Termékvisszahívások

Vissza

Részletes információk

2020-11-30
SINLAC Rizs és szentjánoskenyérmag alapú pép, Bifidusszal, 650 g
Kadmium szennyezettség

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne használják fel!

Bejelentő: Nestlé Hungária Kft.

Termék megnevezése: SINLAC Rizs és szentjánoskenyérmag alapú pép, Bifidusszal - speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer tej-, szója-, gabona- (búza, rozs, árpa, zab) allergia és coeliákia diétás ellátására 650 g

Kép a termékről

 

Probléma jellege: Kadmium szennyezettség

Gyártó: Nestlé Hungária Kft.

Forgalmazó: dm Kft., Rossmann Magyarország Kft., Auchan Magyarország Kft., Tesco Global Zrt., gyógyszertárak

Tételszám: 02850291R

Minőségmegőrzési idő: 30.11.2021.

Gyártói intézkedés: Forgalomból kivonás és termékvisszahívás, a Nestlé honlapján tájékozatót tett közzé, egyúttal kérte kereskedelmi partnereit, hogy az üzletekben is tájékoztassák a vásárlókat.

Vásárlói intézkedés: Gyártói információ alapján a fenti azonosítókkal ellátott termék vételárát a vásárlás helyszínén blokk nélkül is visszatérítik.

A probléma jellegéről bővebben:

A kadmium   környezetünkben és élelmiszereinkben is előforduló, toxikus hatású nehézfém, mely lehet természetes eredetű, vagy az emberi tevékenység eredménye. Az élelmiszereket tekintve a legnagyobb kadmium koncentrációk a tengeri moszatokban, halakban, tenger gyümölcseiben, a csokoládékban és a különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszerekben, valamint a gombákban, az olajnövényekben és az ehető belsőségekben mérhetők. Élelmiszerekkel érintkezésben használt nem megfelelő kerámia edényekből, ötvözetekből is kerülhet kadmium a táplálékunkba. Bár a kadmium vegyületek általában csak kismértékben szívódnak fel a bélrendszerből, a szervezetben felhalmozódnak. A cink ill. a vas hiány növeli a kadmium felszívódását. A kadmium vegyületei erősen mérgezőek. Hosszú távon károsíthatják a vesét és csontokat, és bizonyítottan humán rákkeltő hatásúak (IARC 1. csoport). A nemdohányzó lakosság kadmium expozíciójának fő forrásai az élelmiszerek. A lakosság védelmében Uniós jogszabály rögzíti számos élelmiszerben maximálisan megengedhető kadmium mennyiségét. A dohányzóknál az étrendi bevitelhez hozzáadódik a dohányfüstből a tüdőbe kerülő és ott megkötődő jelentős mennyiségű kadmium is.