2 mm vastagságú uborka szeletek minimális lében.

Állomány:

Friss, hersegően ropogós.

Illat:

Intenzív káposzta illatú, gyengén ecetes.

Íz:

Édeskés, kevésbé ízes, gyengén savanykás.

Részletes összetétel/

anyaghányad (100 adagra vonatkoztatva)

Zöldborsó leves

Zöldborsó (mirelit) 2,12 kg

Sárgarépa 2,24 kg

Zöldség 1,18 kg

Vöröshagyma 0,36 kg

Vegeta 0,17 kg

Ételízesítő 0,17 kg

Só 0,02 kg

Olaj 0,07 l

Tészta 1,41 kg

Borsos tokány tarhonya

Sertés comb 8,53 kg

Vöröshagyma 2,24 kg

Olaj 0,94 l

Só 0,1 kg

Őrölt bors

Tarhonya

 

 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >