Leírás
Az
etilén-oxid egy szintetikusan előállított gáz, használják
intermedierként más szerves anyagok előállítására (pl.
etilén glikol), orvosi berendezések sterilizálására és egyes
országokban fűszerek és egyéb termények esetén rovarölő
szerként, valamint fertőtlenítésére (pl. Indiában a
szezámmagot Salmonella
ellen). Az Európai Unióban az
etilén-oxid hatóanyag felhasználása tilos. Az etilén-oxid
hosszútávú rendszeres fogyasztása megnövelheti egyes
daganatos betegségek kialakulásának kockázatát (genotoxikus
karcinogén). Az Európai Unióban a termények etilén-oxid
tartalmára szigorú határérték van érvényben, amely
a legkisebb,
már mérhető mennyiségnek felel
meg.
Miután 2020
szeptemberében kiderült, hogy az Indiából származó
szezámmagok egy része nagymértékben szennyezett
etilén-oxiddal, az Unió területén számos intézkedést
vezettek be. Egyrészt minden Indiából Európába induló
szezámmag szállítmányt hivatalos bizonyítvánnyal kell
kísérni, amely tanúsítja, hogy a termék megfelel az európai
szabályoknak. Másrészt az Indiából érkező szállítmányokat
kiemelten ellenőrzik
az első Uniós belépési pontokon
. Az etilén-oxidra vonatkozó
határértéket meghaladó szennyezett szezámmagokat és az
azokból készült termékeket kivonják a forgalomból ill. visszahívják.
Időközben E410
adalékanyagban (szentjánoskenyérliszt) is mutattak ki
etilén-oxid szennyezettséget. A szentjánoskenyérmag-lisztet
széles körben alkalmazzák élelmiszer-stabilizátorként, illetve
sűrítőanyagként (pl. jégkrémekben, ízesített tejtermékekben,
desszertekben), ezért a későbbiekben – a jelenleg ismerteken
túl – több termék is érintett lehet etilén-oxid
szennyeződésben. Az esetről további részletek itt .