Állatfigurás kekszet vontak ki a forgalomból
A RASFF rendszerben érkezett riasztás szerint megnövekedett akrilamid tartalom miatt Horvátországból származó, vanília ízesítésű állatfigurás baba kekszet vontak ki a forgalomból. A NÉBIH felhívja a figyelmet, hogy a 30.09.2017. minőségmegőrzési idejű, LOT 208 tételazonosítójú, KOESTLIN márkajelzésű terméket ne adják gyermekeiknek.
Frissítés – 2016. december 20.:
A termékből az L184-es azonosítószámú, 02.09.2017. minőségmegőrzési idejű tételt is kivonták a forgalomból.
Korábban írtuk:
Az akrilamid határértéket meghaladó mennyisége feltehetően technológiai hiba következtében, a nem megfelelő hőkezelést (túlsütés) követően alakulhatott ki. A gyártó (KOESTLIN D.D) az Európai Unió négy tagállamába, köztük Magyarországra is szállított a kifogásolt tételből. Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv megkezdte a termék nyomon követésének vizsgálatát.
A keksz elsősorban kisgyermekek részére készült, fogyasztása 8 hónapos kortól ajánlott, ezért a NÉBIH kiemelten felhívja a figyelmet, hogy a már megvásárolt KOESTLIN márkajelzéssel ellátott élelmiszer csomagolásán figyelmesen ellenőrizzék az azonosító adatokat mielőtt azt gyermekeknek adnák, és, ha rendelkeznek az alábbi azonosítókkal ellátott termékből, a gyerekek ne fogyasszák el.
Termékadatok:
- Márkajelzés: KOESTLIN
- Termék neve: Babakeksz vanília ízesítéssel
- Kiszerelés: 180 g
- Tételazonosítók: LOT 208
- Minőségmegőrzési idő: 30.09.2017.
Az akrilamidról
Mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 °C felett) végbemenő reakciók során – amelyek az élelmiszer „barnulását” és számos íz összetevő kialakulását is eredményezik – akrilamid képződhet. Kis mennyiségben számos élelmiszerben, mint például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé előfordul.
Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamid szintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.
Az akrilamidról részletes információ olvasható a NÉBIH honlapján.
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság
Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában