növény

Veszélyzóna

Általános igazság, hogy az élelmiszer bizalmi termék. Mindennapi vásárlásaink alkalmával bizalmat szavazunk annak a termelőnek,  gyártónak és  forgalmazónak, akinek a termékét megvesszük. Noha Magyarország élelmiszerlánc-biztonsági rendszere magas szintű, kockázatok így is előfordulnak, amit a Nébih folyamatosan kommunikál.

Adatbázisunkban most a leggyakrabban előforduló „veszélyeket” gyűjtöttük össze, hogy az érdeklődők egy helyen, könnyen és mélyebb szinten utánanézhessenek azok hátterének.

A különböző „veszélyek” olyan főkategóriák szerint is szűrhetőek,  hogy például a kémiai vagy a mikrobiológiai szennyezők közé tartoznak.

A listát az újonnan felmerülő kockázatokkal folyamatosan bővítjük, de a portal@nebih.gov.hu e-mail címen javaslatokat, kérdéseket is szívesen fogadunk.

Veszélyzóna

Vissza

ddl-hook.details

etilén-oxid
kémiai
növényvédő szer hatóanyag

Az etilén-oxid egy szintetikusan előállított gáz, használják intermedierként más szerves anyagok előállítására (pl. etilén glikol), orvosi berendezések sterilizálására és egyes országokban fűszerek és egyéb termények esetén rovarölő szerként, valamint fertőtlenítésére (pl. Indiában a szezámmagot Salmonella ellen). Az Európai Unióban az etilén-oxid hatóanyag felhasználása tilos. Az etilén-oxid hosszútávú rendszeres fogyasztása megnövelheti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát (genotoxikus karcinogén). Az Európai Unióban a termények etilén-oxid tartalmára szigorú határérték van érvényben, amely a legkisebb, már mérhető mennyiségnek felel meg.

Miután 2020 szeptemberében kiderült, hogy az Indiából származó szezámmagok egy része nagymértékben szennyezett etilén-oxiddal, az Unió területén számos intézkedést vezettek be. Egyrészt minden Indiából Európába induló szezámmag szállítmányt hivatalos bizonyítvánnyal kell kísérni, amely tanúsítja, hogy a termék megfelel az európai szabályoknak. Másrészt az Indiából érkező szállítmányokat kiemelten ellenőrzik az első Uniós belépési pontokon . Az etilén-oxidra vonatkozó határértéket meghaladó szennyezett szezámmagokat és az azokból készült termékeket kivonják a forgalomból ill. visszahívják.

Időközben E410 adalékanyagban (szentjánoskenyérliszt) is mutattak ki etilén-oxid szennyezettséget. A szentjánoskenyérmag-lisztet széles körben alkalmazzák élelmiszer-stabilizátorként, illetve sűrítőanyagként (pl. jégkrémekben, ízesített tejtermékekben, desszertekben), ezért a későbbiekben – a jelenleg ismerteken túl – több termék is érintett lehet etilén-oxid szennyeződésben. Az esetről további részletek itt.