null

Nógrád megye - 66. számú vizsgálat - Galgaguta Manóvár Óvoda Főzőkonyha - Galgaguta

Nógrád megye - 66. számú vizsgálat - Galgaguta Manóvár Óvoda Főzőkonyha - Galgaguta

66. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Galgaguta Manóvár Óvoda Főzőkonyha
(2686 Galgaguta, Kossuth út 70.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,0 pont

Menü: Májgaluskaleves, Almáskalács, Mandarin

Májgaluskaleves, Almáskalács, Mandarin

Mintavétel ideje: 2021. február 25.

Mintavételi alap : 25 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Galgauta Község Önkormányzata
(2686 Galgaguta, Kossuth út 86.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Májgaluskaleves (240 g /adag)

Külső megjelenés: Az alaplé sötétebb szürkés-sárga színű, opálos, tetején kellő mennyiségben tartalmaz narancssárga zsiradékcseppeket, sok apró fekete fűszerszemcséket. A zöldségek: hagyma, sárgarépa, fehérrépa, zeller, fajtájukra
jellemző színűek, közel azonos méretűre kockázottak, 1-1 darab kevésbé jól tisztított. A levesbetét apró májgaluska, mennyisége megfelelő, barnás-rózsaszín színűek. A leves alján sok májgaluska és zöldség törmelék-foszlány látható.
Összhatásában kevésbé tetszetős megjelenésű.
Állomány: Az alaplé hígan folyó, de a sok májgaluska törmeléktől sűrűbb hatású. A zöldségek és a levesbetét kissé túlfőtt, a májgaluska kissé szétmálló, ami rontja a leves élvezeti értékét.
Illat: A leves jellemző illatú, tiszta, de kissé gyenge, a zöldségek és a májgaluska illata enyhén érezhető.
Íz: A leves jellegtelen, íztelen, a só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül. A májgaluska ízében majorannára emlékeztető íz érezhető.

 

Almás kalács (150g/adag)

Külső megjelenés: A második fogásként tálalt 3 db 4,5x5,5 cm nagyságú, 3,5 cm magasságú téglalap alakú sütemény aranybarnára sült, felülete matt, márványos. Metszésfelületén látható, hogy a két törtfehér tésztaréteg között a
töltelék egyenletes vastagságú, de a tésztához képest mennyisége kevés. A töltelék jellemző barnás-sárgás színű, azonos méretűre reszelt alma.
Állomány: A tészta megfelelően átsült, az alsó tésztaréteg a tölteléktől kissé ázott, szalonnás, tömörebb, kevésbé jól lazított. A tészta csomómentes, rugalmas, nem morzsálódó, nem széteső. Az alsó és felső tésztaréteg külső felülete
kissé száraz, nehezebben harapható, a töltelék kifolyik. A töltelékben lévő egyenletes méretűre reszelt alma megfelelően átfőtt, szaftos, puha.
Illat: A bírált étel illata kalácsra kevésbé jellemző, gyenge, aromaszegény. A töltelék illatában a fahéj és alma jól érződik.
Íz: A sütemény tésztája natúr, semleges, kissé íztelen. A töltelék savanykás-édeskés-fahéjas ízű, mennyisége kevés, ezért összességében az étel natúr jellegű, kevésbé karakteres.

 

Mandarin (38 g/adag)

Külső megjelenés: A menüsorhoz kínált gyümölcs egy fél, hámozott mandarin. A gyümölcs megfelelően érett, tiszta, jellemző alakú, narancssárga színű, a gerezdek jól elkülöníthetők.
Állomány: A mandarin megfelelően érett, lédús, rostos, friss érzetű.
Illat:     
Illata jellegtelen, üres, aromaszegény.
Íz:     
A mandarinra jellemző, édeskés-savanykás ízű, de kevésbé intenzív.

