Vissza

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség
2017. augusztus 8.

Lezárult a jellegzetes nyári termékek összehasonlító vizsgálata. A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által elrendelt felmérés ezúttal is arra kereste a választ, hogy a hazai és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e. A szakemberek a 39 vizsgált termékpár mintegy harmadánál tapasztaltak összetételbeli vagy érzékszervi eltérést, amely ismételten alátámasztja a kettős minőség EU-n belüli meglétét.

A mintegy két hónapig tartó vizsgálat során a nyárhoz köthető termékeket ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. Vizsgálták például a grillezéshez kapcsolódó csomagolt élelmiszereket, az alkoholos és alkoholmentes italokat, valamint a zöldségeket, gyümölcsöket. A vizsgált termékek alapján továbbra is megállapítható, hogy a különböző piacokra különböző minőségben történő gyártás jelensége létezik, nem hatja át a teljes élelmiszerlánc-ágazatot, ezért a kettős minőség jelensége termékenként vizsgálható.

A vizsgálat szempontjai, annak menete (beleértve a mintavételt, valamint a laboratóriumi vizsgálatokat) azonos volt a tavaszi felmérésével. Ezúttal is sor került a kétszintű érzékszervi vizsgálatokra, valamint a csomagoláson feltüntetett összetevők és egyéb jelölési elemek elemzésére. Az összehasonlító felmérés kiegészült a friss, import zöldségek, gyümölcsök vizsgálatával is. Egyes esetekben analitikai, illetve a gyümölcsöknél növényvédőszer-maradék vizsgálatokat is végeztek a szakemberek.

Összesen 39 termékpár vizsgálatára került sor, melyekből 23 csomagolt élelmiszer, 8 alkoholos ital (koktél alap) és 8 zöldség, illetve gyümölcs volt. A szakemberek a termékek mintegy harmadánál tapasztaltak valamilyen eltérést. 5 csomagolt élelmiszer esetében az összetétel azonos volt, de érzékszervi szempontból különbség mutatkozott a termékek között, míg 4 csomagolt terméknél, valamint 2 alkoholos italnál – noha a márkanév azonos volt – az összetétel tért el. A kettős minőség utóbbiaknál érhető leginkább tetten, ami a legtöbb esetben érzékszervi különbözőséget is okozott. E termékeknél fordult elő az olcsóbb alapanyagok használata is.

A zöldségek és gyümölcsök vizsgálata során 8 import termékpárt hasonlítottak össze a szakemberek. A vizsgálatok alkalmával nem csak a külső minőség az, úgynevezett osztályba sorolás történt meg, hanem a friss termékek élvezeti értékének bírálata is. A legnagyobb és leglátványosabb különbséget – bár a minőségi előírásoknak mindkét termék megfelelt – a termesztett csiperke esetében tapasztalták a szakemberek. 

A részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH weboldalán.

A Földművelésügyi Minisztérium megkezdte egy egyeztetés előkészítését, melynek célja, hogy a szakmai szervezetek javaslatait megismerje a kettős élelmiszer minőség jelenségének megoldására. Ahogy eddig, ezután is kiállunk a magyar vásárlók érdekei mellett.

Forrás: FM Sajtóiroda


Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Több mint 5 tonna élelmiszert vont ki a Nébih a forgalomból egy Pest megyei házhoz szállító cégnél
2018. február 20, kedd

Több mint 5 tonna élelmiszert vont ki a Nébih a forgalomból egy Pest megyei házhoz szállító cégnél

EU riasztás: nem jelölt allergént mutattak ki egy indiai fűszerkeverékben
2018. február 16, péntek

EU riasztás: nem jelölt allergént mutattak ki egy indiai fűszerkeverékben

Magyarországra is érkezett a gluténmentesnek jelölt kukoricachipsből
2018. február 16, péntek

Magyarországra is érkezett a gluténmentesnek jelölt kukoricachipsből

Magas kobaltkioldódást mértek kínai eredetű porcelánbögrékből
2018. február 15, csütörtök

Magas kobaltkioldódást mértek kínai eredetű porcelánbögrékből

Folyamatosan ellenőrzi az internetes tűzifahirdetéseket a Nébih
2018. február 14, szerda

Folyamatosan ellenőrzi az internetes tűzifahirdetéseket a Nébih

Budapesti csapat győzelmével zárult a Közétkeztetési Szakácsverseny
2018. február 10, szombat

Budapesti csapat győzelmével zárult a Közétkeztetési Szakácsverseny

Magyarországról származó „robbanásveszélyes” gyermekpezsgő
2018. február 9, péntek

Magyarországról származó „robbanásveszélyes” gyermekpezsgő

EU jelentés - megállt a Salmonella-esetek számának csökkenése az Európai Unióban
2018. február 7, szerda

EU jelentés - megállt a Salmonella-esetek számának csökkenése az Európai Unióban

Súlyos műszaki és higiéniai hiányosságok miatt függesztette fel a Nébih egy fővárosi sütőüzem tevékenységét
2018. február 1, csütörtök

Súlyos műszaki és higiéniai hiányosságok miatt függesztette fel a Nébih egy fővárosi sütőüzem tevékenységét

Február 1-jén kezdődik a csuka fogásának fajlagos tilalmi ideje
2018. január 30, kedd

Február 1-jén kezdődik a csuka fogásának fajlagos tilalmi ideje

Mintegy 1 tonna húst vont ki a Nébih a forgalomból egy Baranya megyei élelmiszer előállító egységben
2018. január 30, kedd

Mintegy 1 tonna húst vont ki a Nébih a forgalomból egy Baranya megyei élelmiszer előállító egységben

Január 31. a felügyeleti díj második részletének befizetési határideje
2018. január 29, hétfő

Január 31. a felügyeleti díj második részletének befizetési határideje

Elismert tenyésztő szervezetek
2018. január 29, hétfő

Elismert tenyésztő szervezetek

Ismét Kínából származó növényvédőszer-maradékot tartalmazó, szárított goji bogyó kerülhetett a magyar boltok polcaira
2018. január 26, péntek

Ismét Kínából származó növényvédőszer-maradékot tartalmazó, szárított goji bogyó kerülhetett a magyar boltok polcaira

A közkedvelt húskészítmény is sorra került a NÉBIH terméktesztjén
2018. január 26, péntek

A közkedvelt húskészítmény is sorra került a NÉBIH terméktesztjén

Az élelmiszerbiztonsági célú adatelemzés témájában szervez konferenciát a Nébih
2018. január 25, csütörtök

Az élelmiszerbiztonsági célú adatelemzés témájában szervez konferenciát a Nébih