Részletes összetétel/anyaghányad :

Májgombócleves

  • tojás
  • liszt
  • vöröshagyma
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zeller
  • majoranna
  • jódozott só
  • csirkemáj
  • étolaj
  • panírmorzsa
  • piros fűszerpaprika
  • őrölt bors

Almás kalács

  • tojás
  • búzaliszt
  • jódozott só
  • étolaj
  • élesztő
  • kristálycukor
  • alma
  • tej, 2,8%
  • fahéj

Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Pest vármegye - 36. számú vizsgálat - 3. számú konyha - Gödöllő

Pest vármegye - 36. számú vizsgálat - 3. számú konyha - Gödöllő

36. számú vizsgálat (Főzőkonyha és Tálalókonyha)

A mintavétel helye:
3. számú konyha (főző és tálalókonyha)
(2100 Gödöllő, Petőfi S. utca 10.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 18,8 pont

Menü: Pásztorleves, Csőben sült karfiol, sertéssült

Pásztorleves, Csőben sült karfiol, sertéssült

Mintavétel ideje: 2022.03.29.

Mintavételi alap : 536 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 12-18 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
KALÓRIA Gödöllői Gyermek- és Közétkeztetési Nonprofit Közhasznú Kft.
(2100 Gödöllő, Szabadság utca 3.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Pásztorleves (302 g /adag)

Külső megjelenés: Az alaplé opálos, fűszerpaprikától narancssárgára színezett, benne viszonylag sok, közel azonos nagyságúra darabolt sárgarépa kocka, fehér gyökérzöldség, burgonya, hagyma és levesbetét láthatók. A levesbetét tarhonyára emlékeztető, nem egyértelműen beazonosítható. A zöldségek jól tisztítottak, 1 darab kelbimbót is tartalmaz. Tetején élénk narancssárga zsiradékcsepp gyöngyözik, kevés zöldfűszer-darabka látható. Egykét sárgarépa széle sötétbarna színű.
Állomány: Az alaplé hígan folyó, jellegének megfelelő, a zöldségek túlfőttek, kissé szétmállóak, a levesbetét puha, jól rágható, de kissé elpuhult.
Illat: A paprika és a hagyma intenzív illata mellett pirított tészta illat érezhető, nem teljesen harmonikus. A kelbimbó illata domináns.
Íz: A fűszerpaprika és a hagyma íze intenzíven érezhető. A só ízfokozó hatása kissé túlzottan érvényesül. Nem teljesen harmonikus

 

Csőben sült karfiol, sertéssült (382 g +163 g /adag)

Külső megjelenés: Tetszetős, szabályos téglatest alakú étel. A felülete sült, pirult, metszéslapján rétegek nem láthatók, de kellően összesült. A karfiol könnyen felismerhető, jellegzetes, törtfehér rózsákra szedett. Az összetevők aránya megfelelő. Tetején a sajt pirult, alatta besamel-mártásra emlékeztető szósz található. A natúr 2 szelet hús 5 mm vastag, azonos nagyságú, mellette sötétbarna szaft látható, az őrölt kömény és bors jól kivehető. Felületén viszonylag sok zsiradékcseppet tartalmaz, de jól tisztított, nem mócsingos.
Állomány: A karfiol kellően átfőtt, puha, a sajt olvadt, a besamel krémes, csomómentes. A hús rugalmasan puha, jól rágható, a szaft megfelelő sűrűségű.
Illat: A karfiol a sajt, és a besamel illata jól érezhető, natúr jellegű, friss érzetű. A hús fűszeres, sült, intenzív, a karfiollal jól kiegészítik egymást.
Íz: Az étel összetevői harmonikusan kiegészítik egymást. A karfiol-, besamel- és a sajt, a hús intenzíven fűszeres ízével egymást kiegészítve érik el a kívánt ízhatást, harmonikus. A só ízfokozó hatása összességében kellően érvényesül.

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Pásztorleves:

  • füstölt kenyérszalonna
  • étolaj
  • őrölt bors
  • pirospaprika
  • delikát
  • Hügli Gulyásleves
  • Száraztészta
  • Lecsó, konzerv
  • vöröshagyma, tisztított, kocka
  • sárgarépa kocka, mirelit
  • gyökér kocka, mirelit
  • zeller kocka, mirelit
  • húsleves zöldség, mirelit
  • fokhagyma mirelit

Csőben sült karfiol

  • tej 1,5%
  • tejföl
  • trappista
  • Ráma margarin kocka
  • liszt BL-55
  • zsemlemorzsa
  • étolaj
  • szerecsendió
  • tojás (fertőtéenített, ózonkezelt) M
  • Karfiol, mirelit

Sertéssült:

  • sertés comb
  • étolaj
  • őrölt kömény
  • Hügli Grillfűszer
  • Fokhagyma friss
  • tisztított vöröshagyma kocka

Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >